sluipverbruik

De snelste besparingstips voor sluipverbruik in je huis

Besparen op de energierekening, wie wil dat nou niet? Investeringen als zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie kunnen veel besparingen opleveren, maar kosten ook vaak veel geld. Gelukkig kan bezuinigen op energie ook veel goedkoper, sneller en slimmer. Pak bijvoorbeeld het sluipverbruik in huis aan om snel te besparen op je energierekening. Wij geven in dit artikel de snelste besparingstips voor sluipverbruik in huis.

Wat is sluipverbruik?

We hebben ze allemaal wel in huis: sluipverbruikers. Dit zijn apparaten die energie verbruiken, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Veel mensen staan hier helemaal niet bij stil. Het apparaat lijkt tenslotte uit te staan, dus is het logisch om aan te nemen dat het geen energie verbruikt. Maar als je sommige apparaten goed bekijkt, blijkt dat ze helemaal niet uit staan, maar op stand-by staan. Met de stekker in het stopcontact betekent dit dat ze gewoon stroom verbruiken, zelfs als ze niet worden gebruikt.

Sluipverbruik is zonde van je geld

Sluipverbruik kost onnodig geld. Dit lijkt misschien niet veel te zijn, maar dit kan al snel oplopen op je energierekening. De kosten van sluipverbruik loopt voor sommige apparaten op tot tientallen euro’s per jaar. Welke apparaten deze kostenposten zijn, verschilt per gezin. Toch zijn er enkele apparaten die we kunnen bestempelen als de grootste sluipverbruikers in huis. De elektrische boiler, de gecombineerde HDD-recorder, de elektrische deurbel en de gekoelde waterkraan zijn slechts enkele sluipverbruikers die je in de gaten wilt houden. Maar ook de televisie of de laptop kost op jaarbasis een paar euro als je deze op stand-by laat staan. Als je dat bij elkaar optelt, dan kom je gemiddeld op zo’n € 100 per jaar uit per huishouden. Zonde van je geld, toch?

De oplossing lijkt eenvoudig: trek de stekker eruit en voorkom sluipverbruik. Soms is het inderdaad zo simpel, maar sluipverbruik is niet altijd zo makkelijk te voorkomen. Er zijn namelijk best wel wat apparaten die je niet zomaar uit kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de cv-ketel of de deurbel. Binnen de EU is afgesproken dat een apparaat in de stand-by stand een maximale hoeveelheid energie mag verbruiken. De regels gelden vooral voor veel nieuwe apparaten, waarmee het sluipverbruik drastisch verminderd wordt. Voor oudere apparaten zul je dus op andere manieren het sluipverbruik moeten verminderen.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

Meten is weten. Daarom is het verstandig om zelf je sluipverbruik te meten om een idee te krijgen van het verbruik in jouw woning. Dit doe je met behulp van een energiemeter. Sluit een apparaat aan op de energiemeter en bekijk hoeveel energie het apparaat verbruikt in een paar uur (bijvoorbeeld een nacht) in stand-by stand. Je kunt nu eenvoudig het sluipverbruik per uur, per dag en zelfs per jaar berekenen door het verbruik simpelweg te vermenigvuldigen. Dit kan interessante inzichten geven. Maar hoe kun je vervolgens besparen op dit sluipverbruik?

Zet apparaten uit

De meest eenvoudige en snelle manier om te besparen op sluipverbruik is door apparaten echt uit te zetten als ze niet worden gebruikt. Trek de stekker uit de televisie, de gameconsole, het koffiezetapparaat en de magnetron om direct het risico op sluipverbruik te elimineren.

Vervang oude apparaten

Het sluipverbruik van oude apparaten is vaak vele malen hoger dan van nieuwe apparaten. Voor nieuwe apparaten zijn namelijk duidelijke richtlijnen opgesteld over dit verbruik en dit kan flink schelen op de energierekening. Vervang oude apparaten door energiezuinigere modellen om op de langere termijn veel geld te besparen. Dit kan vooral rendabel zijn voor apparaten als een koelkast, een vriezer of een magnetron.

Stap over van energieleverancier

Soms kan het overstappen naar een andere energieleverancier flink wat schelen op de energierekening. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, zegt: “Behalve kleine aanpassingen in je eigen huis, is het ook verstandig om te kijken naar je huidige energiecontract. Soms kan overstappen naar een andere leverancier ook voordelig zijn voor je portemonnee”. Daarmee voorkom je het sluipverbruik niet, maar kun je wel besparen op je rekening.

Het is sowieso verstandig om verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de actuele energietarieven, maar ook naar het type contract. Kies je voor een variabel contract, een vast contract of een jaarcontract? Of kies direct voor groene stroom, de meest duurzame keuze. Als we ons allemaal iets meer bewust zijn van ons energieverbruik, is dat niet alleen goed voor onze portemonnee, maar ook voor de wereld om ons heen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *