sporten

5 tips om veilig te sporten in de zomer

We weten allemaal wel dat regelmatig sporten goed is voor de gezondheid. Je werkt aan je conditie, houd je spieren en gewrichten soepel en het is goed voor je mentale welzijn. Maar soms is sporten makkelijk en soms loop je tegen wat obstakels aan. Als het druk is op je werk ben je misschien minder geneigd om te sporten. En ook als het buiten warm is, lijkt sporten ineens een stuk minder aantrekkelijk. Daarom vind je in dit artikel 5 handige tips om veilig te sporten in de zomer. Want ook als de temperatuur oploopt wil je veilig en comfortabel je work-outs kunnen doen.

Investeer in goede sportkleding

Als je gaat sporten is het altijd belangrijk om goede en comfortabele kleding te dragen. Kleding waarin je vrij kunt bewegen en waarin jij je prettig voelt. Vooral in de zomer is het verstandig om te investeren in sportkleding die past bij de activiteit en het seizoen. Je wilt kledingstukken dragen die goed ademen en waarin het zweet snel wordt afgevoerd. Sport je graag buiten de deur? Dan is het verstandig om kleding te dragen in lichte kleuren. Donkere kleuren kunnen namelijk sneller warmte vasthouden en verhogen het risico op oververhitting.

Smeer je regelmatig in

Als je buiten gaat sporten is het belangrijk om je regelmatig in te smeren, ook al is het ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds. Het risico op verbranden in de zon is groot, vooral als je aan het zweten bent. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème voordat je de deur uitgaat en breng elke 2 uur een nieuwe laag aan. Breng de zonnebrandcrème aan op alle lichaamsdelen die onbedekt zijn, dus ook de armen en benen.

Drink voldoende water tijdens het sporten

Hydratatie is altijd belangrijk tijdens het sporten, maar vooral in de zomer wil je hier extra bij stilstaan. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na je work-out voldoende water drinkt. Een goede richtlijn is om elke 15-20 minuten een paar slokken water te nemen tijdens het sporten. Dit helpt om je vochtbalans op peil te houden en voorkomt uitdroging.

Iets om ook alert op te zijn: cafeïne en alcohol kunnen bijdragen aan uitdroging, dus het is het beste om deze te vermijden voor en na je sportactiviteiten. Kies in plaats daarvan voor water, vooral als je een sportactiviteit op de planning hebt staan.

Zoek de schaduw op

Sporten hoeft natuurlijk niet buiten de deur. In een sportschool, een gymzaal of thuis kun je prima je dagelijkse work-out doen. Zelfs als de temperatuur oploopt, kun je vrij comfortabel sporten in een ruimte met goede ventilatie en eventueel airco.

Als je graag buiten sport, probeer dan schaduwrijke locaties te vinden zoals parken met veel bomen of sportvelden met overkappingen. Deze plekken bieden natuurlijke bescherming tegen direct zonlicht en zijn vaak een stuk koeler dan stedelijke gebieden. Op warme dagen kan dit zo een paar graden schelen!

Wees mild voor jezelf

Zorg dat je, vooral op warme dagen, voldoende rustmomenten inbouwt om even bij te komen van het trainen. Zo voorkom je oververhitting en overtraining. Pas eventueel je work-out aan op de temperatuur, zodat je niet overbelast raakt. Voel jij je zwak, misselijk of duizelig? Stop dan direct met sporten en zoek een koele en rustige plek op.

Natuurlijk is bewegen belangrijk en gezond, maar neem jezelf wel in acht. Als je een dag geen puf hebt voor een work-out is dat ook geen ramp. En soms is het verstandiger om het rustig aan te doen dan om jezelf te pushen. Luisteren naar je lichaam, vooral op de warmste dagen van het jaar.

banner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *