Pasen

5 tips voor gezond en duurzaam eten tijdens Pasen

Pasen staat voor de deur en dat betekent: gezelligheid, familie, en lekker eten! Niet alleen het paasontbijt of de brunch is een gezellig momentje samen, maar ook het paasdiner wint steeds meer aan populariteit. En elk jaar buigen gezinnen in het hele land zich over de vraag: wat zetten we op tafel? Helaas zijn veel traditionele paasgerechten vaak niet de meest duurzame opties. Maar dat betekent niet dat een gezonde en milieuvriendelijke paasmaaltijd niet mogelijk is. In dit artikel geef ik 5 tips om gezond én duurzaam te eten tijdens Pasen.

1. Kies voor lokale en seizoensgebonden ingrediënten

Nu de lente is aangebroken is er steeds meer lekkers van eigen bodem beschikbaar voor de paasmaaltijd. Paasrecepten gemaakt met gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Seizoensgebonden producten zijn vaak rijk aan voedingsstoffen en smaken vele malen beter omdat ze lekker vers zijn. Daarnaast is er minder transport en koeling nodig voor de producten, wat weer CO2-uitstoot en energie bespaart. In het seizoen zijn de heerlijk frisse lentegroenten, zoals asperges, spinazie en radijsjes. Maar ontdek ook zeker het lokale aanbod op een boerenmarkt bij jou in de buurt.

2. Een diervriendelijk Pasen

Eet deze paasdagen eens geen vlees of minder vlees. Er zijn genoeg vegetarische paasgerechten die absoluut niet onderdoen voor de vleesrecepten. Wat dacht je van een quiche met witlof, een Mexicaanse tortillataart of risotto met asperges? Wil je toch graag traditionele gevulde kip of lamsvlees op tafel? Kies dan voor biologisch vlees.

Geef ‘eieren zoeken’ een nieuwe betekenis door deze niet bij de supermarkt te halen. Bezoek in plaats daar van een lokale boerderij voor kakelverse eitjes. Bij sommige kippenhouders mag je zelfs je eigen eieren bij elkaar sprokkelen. Ook voor de chocolade variant kun je duurzamere keuzes maken. Want, zoals je misschien weet, gaat de productie van chocolade samen met een flinke impact op het milieu en slechte arbeidsomstandigheden. Kies daarom in ieder geval voor Fairtrade chocolade.

3. Beperk voedselverspilling

De feestdagen brengen vaak ook koopstress met zich mee. In de supermarkt je hele kar volladen is echter nooit een goed idee. Je wordt verleid tot het kopen van allerlei producten die je echt niet nodig hebt. Dit werkt voedselverspilling in de hand en is gewoon ontzettend zonde.

Maak idealiter vooraf een boodschappenlijstje en ga dan pas op pad. Zo wordt het makkelijker om impulsaankopen te vermijden en dit bespaart geld en voedselverspilling. En heb je toch restjes of ingrediënten over? Gebruik deze dan op creatieve manier in de maaltijden van de dagen na Pasen!

4. Duurzame en minimalistische paasversiering

Om je huis helemaal in de sfeer van de lente en Pasen te krijgen hoef je echt niet veel geld uit te geven. Seizoensversiering kun je namelijk makkelijk zelf maken! Je huis tover je in een handomdraai om in de paassfeer met verse lentebloemen, zoals tulpen, hyacinten en narcissen. Kies voor een duurzaam boeket en misschien heb je zelf ook wel een paar leuke sneeuwklokjes of krokussen in de tuin die je in een leuk vaasje kunt zetten. Ook leuk: bloemen van vilt die je elk jaar opnieuw kunt gebruiken.

De paasversiering uit de winkel kun je lekker laten liggen. Dat spaart weer geld en ruimte in huis uit. Upcycle liever je eigen decoratie! Ga creatief aan de slag met eierdozen, restjes karton, paastakken en lege potten. De mogelijkheden zijn eindeloos voor DIY paasknutsels en Pinterest is een bron van inspiratie.

5. Nét iets gezondere keuzes

Chocoladepaaseitjes, vrolijk gekleurde koeken en snoep in de vorm van paashaasjes schreeuwen in de winkel om meegenomen te worden. En dat kan best lekker zijn. Maar Pasen draait niet alleen maar om chocola en zoetigheid. Het zijn de kleine keuzes die bij elkaar een groot verschil maken voor een gezonder Pasen. Wil jij met Pasen toch letten op je gezondheid? Of heb je vanwege gezondheidsklachten bepaalde dieetrestricties? Dan kunnen deze tips je helpen.

  • Beperk geraffineerde suikers.
  • Kies voor gezonde koolhydraten die veel voedingsvezels bevatten.
  • Vervang witte bloem door volkorenmeel in je baksels.
  • Maak zelfgemaakte sauzen en dressings in plaats van deze kant-en-klaar te kopen.
  • Zet gezondere snacks op tafel, zoals noten en fruit, in plaats van chocolade en koekjes.
  • Kook met gezonde vetten.
  • Drink meer water en minder frisdrank en alcohol.

Last but not least, vergeet vooral niet te genieten van Pasen. Het is een gezellige periode om samen te zijn met vrienden en familieleden, uit te rusten en lekker te eten. Uiteindelijk draait het allemaal om een goede balans. Ik wens jullie alvast een vrolijk Pasen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boodschappen.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *