duurzaam lenzen

Duurzaam lenzen dragen: wat komt er bij kijken?

Duurzaamheid is iets dat meer en meer in onze levenswijze geïntegreerd moet worden. Een groene toekomst willen we immers allemaal. Gelukkig zijn steeds meer bedrijven en branches actief bezig met het vergroenen van hun producten en diensten. Zo ook de lenzenbranche. Voor bedrijven die lenzen verkopen en voor gebruikers is er namelijk nog veel winst te behalen. Hoe kun je als lenzendrager beter omgaan met je lenzen en waar moet je op letten bij het kopen van lenzen als je duurzamere keuzes wil maken? Ik vertel je in dit artikel alles over duurzaam lenzen dragen.

Duurzame lenzen bestellen

Lenzen worden steeds populairder en zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Het verschil van lenzen zit hem meestal in de oogafwijking die met de lens wordt gecorrigeerd. Zo zijn er bijvoorbeeld multifocale lenzen voor mensen die twee verschillende sterktes nodig hebben, torische lenzen voor mensen met astigmatisme en zelfs lenzen speciaal voor mensen met erg droge ogen.

Naast lenzen voor verschillende oogafwijkingen kun je ook lenzen voor diverse draagperiodes kiezen. Er zijn daglenzen, weeklenzen en zelfs maandlenzen. Daglenzen worden na één keer dragen weggegooid, terwijl maandlenzen een maand lang kunnen worden gebruikt. Maandlenzen online bestellen is meestal de duurzaamste optie, omdat maandlenzen de langste levensduur hebben. Wel heb je lenzenvloeistof en een bewaardoosje nodig voor deze lenzen, maar daar kun je een hele lange tijd mee doen.

Lenzen recyclen: in welke prullenbak behoren ze?

duurzaam lenzen

Duurzaam winkelen is natuurlijk de eerste stap naar een groene levensstijl, maar ook hoe je met jouw aankopen omgaat, is erg bepalend voor de duurzaamheid. Als je goed voor jouw spullen zorgt en ze, na de levensduur, op de juiste manier verwerkt, maak je een enorm verschil. Maar hoe kun je lenzen het beste recyclen?

Lenzen zijn gemaakt van plastic en behoren daarom tot het plasticafval. Je gooit deze dus weg in de PMD-bak. Door je lenzen op de juiste manier te recyclen, kan er weer nieuw plastic worden gemaakt. Gooi je de lenzen bij het restafval, dan worden je lenzen verbrand en gaat er een grondstof verloren. Wat nog erger is, maar wat nog vrij vaak gebeurt, is dat gebruikers hun contactlenzen door het toilet spoelen. Dit is niet alleen erg schadelijk voor je riolering, maar zorgt ook nog eens voor vervuiling van het water met microplastics. Gooi jouw gebruikte lenzen dus op de juiste manier weg. Het is een kleine moeite met flink wat positieve impact.

Bril versus lenzen: wat is duurzamer?

Doordat je lenzen weggooit, lijkt het logisch dat lenzen vervuilender zijn dan een bril. Toch is dat niet zo met zekerheid te stellen. Brillen worden namelijk van diverse soorten grondstoffen gemaakt, waaronder glas, plastic of metaal. Er wordt veel energie gebruikt om een bril te produceren en te vervoeren. Bovendien hebben brillendragers vaak meerdere brillen en worden deze ook om de zoveel jaar vervangen. Een bril is dus niet automatisch duurzamer dan lenzen.

Ongeacht of je voor lenzen of een bril kiest, kun jij je altijd verdiepen in of de aanbieder duurzaam te werk is gegaan. Zeker als je een bril of lenzen online gaat kopen, kun je aanbieders goed met elkaar vergelijken. Hiermee maak je niet alleen de meest duurzame keuze, maar geef je ook een duidelijke boodschap aan de branche af: duurzaamheid telt!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vision Direct. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “Duurzaam lenzen dragen: wat komt er bij kijken?”

  1. Zelf draag ik harde lenzen, deze gaan ongeveer 3 jaar mee. Tot nu toe heb ik geen duurzamere lenzenvloeistof kunnen vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *