verticale tuin

5 leuke DIY projecten voor in de tuin

Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, er is altijd wel iets te doen in de tuin als tuinliefhebber. Bollen planten, gras maaien, mulchen, snoeien: het zijn bezigheden die er standaard bijhoren. Maar je kunt ook je creativiteit in de tuin de vrije loop laten en dat maakt het onderhouden van een tuin zo leuk! Om je te inspireren deel ik daarom 5 leuke DIY projecten voor in de tuin. Heb je nog pallets liggen? Heb je stenen over die je uit de tuin hebt gehaald en waar je graag iets leuks mee wilt doen? Of wil je de takken na het snoeien op een creatieve manier in de tuin verwerken? Lees dan vooral verder!

Kruidenspiraal

kruidenspiraal

Het is altijd een goed idee om stenen uit de tuin te verwijderen. Hoe minder de tuin betegeld is, hoe beter het is voor de lokale biodiversiteit, de afwatering in de tuin en het leefklimaat in en rond je huis. En met die stenen die je overhoudt, kun je weer heel veel leuks doen. Zo kun je er een prachtige kruidenspiraal van maken!

Een kruidenspiraal is een verhoogd kruidentuintje dat je de mogelijkheid geeft om op een klein oppervlak toch al je favoriete kruiden te groeien. De kruidenspiraal biedt voldoende zon én schaduw zodat elke plant krijgt wat hij nodig heeft. Inspiratie voor een kruidenspiraal vind je hier, maar laat vooral je creativiteit de vrije loop.

Pallet verticale tuin

verticale tuin

De mogelijkheden met pallets in de tuin zijn eindeloos. Een moestuinbak, een zandbak en zelfs een zitmeubel: je kunt er alle kanten mee op. Eén leuke DIY met pallets is de verticale tuin. Vooral als je niet veel ruimte hebt in de tuin kun je met een verticale tuin alle ruimte optimaal benutten. Je werkt namelijk in de hoogte in plaats van in de breedte.

Pallets kun je op diverse manieren transformeren in verticale tuintjes. Je kunt planken verplaatsen en zo plantenbakken creëren, maar je kunt ook worteldoek aan de pallets bevestigen om de DIY nog makkelijker te maken. Heb je veel pallets waar je mee aan de slag wilt gaan? Maak dan gebruik van een palletwagen om deze door de tuin te verplaatsen.

Klimrek voor klimplanten

klimrekken

Diverse planten in jouw tuin klimmen graag de hoogte in als ze daar de kans voor krijgen. Hedera, clematis, jasmijn, druif, pompoen en bonenplanten: ze zijn allemaal gebaat bij een klimrek om zonder problemen omhoog te groeien. Zo’n klimrek kun je natuurlijk kopen, maar het is veel leuker, en heel makkelijk, om dit zelf te maken.

Een klimrek kun je op allerlei manieren maken. Met een paar (bamboe)stokken en touw knutsel je klimrekken in allerlei vormen en afmetingen in elkaar. Laat je inspireren door de prachtige ideeën op Lovely Greens en ga eens zelf aan de slag. Je planten zullen je dankbaar zijn!

Insectenhotel

insectenhotel

Insecten zijn een essentieel onderdeel van het lokale ecosysteem in jouw tuin. Je wilt er dus alles aan doen om deze insecten aan te trekken en in je tuin te houden. Met een insectenhotel creëer je een veilige en prettige omgeving voor allerlei insecten. Zo blijven ze in jouw tuin en dragen ze daar op allerlei belangrijke manieren aan bij.

Er zijn heel veel verschillende manieren om een insectenhotel te bouwen. De grootte en de materialen die je ervoor gebruikt zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw specifieke tuin. Het is belangrijk dat het insectenhotel ruimte biedt voor diverse diertjes om te schuilen, om eitjes te leggen, om larven te laten groeien en om te overwinteren. Voor deze functies kun je onder andere dakpannen, stenen, bladeren, holle stengels, plantenpotten, takken, houtsnippers, planken en stro gebruiken. Probeer zoveel mogelijk variatie aan te brengen bij het bouwen van jouw insectenhotel en zorg dat deze op een zonnige plek in de tuin staat, het liefst naast diverse bloemen en planten. Laat je na plaatsing verwonderen door de levendigheid in jouw zelfgemaakte insectenhotel.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Logistiekconcurrent.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “5 leuke DIY projecten voor in de tuin”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *