winkelen Duitsland

Geld besparen door te winkelen in Duitsland

Het valt niet te ontkennen: het dagelijks leven is de laatste jaren enorm veel duurder geworden. Onze dagelijkse boodschappen zijn op dit moment zo’n 14 procent duurder dan aan het einde van 2021 en het einde van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht te zijn. Steeds meer mensen maken daarom dankbaar gebruik van aanbiedingen om op kosten te besparen. Maar wist je dat je ook veel geld op de boodschappen kun besparen door te winkelen in Duitsland? Als je bij de grens woont, is een tripje naar een Duitse supermarkt misschien geen slecht idee.

Duitse supermarkten

In Nederland ben je natuurlijk bekend met alle supermarkten in jouw buurt en weet je precies waar je moet zijn voor een koopje of jouw favoriete producten. Daarom kan het spannend zijn om voor je dagelijkse boodschappen naar Duitsland te gaan. Waar moet je heen? En hebben ze wel de producten die jij vaak gebruikt?

Wees gerust: het aanbod in Duitsland is fantastisch en ze verkopen in Duitse supermarkten veelal dezelfde producten die wij in Nederland hebben, alleen dan vaak een stuk voordeliger. De supermarkten in Duitsland zijn bovendien vaak veel groter, waardoor je meer keus hebt. En het aanbod aan glutenvrije producten en biologische producten is in de meeste supermarkten daar veel uitgebreider. Bewust en duurzaam winkelen wordt dus een stuk makkelijker. Maar naar welke supermarkt kun je dan het beste toe gaan?

Net als in Nederland zijn er in Duitsland diverse grote supermarktketens waar je uit kunt kiezen. Welke winkel voor jou het meest gunstig is, is uiteraard grotendeels afhankelijk van waar je woont. Gelukkig zijn veel Duitse supermarkten ook gevestigd bij de grens, zodat het voor jou makkelijk is om hier je boodschappen te doen.

Een overzicht van enkele Duitse supermarkten:

 • Aldi Nord
 • Aldi Süd
 • Lidl
 • Edeka
 • Kaufland
 • REWE
supermarkt

Waarom zijn Duitse boodschappen goedkoper?

Het kan moeilijk te begrijpen zijn waarom de boodschappen in Duitsland zoveel goedkoper zijn dan in ons land. Het is tenslotte om de hoek en zoveel verschil kan er toch niet zijn in productiekosten? Er zijn diverse redenen waarom veel producten in Duitsland een stuk goedkoper zijn dan in Nederland.

Allereerst hanteert Duitsland een lager btw-tarief dan Nederland. In ons land betalen we 9 procent btw op noodzakelijke boodschappen en 21 procent btw op ‘luxe’ producten. In Duitsland ligt dit tarief lager: daar betaal je 7 procent btw over alledaagse noodzakelijke boodschappen en 19 procent op ‘luxe’ producten.

Naast het verschil in btw-tarief is Duitsland natuurlijk een aanzienlijk groter land dan Nederland. Hierdoor hebben landelijke supermarktketens een sterke onderhandelingspositie en kunnen ze een lage prijs afspreken met leveranciers. Hier zie je als consument direct de gevolgen van.

Maar laten we ook niet vergeten dat Nederlandse supermarkten kampioen zijn in stunten met prijzen. Er zijn elke week allerlei aanbiedingen waar we als consument van profiteren en als je daar slim gebruik van maakt, kun je behoorlijk besparen op de boodschappen. In Duitsland ligt de vaste prijs voor producten lager, maar daar wordt minder gestunt met prijzen. Als je dus in Nederland je boodschappen doet, zul je slim de aanbiedingsfolders in de gaten moeten houden.

boodschappen

Wat is goedkoper in Duitsland?

Het kan dus zeker lonen om je dagelijkse boodschappen in Duitsland te doen. Vooral als je dicht bij de grens woont of regelmatig in Duitsland bent, heb je hier veel voordeel van zonder onnodige kilometers te maken. Maar voor wat soort boodschappen kun je dan het beste naar Duitsland supermarkten gaan? Dat zet ik graag op een rij.

 • groente
 • fruit
 • conserven
 • gedroogde kruiden en specerijen
 • zuivelproducten
 • bakproducten
 • vlees en vleeswaren
 • babyvoeding
 • dierenvoeding
 • drogisterijproducten; zeep, shampoo, dagcrème, tandpasta, etc.
 • frisdranken
 • sterke dranken

En als je dan toch in Duitsland bent, vergeet dan ook zeker niet om even langs de DM te gaan. Deze drogisterijketen is favoriet onder Nederlanders en biedt volop mogelijkheden om te besparen op verzorgingsproducten, babyproducten en nog heel veel meer. En onderweg tanken in Duitsland kan ook een aardige besparing opleveren!

1 gedachte over “Geld besparen door te winkelen in Duitsland”

 1. het zou mooi zijn als Nederlanders massaal gaan bestellen bij Duitse supermarkten, dan worden de supermarkten in Nederland vast wakker, met hun graai/woeker prijzen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *