Wist je dat je met je keuze voor verf een flinke impact kunt maken op het milieu? Als je verf uitzoekt, kies je natuurlijk niet alleen voor een mooie en duurzame afwerking, maar wil je ook een bewuste keuze maken. Waar moet je precies op letten bij de aankoop van ‘groene’ verf? We geven je een aantal handige tips.
Watergedragen vs. oplosmiddelhoudende verf
Een van de belangrijkste factoren bij milieuvriendelijke verf is de basis: watergedragen of oplosmiddelhoudend. Watergedragen verf bevat minder schadelijke stoffen (zoals vluchtige organische stoffen, oftewel VOS) en heeft een lagere impact op het milieu. Oplosmiddelhoudende verven bevatten VOS die vrijkomen tijdens het drogen. Deze dampen vervuilen de lucht en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Met een watergedragen verf creëer je én minder schadelijk afval én zijn werkmaterialen en kwasten eenvoudig schoon te maken met water.
✓ Kies voor: watergedragen verf met een laag VOS-gehalte (minder dan 5 g/l).
X Vermijd: synthetische verf op terpentinebasis, die schadelijke dampen uitstoot (> 50 g/l).
Samenstelling van de verf
De meeste traditionele verven bevatten synthetische bindmiddelen en chemische ingrediënten. Deze hebben een hoge milieubelasting en zijn vaak niet afbreekbaar. Milieuvriendelijke alternatieven worden veelal gemaakt op basis van water, natuurlijke oliën, plantaardige bindmiddelen en aardpigmenten.
Duurzame alternatieven zijn:
- Plantaardige oliën zoals lijnolie. Dit wordt al eeuwenlang gebruikt in verf vanwege de langdurige conservering van hout.
- Aardpigmenten zoals ijzeroxide, om chemische kleurstoffen te vermijden
- Krijt- en kalkverven bevatten vaak geen of weinig synthetische bindmiddelen
✓ Kies voor: verf op basis van lijnolie of andere natuurlijke ingrediënten.
X Vermijd: verf met synthetische en chemische toevoegingen.

Duurzaamheid en levensduur
Hoe langer een verflaag meegaat, hoe minder vaak je hoeft te verven. Dat bespaart grondstoffen én werk! Veel ecologische verven zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar hebben ook een ademend karakter. Dit verlengt de levensduur van het hout. Ademende verf wordt ook wel vochtregulerende verf genoemd. Het voorkomt dat vocht in het hout opgesloten raakt. Dat kan namelijk leiden tot bladderen en op den duur zelfs houtrot.
✓ Kies voor: vochtregulerende verf die hout verduurzaamt en niet bladdert, zoals de milieuvriendelijke verf van Moose Färg.
X Vermijd: goedkope verf die snel afbladdert en vaak opnieuw aangebracht moet worden. Zo breng je namelijk veel verfresten in het milieu.
Veilig voor mens en dier
Het is belangrijk dat verf geen schadelijke dampen afgeeft, vooral in de buurt van kinderen of huisdieren. Een belangrijke indicator zijn de gevarensymbolen op de pot. Als deze aanwezig zijn, is dat al gauw een indicator dat het product niet zo mens- en diervriendelijk is.
Let vooral op de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen namelijk ademhalingsproblemen veroorzaken. Formaldehyde is een bekende luchtvervuiler en is irriterend voor de longen. Tegenwoordig komt het niet veel meer voor, maar let ook op toevoeging van zware metalen zoals lood en chroom. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid. Wees vooral alert bij oude verfblikken. Lever oude verf bij twijfel in bij het milieuplein.
✓ Kies voor: verf zonder gevarensymbolen op de pot.
X Vermijd: verf met formaldehyde en zware metalen.
Conclusie
Milieuvriendelijke verf is een bewuste keuze die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de kwaliteit en uitstraling van je schilderwerk. Kies voor watergedragen, natuurlijke en duurzame verf die je hout een langere levensduur geven. Zo geniet je van een mooie afwerking én draag je bij aan een groenere toekomst.
