capsule wardrobe

8 tips voor het samenstellen van jouw capsule wardrobe

Sta jij ook wel eens vertwijfeld voor je kledingkast met geen enkel idee wat je die dag kunt dragen? Dan ben je niet alleen. Talloze vrouwen, en ook mannen, vinden het samenstellen van een outfit dagelijks een hele opgave en hebben het idee niet genoeg kleding te hebben of niet de juiste kledingstukken te hebben. En dat terwijl de gemiddelde vrouw zo’n 173 kledingstukken in haar kast heeft! Het is dus zeker geen kwestie van te weinig kleding, maar eerder een kwestie van niet de juiste kleding. Een capsule wardrobe kan hier uitkomst bij bieden! In dit artikel vertel ik je meer over de capsule garderobe en geef ik tips voor het samenstellen van jouw capsule wardrobe.

Wat is een capsule wardrobe?

capsule wardrobe

De capsule wardrobe wint de laatste jaren enorm aan populariteit en lijkt de tegenhanger te zijn van fast fashion. In essentie is het een minimalistische garderobe: een kledingkast gevuld met favoriete items die goed met elkaar kunnen worden gecombineerd en die bovendien stuk voor stuk met zorg zijn uitgekozen. In plaats van een kast met opties beperk je de garderobe tot de essentie.

De capsule wardrobe heeft enkele fijne voordelen die enorm bijdragen aan de populariteit. Zo neemt een met zorg uitgekozen garderobe de dagelijkse keuzestress nagenoeg weg. Je hebt namelijk minder keuze, maar de items waar je uit kunt kiezen zijn wel stuk voor stuk favoriet. De capsule wardrobe is daarnaast helemaal toegespitst op het seizoen. Zo hoef je maar eens in de paar maanden na te denken over een garderobewissel en je bezig te houden met het aanvullen van je collectie. En doordat je minder kleding koopt, houd je meer geld over. Dit kun je aan andere dingen uitgeven óf investeren in duurzame en kwalitatief hoogwaardige items voor jouw capsule garderobe.

8 tips voor jouw ideale capsule wardrobe

capsule wardrobe

Alhoewel er bepaalde ‘stromingen’ zijn en mensen verschillende opvattingen hebben over de capsule garderobe, is de invulling van de capsule wardrobe helemaal persoonlijk. Jij bepaalt wat voor jou werkt en welke items jij nodig hebt om tot een complete seizoensgarderobe te komen. Ik geef graag 8 tips om je te helpen bij het samenstellen van jouw ideale capsule wardrobe.

#1 Start met wat je hebt

Om te beginnen met een capsule garderobe hoef je echt niet al je kleding van de hand te doen. Die favoriete items die je al graag draagt kunnen een uitstekende basis zijn voor jouw capsule garderobe. Vanuit deze basis kun je jouw selectie uitbouwen.

#2 Shop gericht

De meeste fashion aankopen die mensen doen zijn impulsaankopen. Tijdens het shoppen in de stad of online winkelen is het makkelijk om je te laten verleiden door nieuwe mode of aanbiedingen. Maar dit past niet bij een capsule wardrobe. Als je echt een capsule garderobe wilt samenstellen is het belangrijk op doelgericht te winkelen.

#3 Stem de garderobe af op jouw behoeften

Natuurlijk kun je volop inspiratie voor jouw capsule wardrobe opdoen op social media of op fashion blogs. Het is een slimme manier om te ontdekken hoe andere mensen een minimalistische garderobe aanpakken. Maar vergeet niet dat jouw capsule garderobe een reflectie moet zijn van jouw behoeften. Ben je bijvoorbeeld veel op reis? Dan kan het waardevol zijn om te investeren in travelkleding die niet kreukt en goed draagbaar is. Doe je veel aan yoga? Dan is het logisch dat een deel van jouw garderobe bestaat uit comfortabele yogakleding. Iedereen is anders en elke capsule wardrobe is ook anders.

#4 Kies je basiskleuren

Een handige manier om een capsule garderobe op te bouwen is aan de hand van basiskleuren. Door enkele basiskleuren te selecteren wordt het eenvoudiger om je kleding uit te zoeken en met elkaar te combineren. Welke basiskleuren je kiest, is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren. Je kunt je capsule wardrobe baseren op neutrale kleuren, maar je kunt ook een fellere kleur kiezen en die matchen aan enkele neutralere tonen die er goed bij passen.

#5 Investeer in laagjes

Het weer in Nederland is notoir onvoorspelbaar en daarom is het belangrijk om in jouw garderobe altijd rekening te houden met uitschieters qua temperatuur. Daarom is het slim om te investeren in laagjes. Een paar vesten en jasjes toveren elke look om in een outfit die herfst- of winterbestendig is. En je trekt het vest of het jasje net zo eenvoudig weer uit als het te warm wordt.

#6 Doe inspiratie op voor je gaat shoppen

Sommige mensen hebben een aangeboren gevoel voor stijl of weten heel goed wat wel en niet bij ze past. Maar de meeste mensen zijn meer trendgevoelig en hebben zich nooit zo verdiept in hun persoonlijke stijl. Daarom is het belangrijk om te ontdekken wat jouw smaak is. Laat je inspireren door fashion influencers, modeblogs en magazines om een goed beeld te krijgen van wat écht bij jou past en welke items je beter links kunt laten liggen.

#7 Win professioneel advies in

Heb je wel een idee van wat jouw stijl is, maar vind je het nog lastig om dit te vertalen naar kleding in de winkel? Win dan professioneel advies in om je eigen capsule wardrobe samen te stellen. Een stylist of kleuranalist kan je meer vertellen over wat goed bij je past en hoe je de vertaalslag maakt van stijl naar garderobe.

#8 Verzorg je items goed

Met minder kleding in je kast is het natuurlijk erg belangrijk om goed voor je kleding te zorgen. Je wilt tenslotte dat het lang mooi blijft en dat je er minstens een heel seizoen plezier van hebt. Was en droog de kleding dus volgens de voorschriften en ga er respectvol mee om.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Studio Lienne. Lees voor meer informatie de disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *