minibieb

Gek op boeken? Maak kennis met de minibieb

Je ziet het steeds vaker opduiken in het straatbeeld: de openbare boekenkast, oftewel de minibieb. Een klein kastje waar je gratis een boek kunt meenemen of ruilen voor een boek dat je al hebt uitgelezen. Of het nu op de hoek van een straat is, in een koffietentje of in een winkel, de minibieb is tegenwoordig overal aanwezig. Het is een fantastisch initiatief om mensen aan het lezen te krijgen én om de sociale cohesie in de buurt te stimuleren. Wil je meer weten over deze openbare boekenkasten? Of wil je zelf een minibieb starten? Lees dan snel verder!

Wat is een minibieb?

minibieb

De minibieb is een van oorsprong Amerikaans idee. In 2009 begon Todd Bol met het plaatsen van kleine ruilbibliotheken in zijn buurt om de geletterdheid en de liefde voor het boek te bevorderen. Hij wist toen nog niet dat hij met zijn Little Free Library een wereldwijde beweging startte.

Pas enkele jaren later won de minibieb aan populariteit in Europa. Maar toen ging het ook in razend tempo. Overal om ons heen zijn openbare boekenkasten te vinden: in winkels, cafés en natuurlijk op straat. Enkele opvallende voorbeelden zijn de prachtige Boekenruilboom in Ruurlo en de grote gele telefooncel in Nijverdal. Voor meer Nederlandse minibibliotheken kun je kijken op minibieb.nl, waar je overzichtelijk op een kaart kunt zien waar er minibibliotheken in Nederland te vinden zijn. Niet alle openbare boekenkasten staan op de kaart, maar het is een goed startpunt.

Zelf een minibieb starten?

minibieb

Ben je groot fan van de minibieb en wil je zelf zo’n openbare boekenkast starten? Dan ben je daar helemaal vrij in! Iedereen mag een little free library starten op zijn eigen terrein. Bovendien heb je er bijna niets voor nodig: een minibieb kan namelijk van alles zijn. Een oud konijnenhok, een kastje, een houten krat. Zolang je er boeken in kunt stallen en het waterdicht kunt maken, heb je een succesformule voor jouw eigen minibieb. Snuffel eens bij de kringloop voor een potentiële boekenkast of vraag in je omgeving of iemand een goed idee heeft.

Nu je een minibieb hebt, is het zaak om deze te installeren en te vullen. Je kunt de boekenkast in je voortuin plaatsen of aan je gevel bevestigen. Zorg er wel voor dat deze goed zichtbaar en toegankelijk is voor de mensen in de buurt. Het zou zonde zijn als niemand er gebruik van maakt.

Vul jouw openbare boekenkast met allerlei soorten boeken. Heb je boeken over of heb je een boek uitgelezen? Deel ze met anderen. Heb je niet genoeg boeken in huis? Dan kun je bij de lokale kringloopwinkel een schat aan boeken vinden. Of vraag kennissen en familieleden voor boeken om in jouw kastje te plaatsen. Het is een fantastische manier om boeken een nieuw leven te geven.

Als jouw kastje klaar is, is het tijd om de minibieb onder de aandacht te brengen. Je kunt jouw initiatief natuurlijk aanmelden op eerdergenoemde platformen. Maar je kunt jouw minibieb ook bekendheid geven in de buurt door flyers te verspreiden en je sociale netwerk te gebruiken. Hoe meer mensen gebruik maken van jouw kastje, hoe leuker het is!

8 gedachten over “Gek op boeken? Maak kennis met de minibieb”

    1. Ik ben ze dus zowel bij Instock als bij Berry tegengekomen en op straat zag ik er toevallig één in Utrecht en één bij een huis bij het Sarphatipark in Amsterdam. Ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden daarom is het overzicht van de website wel makkelijk. Zodra je er echt bewust op gaat letten zul je er vast meer tegenkomen :).

  1. In Groningen zijn er redelijk wat.

    Zo is er bij de winkel Waar! 3 plankjes voor boeken, bij de koffiezaak “Back&Bloom”, “The Free Café ” in Tuin in de Stad heeft wel dik 3 kasten vol. Dan is er nog de organisatie “Books4Life” die regelmatig gratis boeken aanbiedt op allerlei evenementen. En dan heb je natuurlijk nog het fenomeen bookcrossing (www.bookcrossing.com)

    Er is bijna geen reden meer om een boek te kopen! Haha.

  2. Zo leuk! Ik had er wel van gehoord, maar ben er helaas nog nooit een tegengekomen. Maar ik ga eens kijken op de site. Zelf sta ik ingeschreven bij bookcrossing, maar dat is nog niet zo bekend in nederland geloof ik, het is niet zo actief.

  3. Ik kwam er toevallig een tegen bij het Roelof Hartplein! Was voor het eerst dat ik in Amsterdam er een zag, dus ik was aangenaam verrast. had meteen ruzie met lief, omdat ik natuurlijk foto’s móest maken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *