plastic free july challenge

Start met duurzamer leven met de Plastic Free July Challenge

Dat plastic een groot probleem is voor onze natuur en onze gezondheid is voor niemand meer nieuws. Uit steeds meer onderzoeken blijkt hoe schadelijk plastic eigenlijk is voor onze wereld. Het kan dus best wat minder, en hoe kan dit nu beter dan met een challenge? De Plastic Free July Challenge daagt mensen wereldwijd uit om in de hele maand juli ‘nee’ te zeggen tegen plastic wegwerpartikelen om zo de wereld een stukje mooier te maken.

De Plastic Free July Challenge

Plastic Free July is ontstaan in 2011 en is van origine een Australisch initiatief. Het begon als een beweging om de lokale bevolking van Perth te informeren over het belang van hergebruik. Vanaf 2012 kreeg het initiatief nationaal en internationaal steeds meer aandacht. In 2014 sloten wereldwijd mensen zich aan bij dit initiatief. Deelnemers van maar liefst 70 landen doen mee aan de challenge. Sindsdien hebben al meer dan 100 miljoen deelnemers uit 190 verschillende landen zich ingezet om hun plasticverbruik te verminderen!

De Plastic Free July Challenge vindt elk jaar plaats en richt zich vooral op single-use plastic, oftewel wegwerpplastic, zoals plastic tasjes, plastic servies, plastic flesjes en verpakkingen. Via de website van dit mooie initiatief krijg je volop informatie en handige tips om het gebruik van plastic te verminderen. Niet alleen in juli, maar het hele jaar door.

Meedoen?

Iedereen is welkom om deel te nemen aan de Plastic Free July Challenge. Je kunt je aanmelden op de website van Plastic Free July. Zo sluit jij je aan bij een wereldwijde community en krijg je alle handvatten om de challenge goed vol te houden en mooie, nieuwe gewoontes aan te leren die je mee kunt nemen.

Natuurlijk hoef je niet te wachten tot juli om te beginnen met het verminderen van plastic in het dagelijks leven. Een duurzamer leven starten kan altijd en overal! Op Awkward Duckling vind je tal van tips om je plasticverbruik te verminderen. En alle beetje helpen natuurlijk. Een eigen tasje meenemen naar de supermarkt maakt in een jaar tijd een enorm verschil. En plastic waterflesjes vervangen door een herbruikbare waterfles scheelt heel erg veel afval elke week. Iedereen kan zo zijn of haar steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.

9 gedachten over “Start met duurzamer leven met de Plastic Free July Challenge”

 1. Wat een super goed idee! Ik probeer zelf ook zo min mogelijk plastic te gebruiken en weiger steevast in de winkel plastic tassen. Ik ga dit artikel delen op onze Facebook pagina. Succes!

  1. Ja, een mooi idee he? Het helpt echt bij de bewustwording van de hoeveelheid plastic die we dagelijks gebruiken en al verandert men maar 1 ding, zoals geen plastic tasjes meer gebruiken, dan maakt dat al zo’n verschil! Leuk dat je het artikel wilt delen, thanks!

  1. Ik denk dat het wel even lastig wordt om de gewoonte te doorbreken om plastic boterhamzakjes en folie te gebruiken, maar daarom vind ik het juist zo belangrijk om hier op te gaan letten. In het begin was het ook lastig om geen plastic tassen meer te gebruiken en nu weet ik gewoon niet meer beter.

 2. Wat goed! Ik gebruik zelf ook geen rietjes, plastic bekers en plastic water flesjes. Tasjes gebruik ik wel maar hergebruik ze daarna ook altijd weer. Ik vind het iets heel goeds om bij stil te staan en na het lezen van je artikel ga ik ook proberen om minder folie en boterhamzakjes te gebruiken. Dat is iets waar ik eigenlijk helemaal nooit bij stil stond en dat maakt het zo verraderlijk. Zoveel is plastic! Die bewustwording vind ik erg belangrijk! Succes en zet m op!

  1. Wat goed dat je er ook op gaat letten. Het is inderdaad verraderlijk want ongemerkt verbruik je zoveel plastic en eigenlijk is dat helemaal niet nodig want er zijn genoeg andere opties. Bedankt voor je aanmoediging, jij ook succes!

 3. Wat een goed blogje! Sinds vorig jaar ben ik er ook heel erg op gaan letten om minder plastic te gebruiken, het was eerst best een uitdaging, maar het went heel snel.

  1. Ja, het is inderdaad in het begin even wennen en aanpassen, maar zoals met alle veranderingen went het snel genoeg. Ik hoop ook dat wij deze maand snel wennen aan het niet gebruiken van plasticfolie en boterhamzakjes.

 4. Pingback: Juli: de maand zonder plastic - Food for Health | planetfem.comFood for Health | planetfem.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *