energie besparen huis woonkamer

5 snelle tips om energie te besparen in huis

Op Awkward Duckling ben je aan het juiste adres voor tips om snel en makkelijk energie te besparen in huis. Van tips om energie te besparen in de badkamer tot aan tips om energie te besparen in de garage: het komt allemaal voorbij. Nu snap ik ook dat je liever met zo min mogelijk moeite een zo groot mogelijk effect wilt behalen. Daarom deel ik in dit artikel 5 snelle tips om energie te besparen in huis. Zo bespaar je vliegensvlug op jouw energierekening én ben je heel duurzaam bezig!

Waarom energie besparen in huis?

energie besparen

Het dagelijks leven wordt steeds duurder. De prijs voor een kar met boodschappen is de laatste tijd flink gestegen en ook de energieprijzen zijn tegenwoordig niet mis. Alleen dat is al een goede reden om minder energie te gebruiken in en rond het huis. Maar zuiniger aan doen met energie is ook heel goed voor het milieu. Je verwacht het misschien niet, maar ons energieverbruik levert een grote bijdrage aan klimaatverandering en heeft heel veel CO2-impact. Die impact ligt in het verbranden van fossiele brandstoffen, maar ook in het gebruik van elektronica en het verwarmen van onze woningen. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat airconditioners, elektrische waterverwarmers, wasdrogers en vaatwassers verreweg het meeste energie in een gemiddeld huis kosten. Maar onderschat ook zeker niet de impact van schijnbaar kleine apparaten, zoals een draagbare verwarming, een haardroger of apparaten die stand-by staan als ze niet gebruikt worden. Maar dit is ook goed nieuws: het betekent dat er heel veel winst te halen is in huis.

5 snelle tips om energie te besparen in huis

laptop

Misschien ben je al dagelijks heel goed bezig met het verduurzamen in huis door een eigen tasje mee te nemen naar de supermarkt, ecologische schoonmaakmiddelen te gebruiken en vaker biologisch of plantaardig te eten. Of misschien ben je nog niet zo thuis in de duurzame lifestyle. Hoe dan ook: met onderstaande tips maak jij een goede start met het besparen van energie in huis.

Voorkom sluipverbruik

Je verwacht het misschien niet, maar een flink deel van onze energie wordt verbruikt wanneer we er helemaal geen erg in hebben. Dit noemen we sluipverbruik: apparaten gebruiken stroom terwijl wij de apparaten helemaal niet gebruiken. Dit sluipverbruik gebeurt wanneer je een oplader in het stopcontact laat zitten zonder telefoon, of wanneer een apparaat op stand-by blijft staan. Al dit sluipverbruik kan aardig aantikken en dat is niet alleen onduurzaam, maar ook nog eens zonde van het geld. Zet die apparaten dus helemaal uit en trek de stekkers uit het stopcontact.

Zet de lampen uit

Het lijkt misschien onschuldig om een lamp in de kamer te laten branden als je er niet bent. Maar al die lampen verbruiken stroom en ook dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Zet liever de lamp uit wanneer je het huis verlaat. En laat zeker geen licht branden in kamers waar je niet bent. Het is een kleine moeite met heel veel voordeel!

Gebruik duurzame verlichting

Niet alleen de lampen uitzetten kan helpen bij het besparen van energie, ook het type lamp dat je gebruikt maakt veel verschil. Tegenwoordig is duurzame led-verlichting verreweg de meest duurzame keuze. Heb je nog spaarlampen in de lampen in jouw woning? Vervang deze dan door led-lampen om flink wat energie te besparen in huis. Vooral als je nog gebruik maakt van gloeilampen kan de besparing hiervan hoog oplopen.

Doe de gordijnen dicht

Goed ventileren in huis is ontzettend belangrijk voor een gezond leefklimaat, maar soms is het dicht houden van deuren, ramen en gordijnen aan te raden. Op erg warme dagen kun je flink wat zonlicht en warmte buiten houden door de gordijnen te sluiten of de rolluiken neer te laten. Door hier slim mee om te gaan, hoef je veel minder (of zelfs geen!) gebruik te maken van energieslurpende airco’s of ventilatoren.

Zet de verwarming een graad lager

Wanneer de winter dan weer zijn intrede doet in ons land kan het al vrij snel erg koud worden in huis. De verleiding is groot om de verwarming hoog te zetten zodat je geen minuut in de kou hoeft te zitten. Maar wist je dat je al flink wat kunt besparen op jouw energieverbruik als je de verwarming voortaan één graad lager zet? Daar merk je qua temperatuur in huis nagenoeg niets van, maar dat scheelt behoorlijk op je energierekening!

Dit artikel is geschreven met behulp van informatie van ExpressVPN. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

1 gedachte over “5 snelle tips om energie te besparen in huis”

  1. Opmerking mbt tot sluipverbruik. Een smart wasmachine en een magnetron zijn samen, indien niet in bedrijf, goed voor een vermogen van ca. 45 Watt. Per dag is dat ca. 1 kWh. aan energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *