elektronica

5 tips voor het opruimen van apparaten en elektronica in huis

In de moderne wereld waarin de ene elektronische gadget al snel het andere opvolgt en voor alles een apparaat is, stapelen ongebruikte gadgets en oude apparaten zich op in onze huizen. We bewaren dingen ‘voor het geval dat’, maar vooralsnog blijven we vooral met heel veel ongebruikte apparaten, kabels en doosjes zitten. En dat is zonde van alle ruimte in huis en zonde van deze elektronica. Hoe kun je al deze apparaten in huis nu efficiënt opruimen? Awkward Duckling geeft tips!

Verzamel alle elektronica in huis

De meest efficiënte eerste stap bij het opruimen van apparaten in huis is door te inventariseren wat je eigenlijk allemaal hebt. Je zult er verbaasd van staan hoeveel apparaten je verstopt in lades, kasten en dozen hebt liggen. Oude mobiele telefoons, tablets die niet worden gebruikt, keukenmachines die in een opwelling zijn gekocht: het ligt vaak allemaal stof te vergaren en ruimte in huis op te nemen. Zonde toch?

Wat heb je echt nodig?

Als we reclames en advertenties mogen geloven, kun je absoluut niet zonder de nieuwste iPhone, de snelste blender ooit en de geüpdate spelcomputer met extra opslagruimte. Maar producenten bepalen niet wat jij wel of niet nodig hebt, dat doe jij. Blijf dus kritisch over elke aankoop en vraag jezelf altijd af ‘heb ik dit echt nodig?’. Kun je vooruit met wat je al hebt? Dan is het helemaal niet nodig om iets nieuws aan te schaffen. Het is doorgaans beter voor je portemonnee en voor het milieu om langer met je apparaten te doen.

Beoordeel je elektronica op gebruik

Als je afstand wilt doen van oude apparaten, maar je weet niet zo goed wat je wel en niet wilt bewaren, kun jij jezelf enkele vragen stellen.

  • Wat is de frequentie van gebruik? Als iets al maanden niet gebruikt is, kun je er misschien beter afscheid van nemen.
  • Wat zijn de reparatiemogelijkheden? Als iets niet goed functioneert, kun je eerst onderzoeken of het gerepareerd kan worden, in plaats van vervangen.
  • Heb ik het echt nodig? Je zult verbaasd staan van het aantal apparaten in huis wat eigenlijk overbodig is. Vooral veel keukenapparaten zijn meer luxe dan noodzakelijkheid.

Verkopen of doneren?

Als je eenmaal hebt geselecteerd welke apparaten en elektronica je wilt opruimen, is het belangrijk om op een verantwoorde manier afstand te doen van je spullen. Dit kan op verschillende manieren, maar het verkopen of doneren van apparaten is één goede optie. Op Marktplaats of andere online verkoopmarkten kun je vaak prima terecht om oude mobiele telefoons, spelcomputers, kabeltjes, keukenapparaten en verzorgingsapparaten door te verkopen. Natuurlijk krijg je er nooit de volle prijs voor terug, maar jouw oude apparaten krijgen zo wel een mooie nieuwe bestemming.

Je kunt ook je telefoon verkopen aan verkopen.nl. Hier krijg je een bedrag gebaseerd op de dagwaarde van je mobiele telefoon terug bij verkoop. De mobiele telefoon wordt vervolgens opgeknapt of de waardevolle grondstoffen en onderdelen worden op verantwoorde wijze gerecycled.

Je kunt er ook voor kiezen om oude apparaten te doneren, bijvoorbeeld aan een goed doel. Zo kun je bijvoorbeeld je oude mobiele telefoon of cartridge doneren aan Stichting Aap. De opbrengsten worden gebruikt om de dieren te helpen.

Verantwoord recyclen

Als je oude apparaten niet wilt doorverkopen of wilt doneren, kun je ze altijd op verantwoorde manier weggooien. Dit doe je door de apparaten naar het milieuplein te brengen of kleine elektronica in te leveren in bakken bij de supermarkt of de bouwmarkt. Hierdoor wordt de elektronica op een verantwoorde manier verwerkt en zo goed mogelijk gerecycled.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met verkopen.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *