wildplukken

Wijzer over wildplukken met de Wildplukwijzer

In het verleden heb ik meerdere keren ‘Koken met Van Boven‘ getipt als absolute aanrader. Het is een ontzettend leuk kookprogramma met Yvette van Boven waarbij een grote nadruk ligt op lokaal lekkers. In haar kookprogramma bezoekt ze lokale boeren, tuinders en andere interessante ondernemers in de foodsector en met de verse producten die zij verzamelt, kookt ze heerlijke gerechten. In één van deze afleveringen werd de Wildplukwijzer uitgelicht: een ontzettend handige app voor het wildplukken waarmee je heel eenvoudig op een kaart kunt zien waar je in Nederland fruit, groente of noten in het wild kunt plukken. Daar moeten we natuurlijk meer over weten!

Wat is wildplukken?

Wildplukken, in het Engels ook wel foraging genoemd, is het verzamelen van eetbare planten, bloemen en vruchten uit de natuur. In plaats van je dagelijks eten in de supermarkt te kopen, trek je weer de natuur in om hier je groente, fruit, kruiden en noten te verzamelen. Het is een duurzame en voordelige manier van eten, waarbij je dicht bij de natuur staat. Bovendien is het leuk en leerzaam om op zoek te gaan naar eetbare planten in je eigen omgeving.

Wildplukken is een vaardigheid die je al doende leert. Hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer inzicht je krijgt en hoe beter je planten gaat herkennen. Maar hoe start je ermee? En waar haal je al deze informatie vandaan? Daar zijn gelukkig tal van boeken over geschreven. Maar je kunt ook gebruik maken van het handige platform van de Wildplukwijzer.

Wat is de Wildplukwijzer?

De Wildplukwijzer is een app met bijbehorende website voor wildplukliefhebbers. Het is een initiatief van meneer Wateetons en de werkgroep Oogsten zonder Zaaien. Op de Wildplukwijzer worden alle fruitbomen en -struiken, notenbomen en groentegewassen die openbaar zijn in kaart gebracht. Iedere locatie op de kaart linkt naar de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien waar je uitgebreide informatie vindt over het gewas.

Wil je weten wat er in het seizoen is of wat je in jouw buurt kunt vinden? Je kunt in de app of op de website zoeken op seizoen, soort, locatie of op wat nu rijp is. De kaart is openbaar, dus iedereen kan bijdragen aan een zo volledig mogelijk overzicht van plukplekken in Nederland. Momenteel zijn er al meer dan 80 soorten opgenomen in het overzicht, zoals bijvoorbeeld walnoot, rucola, aalbes, zevenblad, peterselie, pastinaak, peer, lamsoor en hazelnoot.

Wildplukwijzer

De Wildplukwijzer gebruiken?

Alhoewel de Wildplukwijzer in eerste instantie bedoeld is om fruit, groente en noten in kaart te brengen, vind je op de kaart ook plekken waar je zeekraal, mosselen, oesters en krab kunt vinden. Zo biedt de Wildplukwijzer een ontzettend uitgebreid overzicht voor iedereen die houdt van wildplukken van al het heerlijks dat Nederland te bieden heeft in de vrije natuur. De kaart is te raadplegen via de website van Wildplukwijzer of via de app welke gratis te downloaden is in de Appstore voor Apple en Android.

Nog meer wildplukken?

Heb je de smaak van het wildplukken te pakken en wil jij je er nog meer in verdiepen? Dan zijn er ook tal van mooie boeken beschikbaar om je hierbij een handje te helpen. Onderstaande boeken zijn absolute aanrader!

4 gedachten over “Wijzer over wildplukken met de Wildplukwijzer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *