luiers en baby

Duurzame luiers en luierrecycling

Iets waar je als ouders van kleine kinderen onvermijdelijk tegenaan loopt bij het verminderen van afval in huis is de enorme en constante stroom aan vieze luiers. In het eerste levensjaar alleen al gebruikt een baby gemiddeld 7 luiers per dag! Als je duurzamer wilt leven, kun je flink wat verschil maken op dit gebied. Maar hoe kun je nou op een milieuvriendelijke manier luiers gebruiken? En wat kun je doen met dit afval? In dit artikel gaan we het hebben over duurzame luiers en luierrecycling.

Wasbare luiers

Eén erg voor de hand liggende oplossing om afval te besparen en duurzamer te leven is om gebruik te maken van wasbare luiers. Nu moet je niet gelijk denken aan babybillen verpakt in hydrofielluiers vastgezet met een veiligheidsspeld. Tegenwoordig zijn er namelijk heel wat luxere en gebruiksvriendelijkere varianten van de wasbare luiers beschikbaar.

Wasbare luiers zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er alles-in-een luiers, maar ook pocketluiers, voorgevormde luiers en vouwluiers. Bij sommige wasbare luiers hoef je alleen het inzetstuk uit te wassen, terwijl andere luiers in zijn geheel in de was kunnen. Een aantal populaire merken voor wasbare luiers zijn Popolini, TotsBots, Petit Lulu, Hu-Da en Blümschen. Maar ook HEMA heeft tegenwoordig starterssets voor wasbare luiers.

Ecologische wegwerpluiers

Trekt de wasbare luier je niet zo aan? Dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor duurzame single-use luiers. Alhoewel je met wegwerpluiers altijd afval hebt, kun je zeker duurzamere keuzes maken op dit gebied. Zo zijn ecologische wegwerpluiers vaak gemaakt van recyclebare materialen en duurzame grondstoffen en bevatten deze luiers geen schadelijke stoffen.

Ecologische wegwerpluiers worden steeds populairder en het aanbod is tegenwoordig erg breed. Populaire merken zijn onder andere Naty, Bambo, Cheeky Panda, Lillydoo en Muumi. Maar ook steeds meer huismerken hebben ecologische luiers in het assortiment. Alhoewel ecologische wegwerpluiers minder schadelijke stoffen bevatten en zijn gemaakt van duurzame materialen, zijn ze niet biologisch afbreekbaar.

Luierrecycling in Nederland

Afhankelijk van het type wasbare luier dat je gebruikt, kun je de luierwissel van je kind nagenoeg afvalloos doen. Maar als je inzetstukken gebruikt of wegwerpluiers gebruikt, zul je altijd luierafval hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen om deze luiers te benutten. Diverse grondstoffen uit luiers zijn namelijk recyclebaar en het is zonde om hier geen gebruik van te maken.

Sommige gemeentes in Nederland maken het standaard mogelijk om luiers en billendoekjes in te zamelen en aan te bieden voor recycling. Deze luiers worden op hoge temperaturen verwerkt en zo ontstaat er een vloeibare slurry en kunststof. Het kunststof kan worden verwerkt tot nieuwe plastic producten en de slurry kan worden gebruikt voor compost of voor biomassa.

Er zijn diverse proeven geweest in ons land met luierinzameling. Zo was er de Proef Luierrecycling en Luierrecycling Nederland. Tot op heden is er in ons land slechts één fabriek waar luiers kunnen worden gerecycled, de ARN. Hopelijk neemt dit aantal in de toekomst toe, want de mogelijkheid zijn talrijk. Kijk vooral eens op de website van jouw lokale milieuplein om erachter te komen of ook in jouw gemeente luiers apart worden ingezameld voor recycling.

5 gedachten over “Duurzame luiers en luierrecycling”

  1. Compromissen vinden is niet altijd even eenvoudig, he. Misschien is dit iets voor je man: een collega van mij vertelde dat ze de signalen van haar baby heeft leren interpreteren en zij houdt hem dus boven het potje!

    1. Van die methode heb ik ook wel eens gehoord, dat schijnt zelfs al vanaf de geboorte mogelijk te zijn. Maar dat wordt wel heel erg arbeidsintensief omdat je dan elk moment van de dag de baby nauwlettend in de gaten moet houden om de cues op te pikken. Dat wordt wel erg lastig, vooral als je nog een kleintje rond hebt lopen. Wel lief dat je zo meedenkt!

  2. Ga je zelf wel aan de wasbare luiers? Bij ons doe ik gewoon de meeste verschoningen, en eerlijk is eerlijk, ik heb 4 of 5 soorten luiers liggen, ik snap wel dat mijn man de kluts kwijt is. Inmiddels pakt hij meestal wel iets wasbaars, maar soms doet hij ook een pamper om :).

    1. Ik ben er nog steeds niet over uit. Ik zou het wel heel graag willen proberen, maar het is gelijk zo’n investering voor een ‘experiment’. Het is inderdaad zo dat ik toch de meeste verschoningen doe en we kunnen natuurlijk verschillende soorten luiers kunnen aanhouden, dat is wel een goede tip!

  3. Kinderen waren vroeger met 1.5 jaar al zindelijk. Met 6 maanden zette ik mijn zoontje met verschonen op het potje, en dan plast en poept hij heel vaak. Weinig moeite en zo went hij er aan. Hij gebruikt nu al veel minder luiers. vroeger was dit heel gewoon. Met eten zetten we hem nu op een kakstoel. Met 1.5 jaar is hij zindelijk. gewoon net zo als vroeger.
    Zeer groen. Geen luierrecycling want dat kan helemaal niet. Binnenkort stopt de laatste mogelijkheid hij Orgaworld door mij. Wegens Italiaanse dumpingspraktijken. 100% kunststof kun je niet composteren, De helft van het kunststof verdwijnt in de compost. Zelfs groen links kijkt de andere kant op voor een paar centen minder. Recyclen is ook niet mogelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *