dirty dozen

Dirty Dozen & Clean Fifteen

Dat groente en fruit wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen is tegenwoordig voor niemand nog nieuws. Maar dat sommige gewassen meer pesticiden bevatten dan anderen is niet bij iedereen bekend. Omdat je natuurlijk graag een gezonde hap naar binnen werkt wanneer je groente of fruit eet, is het logisch dat je deze pesticiden in je eten zoveel mogelijk probeert te vermijden. Nu kun je natuurlijk alleen biologische groente en fruit kopen. In de biologische landbouw wordt gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming en wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Als gevolg daarvan bevatten biologische producten vaak minder pesticiden, maar vaak betaal je daar ook voor. Niet iedereen van ons is gezegend met een enorm budget om alles biologisch te kopen. Daarom bieden de Dirty Dozen en Clean Fifteen lijsten uitkomst! Deze lijsten geven namelijk inzicht in de schoonste en de meest verontreinigde groente- en fruitsoorten in de schappen van de winkel.

Dirty Dozen en Clean Fifteen lijsten

De Dirty Dozen en Clean Fifteen lijsten worden jaarlijks opgesteld door de Environmental Working Group in Amerika. Zij meten jaarlijks hoeveel residu van bestrijdingsmiddelen er op groente en fruit aanwezig is. Aan de hand van die metingen wordt er een overzicht gemaakt van de meest verontreinigde producten en de minst verontreinigde producten. Dit resulteert in de Dirty Dozen en de Clean Fifteen.

Het onderzoek van de Environmental Working Group is natuurlijk heel erg gericht op de Verenigde Staten. Het gebruik van gewasbescherming en bestrijdingsmiddelen is daar heel anders dan hier in Nederland. Maar dat betekent niet dat wij niks aan deze gegevens hebben. Deze lijsten geven namelijk een goed overzicht van welke gewassen veel behandeld worden met bestrijdingsmiddelen. En door de globalisering vinden we in de schappen van onze winkels ook veel groente en fruit afkomstig uit landen buiten de EU.

De Dirty Dozen

Elk jaar wordt de lijst van de Dirty Dozen geüpdatet door de EWG. Gewasbeschermingsmethoden kunnen tenslotte veranderen en de consument heeft recht om te weten welke producten in de schappen van de groentewinkel en de supermarkt het meest verontreinigd zijn door bestrijdingsmiddelen. In 2023 zag de lijst van de Dirty Dozen in de VS er als volgt uit.

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika’s en pepers
 10. Kersen
 11. Blauwe bessen
 12. Sperziebonen

Voor de Nederlandse markt zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen bij deze lijst. Zo is het belangrijk om te weten dat, mits in het seizoen, veel fruit in onze winkels afkomstig is uit eigen land. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en gewasbescherming is toch net wat anders in ons land. Toch is het raadzaam om fruit en groente goed te wassen voor gebruik en, indien mogelijk, te kiezen voor biologische producten.

De Clean Fifteen

De Clean Fifteen lijst is de tegenhanger van de Dirty Dozen. Op deze lijst verzamelt de EWG de groente en fruit die het minst worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Ook deze resultaten zijn gebaseerd op Amerikaanse steekproeven, maar het is een interessante lijst.

 1. Avocado’s
 2. Mais
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaya
 6. Doperwten
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Mango’s
 13. Zoete aardappelen
 14. Watermeloen
 15. Wortelen

Opvallend aan deze lijst is dat veel van de groente- en fruitsoorten exotische producten zijn. Over deze producten bestaat vaak de misvatting dat ze veel worden bespoten, maar in praktijk blijkt dit dus niet het geval te zijn. Omdat onze kiwi’s, mango’s, papaya’s en avocado’s ook vaak van ver worden geïmporteerd, zijn deze resultaten goed te vertalen naar de Nederlandse markt.

Wel of niet biologisch?

Gewapend met deze kennis over de Dirty Dozen en de Clean Fifteen is het voortaan een stuk makkelijker om een keuze te maken in de supermarkt tussen welke producten je wel en niet biologisch koopt. Kies voor de producten die op de Dirty Dozen lijst staan zoveel mogelijk voor de biologische variant. De producten op de Clean Fifteen lijst kun je met een gerust(er) hart ook niet-biologisch kopen. Zo zet je kleine stapjes richting een gezondere en duurzamere levensstijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *