moestuin

Zo kun je duurzaam je moestuin beschermen

Als je een moestuin hebt, dan weet je dat er altijd wel ongewenste gasten kunnen zijn die je gewassen aantasten. Luizen, slakken, engerlingen: het zijn slechts enkele plagen waar je mee te maken krijgen. Een andere ongewenste gast is de emelt: een larve die veel schade kan aanrichten. Voordat je echter grijpt naar de chemische bestrijdingsmiddelen is het handig om te weten dat je deze larven ook kunt bestrijden op een manier die vriendelijker is voor de natuur, het bodemleven in de tuin én de mens. Wist je bijvoorbeeld dat je emelten duurzaam kunt bestrijden met nematoden, oftewel aaltjes?

moestuin

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug die vaak voorkomen in gazons en moestuinen. Deze zachte en witachtige larven hebben een donkerbruine kop en groeien uit tot ongeveer 4 cm lang. Emelten voeden zich vooral met gras, groenten en andere plantenwortels. In één nacht kunnen ze een hele rij jonge planten volledig vernietigen door de plantjes net boven de grond af te bijten. Het is daarom in de moestuin belangrijk om maatregelen te nemen om deze ongewenste gasten te bestrijden.

Hoe bestrijd je emelten?

Aaltjes tegen emelten is de beste methode om emelten effectief te bestrijden in de moestuin. Het is verreweg de meest duurzame en milieuvriendelijke methode om deze plaag het hoofd te bieden. Het gebruik van deze biologische bestrijdingsmethode is volkomen veilig, zowel voor mens als voor milieu. Dit in tegenstelling tot veel chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien zijn aaltjes relatief makkelijk te verkrijgen bij tuincentra of online webshops.

moestuin

Aaltjes tegen emelten

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die van nature voorkomen in de bodem. Ze zijn een natuurlijke vijand van emelten. Wanneer aaltjes in de bodem aanwezig zijn, kunnen ze op zoek gaan naar hun prooi. De aaltjes dringen de larven binnen en scheiden een bacterie af die ervoor zorgt dat de emelt uiteindelijk sterft.

Om het beste resultaat te verkrijgen, is het belangrijk om de aaltjes op het juiste moment en op de juiste manier toe te passen. De ideale behandelingsperiode is tussen september en half tot eind oktober, omdat de emelten dan klein zijn. De bodem moet vochtig zijn en een temperatuur van minimaal 12 graden Celsius hebben. De aaltjes moeten opgelost worden in water en vervolgens over de te behandelen bodem verspreid worden.

Duurzaam bestrijden van emelten

Al met al is het bestrijden van emelten in de moestuin met behulp van aaltjes een duurzame en effectieve oplossing. Op deze manier kunnen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen vermeden worden, terwijl tegelijkertijd een gezonde en weelderige moestuin behouden kan worden. Wil je meer praktische tips voor het onderhouden van je moestuin? Lees dan zeker deze boeken over moestuinieren.

Een bijkomend voordeel van deze aaltjes is dat je ze ook heel goed kunt gebruiken voor je kamerplanten? Heb je last van kleine zwarte vliegjes bij je kamerplanten? Dan kun je deze varenrouwmuggen ook bestrijden met dezelfde aaltjes!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met biogroei.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *