5 tips voor een duurzame was

De was doen is voor veel mensen het meest vervelende klusje in huis. Het lijkt wel alsof er geen einde aan de stapel was komt en je bent soms wel uren bezig met wassen, drogen, vouwen en sorteren. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen er niet bij stilstaan dat ook de was een stuk duurzamer kan worden gedaan. Maar daar help ik je graag bij. Met deze 5 tips voor een duurzame was help je het milieu een handje zonder dat je jezelf extra werk bezorgt.

Was minder heet

wasmachine

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je op hoge temperaturen moet wassen om kleding, lakens en handdoeken écht goed schoon te krijgen. Maar met de moderne wasmiddelen en wasmachines is dat vaak helemaal niet nodig. Je kunt kleding die niet echt vies is prima op 30 graden wassen. Vieze kleding wordt vaak al bij 40 graden schoon. En met 60 graden was je die handdoeken en lakens echt hygiënisch schoon. En heb je een eco-programma op je wasmachine? Dan is dit een uitstekende keuze als je even de tijd hebt en de was niet op hoge temperatuur gewassen hoeft te worden.

Door op lagere temperatuur te wassen, of de eco-stand te gebruiken, houd jij je kleding langer mooi én bespaar je flink wat energie. En door zo nu en dan een was op 60 graden te draaien, zorg je ervoor dat de wasmachine beschermt blijft tegen opbouw van viezigheid en zeepresten. 

Gebruik duurzame wasproducten

Cosmeau wasparels

Met de wasproducten die je kiest, kun je al een heel verschil maken! Je staat er misschien niet zo bij stil, maar alle producten die door de afvoer worden gespoeld, belanden uiteindelijk in ons milieu. Daarom is het slim om te kiezen voor wasmiddelen die veilig en biologisch afbreekbaar zijn. Maar je wilt natuurlijk wel dat je was lekker fris wordt.

De producten van Cosmeau bieden daarbij uitkomst. De geurparels van Cosmeau zijn verkrijgbaar in 6 verschillende heerlijke geuren. Ik vind de Fresh Spring echt heel erg fijn. De parels zijn gemaakt op basis van maiszetmeel. Zo belanden er dus geen microplastics in de was. Je kunt deze geurparels gebruiken als vervanger van wasverzachter en goed combineren met de wasstrips van Cosmeau met dezelfde geur.

Kies voor een lange wasbeurt

wasmachine

Je denkt misschien dat het handig én duurzaam is om even een korte was te draaien, maar niets is minder waar. Een kort wasprogramma is misschien snel klaar, maar bespaar helemaal geen energie. Zo’n kort programma is juist ingericht om alle stappen van het programma snel te doorlopen. Daardoor is het niet energiezuiniger. Daarnaast mag je dit programma vaak niet gebruiken met een volle wastrommel. Hierdoor zul je vaker de wasmachine aan moeten zetten, en dat zorgt weer voor extra stroomverbruik en waterverbruik.  

Gebruik minder wasmiddel

Cosmeau wasstrips

Op de meeste flessen en pakken wasmiddel staan tips voor het doseren voor de was. Toch blijven mensen steevast te veel wasmiddel en waspoeder gebruiken. En dat is zonde, want daarmee gooi je niet alleen geld weg, maar verbruik je ook onnodig veel water. Bovendien zorgt een teveel aan wasmiddel er niet voor dat de was beter schoon wordt. Het kan zelfs zorgen voor snellere slijtage en schade aan je wasmachine!

Gebruik dus de doseerdop of het doseerschepje als je gaat wassen. Kies de hoeveelheid die past bij jouw hoeveelheid was en de hardheid van het water in jouw woning. Zo zit je altijd goed. Of maak gebruik van de wasstrips van Cosmeau. Dit is eigenlijk wasmiddel, maar dan in papiervorm. Je legt één papiertje in de trommel en je hebt voldoende wasmiddel voor een hele was. De wasstrip lost vanzelf op en is geschikt voor elk type was. Zo wordt duurzaam en zuinig wassen nóg makkelijker.

Droog de was in de buitenlucht

was

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om de was lekker buiten te laten drogen. Tegenwoordig hebben we daar vaak de tijd, de ruimte of het geduld niet voor. Maar misschien kunnen we deze oude gewoonte weer oppakken. De was in de buitenlucht laten drogen is namelijk goedkoop, duurzaam én lekker fris. Een droger is makkelijk, maar gebruikt ook heel veel stroom. Een wasrekje of waslijn in de tuin in uiteindelijk voordeliger en vooral in de zomer is de was zó droog.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cosmeau. Lees voor meer informatie de disclaimer. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *