leven op een boot

Alternatief wonen: leven op een boot

De woningmarkt is al jaren overspannen en dit maakt het vinden van een huis voor starters ontzettend moeilijk. Er is maar weinig aanbod en de prijzen rijzen de pan uit. Het is dan ook niet gek dat alternatieve woonvormen steeds populairder worden. We zagen al de opkomst van tiny houses, maar ook wonen op een boot wordt steeds populairder. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? En waar zul je rekening mee moeten houden?

De voordelen van wonen op een boot

slaapkamer boot

We kennen natuurlijk allemaal de woonboot wel. In steden als Amsterdam, Zaanstad en Haarlem zijn woonboten een vast onderdeel van het straatbeeld. Maar er zijn meer manieren om op een boot te wonen. Zo kun je jezelf helemaal thuis voelen op een zeilschip of een motorboot. Het is maar net hoeveel ruimte jij nodig hebt.

Wonen op een boot geeft enorm veel vrijheid. Je kunt namelijk gaan en staan waar je wilt, je hebt minder verplichtingen en vaste lasten én je leeft doorgaans een stuk duurzamer. Je kunt je boot in de haven leggen, maar je kunt er ook op uittrekken om de wereld te verkennen. En dat biedt veel mogelijkheden.

De restricties van wonen op een boot

jachthaven

Nederland is een land van regeltjes en dat merk je ook aan de wetgeving rondom huisvesting. Zo ben je verplicht als burger om je in te schrijven op een woonadres of briefadres. Een boot in de haven aanleggen en vastleggen met een meertouw geldt dus niet automatisch als geldige woonplek.

Als je van een boot jouw vaste woonadres wilt maken, ben je gebonden aan een flink aantal voorwaarden. Je hebt bijvoorbeeld een officiële ligplaats nodig die door de gemeente is aangewezen als woonbestemming. Of je mag aanleggen in een haven waar bewoning is toegestaan. Maar dit is schaars in Nederland.

Zelfs als je veel onderweg bent met je boot, ben je verplicht je te registeren in het Basisregistratie Personen (BRP) en zul je dus een geldig adres moeten hebben. Je mag niet meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland verblijven. Dan zul je namelijk worden uitgeschreven.

Duurzaam leven

zeil

Een leven op een boot is meestal een stuk duurzamer dan in een reguliere woning. Door de beperkte ruimte heb je veel minder spullen en neemt het consumptiegedrag af. Je bent erg kritisch op wat je in huis haalt en waar jij je kostbare ruimte voor gebruikt.

Daarnaast verbruik je minder fossiele brandstoffen, vooral als je op een zeilboot leeft en daarmee reist. Je kunt je voorstellen dat het veel meer energie kost om een woonhuis te voorzien van warmte en elektriciteit dan een boot. Hoe kleiner je woont, hoe duurzamer het doorgaans is.

Natuurlijk is er nog veel meer dat je kunt doen om je leven op een boot zo duurzaam mogelijk te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van je eigen zonne-energie opwekken? Of installeer een regenwateropvangsysteem om efficiënter om te gaan met water. Er zijn tal van manieren om op een boot heel duurzaam te leven om je leven helemaal in te richten zoals jij wilt!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Moory. Lees voor meer informatie de disclaimer. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *