Crypto

In 2040 moet alle crypto groen zijn

Cryptomunten zijn erg populair en de interesse in het investeren in crypto neemt steeds meer toe. Maar is crypto eigenlijk wel zo duurzaam? Een veelgehoord bezwaar is dat cryptovaluta een grote hoeveelheid stroom gebruiken. Dat is niet goed voor het milieu en de uitstoot is niet goed voor ons klimaat. Gelukkig is er veel aandacht voor het verduurzamen van de cryptomarkt. Hoe zorgen grote spelers uit de industrie ervoor dat crypto minder vervuilend zal zijn? Onder meer door datacenters te vergroenen.

Groene crypto?

In 2040 moeten cryptomunten als Bitcoin en Ethereum volledig klimaatneutraal zijn. De computers achter de munten moeten dan volledig draaien op hernieuwbare energie. Dat is jaren geleden al afgesproken in het Crypto Climate Accord. Dat is een afspraak waarin grote spelers uit de wereld van datacenters en energievoorziening zich inzetten voor een groenere wereld. Onder meer Amdax houdt zich bezig met duurzame Bitcoin.

Bitcoin-mining wordt vaak bekritiseerd vanwege het hoge energieverbruik, maar er is een duurzaam aspect dat over het hoofd gezien wordt: miners kunnen namelijk helpen de energiemarkt te stabiliseren door overschotten en onbalansen te gebruiken. Wanneer er een overschot aan hernieuwbare energie is, zoals wind- of zonne-energie, die niet direct door het net kan worden opgenomen, kunnen Bitcoin-miners dit overschot efficiënt omzetten in cryptocurrency. Vergelijkbaar met hoe thuisbatterijen overschotten aan stroom absorberen. Of het uitschakelen van zonnepanelen. Dit niet alleen voorkomt verspilling van hernieuwbare energie, maar helpt ook de fluctuerende output van deze energiebronnen te stabiliseren, wat bijdraagt aan een duurzamer energienetwerk.

Europa is koploper

In Europa werkt men hard aan de vergroening van elektriciteit. Overal worden wind- en zonneparken gebouwd, op daken van datacenters worden zonnepanelen gelegd en er wordt gekeken naar hoe er minder stroom verbruikt kan worden. Europa is daar koploper in. In landen als China gaat dat een stuk trager. Het idee van het genoemde akkoord is dat de markt zelf inzet op veranderingen. Uiteindelijk moet dus ook China overstag gaan.

In het klimaatakkoord van Parijs stond al dat alle elektriciteit in 2050 groen moet zijn. De cryptosector verwacht al binnen 10 jaar zo ver te zijn. En dat is goed nieuws, want het klimaat kan niet wachten. We moeten allemaal naar een duurzame energiehuishouding en een duurzame lifestyle aanhouden. De klimaatcrisis wordt alleen maar groter als we niet nu actie zullen ondernemen.

Crypto als toekomstig betaalmiddel

Dat kan op een veilige manier door onder meer crypto staking: tokens blijven in de portemonnee van gebruikers, zodat elke transactie op het netwerk kan worden gecontroleerd. Degenen die hun munten bewaren, krijgen in ruil daarvoor cryptogeld terug. Die kunnen ze ook weer inzetten, of verhandelen. Uiteindelijk kan het geld worden omgerekend naar euro’s.

Maar in de toekomst hoeft dat misschien niet meer. Crypto is hard op weg om het betaalmiddel van de toekomst te worden: het wordt op steeds meer plekken geaccepteerd. Dat, in combinatie met de groene datacenters, biedt ook hoop voor de toekomst.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Amdax. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *