De juridische kant van ondernemerschap: het hoeft niet zo moeilijk te zijn

In een wereld waar de zakelijke omgeving steeds complexer wordt, met veranderende wetten en regelgevingen, staan ondernemers voor grotere uitdagingen dan ooit tevoren. Dit kan voor veel mensen erg ontmoedigend werken en zelfs het zelfstandig ondernemerschap minder aantrekkelijk maken. Juridische tegenslagen kunnen namelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor het voortbestaan van het bedrijf. Het is daarom erg belangrijk om goed voorbereid te zijn op de juridische kant van het ondernemerschap. Ik bespreek verschillende strategieën om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen juridische tegenvallers.

Belang van preventieve maatregelen

Een goede voorbereiding begint bij preventie. Door proactief potentiële risico’s te identificeren en aan te pakken, kunnen veel problemen voorkomen worden. Denk hierbij aan het zorgvuldig opstellen van contracten of het aanpassen van het beleid op de wet. Voor bloggers betekent dit bijvoorbeeld het naleven van de AVG-regels, maar voor andere ondernemers kan dit betekenen het regelmatig trainen van werknemers over hun rechten en plichten, over de geldende wet- en regelgeving binnen hun sector en over de praktische implicaties in hun dagelijkse werkzaamheden.

Juridisch advies inwinnen

Het inschakelen van een advocaat of gespecialiseerde adviseur kan een belangrijke rol spelen in hoe succesvol je bent in het navigeren door het juridisch landschap. Professionals kunnen je niet alleen helpen bij specifieke vraagstukken, maar kunnen je ook algemeen advies geven dat relevant is voor je industrie of situatie. Tevens kan zo’n samenwerking belangrijk zijn wanneer er zich toch een probleem voordoet. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel gehad aan de informatie van Charlotte’s Law.

Conflicten oplossen

Wanneer een conflict zich voordoet, hoeft dit niet altijd te betekenen dat dit een juridische zaak wordt. Vaak kunnen veel geschillen ook prima buiten de traditionele rechtspraak om worden opgelost. Ga vooral het gesprek aan en probeer elkaar tegemoet te komen. Mediation en arbitrage zijn ook goede voorbeelden van oplossingen die escalatie van een conflict voorkomen. Een rechtszaak is lang niet altijd te voorkomen, maar andere oplossingen bieden zeker voordelen op het gebied van vertrouwen, tijd en financiën.

Bescherming via zakelijke rechtsbijstandverzekering

Eén concrete stap die ondernemingen vaak nemen ter bescherming tegen potentiële juridische kosten is het afsluiten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Een van de partijen die dit in Nederland aanbieden is ARAG.nl. Zo’n verzekering biedt niet alleen financiële back-up indien er zich daadwerkelijk een juridisch conflict voordoet, maar garandeert bovendien toegang tot professioneel juridisch advies. Dit advies is vaak van onschatbare waarde, vooral als jij je liever zelf niet bezighoudt met de juridische kant van het ondernemerschap.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ARAG. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *