vrolijk vrouw

Toe aan verandering? Probeer eens iets nieuws!

Als je jong bent, maak je bijna wekelijks wel iets nieuws mee. Je ontmoet snel nieuwe mensen, je komt op nieuwe plekken, je leert nieuwe dingen en je maakt veel eerste keren mee. Wanneer je ouder wordt, neemt het aantal nieuwe ervaringen snel af. Veel dagen verlopen in hetzelfde ritme en daar ben je aan gewend geraakt. Met dit ritme is niets mis: het zorgt voor rust en vastigheid. Maar zo nu en dan de dagelijkse sleur doorbreken kan ook goed voor je zijn. Het trekt je uit je comfortzone en het stimuleert je hersenen tot het leggen van nieuwe verbindingen. Zo blijf je scherp en in ontwikkeling. Durf jij het aan om iets nieuws te proberen? Ik tip hieronder een heleboel ideeën om een verandering door te voeren in jouw dagelijks leven.

Loop eens een andere route

Mensen zijn gewoontedieren. We nemen vaak dezelfde route naar het werk, de school van de kinderen en de supermarkt. Probeer dit patroon eens te doorbreken en neem eens een andere route deze week. Zo ontdek je andere plekken in jouw stad en wordt jouw dagelijkse wandeling (of fietstocht) ineens een heel nieuwe beleving.

Bereid een andere maaltijd

Staan bij jou ook steevast dezelfde maaltijden op het menu? Experimenteer dan eens met een ander gerecht dan je gewend bent. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: vervang één maaltijd in de week door een gerecht dat je nog nooit hebt bereid. Zo ontdek je nieuwe keukens, nieuwe smaken en nieuwe bereidingswijzen van ingrediënten.

Leer een instrument te bespelen

Vind je het fijn om muziek te luisteren en te maken? Daag jezelf dan eens uit om een nieuw instrument te leren bespelen. Een instrument bespelen is makkelijker dan je misschien denkt en je hoeft er niet direct goed in te zijn. Het oefenen is leuk en geeft veel voldoening. Bovendien is een instrument bespelen goed voor de creativiteit, het geheugen, de coördinatie en vele andere mentale functies.

Luister naar andere muziek

Naar mate je ouder wordt, ligt je muzieksmaak grotendeels vast. Je weet wat je leuk vindt om te luisteren en je hebt vast en zeker enkele favoriete artiesten die je vaak opzet. Dat is superfijn, maar het kan ook leuk zijn om eens te luisteren naar heel andere muziek. Zo verbreed je jouw horizon en wie weet ontdek je wel leuke nieuwe artiesten of bands. Via Spotify kun je allerlei nieuwe genres en artiesten ontdekken met kant-en-klare afspeellijsten.

koptelefoon

Probeer iets nieuws in bed

Ook ons seksleven kan soms wel een oppepper of een nieuwe uitdaging gebruiken. Bondage, rollenspel, een andere locatie of een buttplug gebruiken: het zijn allemaal gezonde manieren om te variëren in bed. Wil jij weleens iets nieuws proberen? Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Overleg met jouw partner of date en stem jullie behoeften op elkaar af. Goede communicatie is erg belangrijk!

Leer iets nieuws

Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en tegenwoordig ligt alle kennis van de wereld voor het grijpen. Altijd al geïnteresseerd geweest in astronomie? Of ben je benieuwd naar de psyche van de mens? Verdiep je er eens in en wie weet wat je allemaal leert! Met educatieve platformen als TED, Universiteit van Nederland en The School of Life is nieuwe kennis vergaren makkelijker én leuker dan ooit.

Begin met een nieuwe hobby

Net zoals je nooit te oud bent om iets nieuws te leren, ben je ook nooit te oud om te beginnen met een nieuwe hobby. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Ontdek dan eens of breien, borduren, schilderen of kleien bij je past. Of sluit je aan bij een koor of een theatergezelschap. Ben je sportief aangelegd? Wordt dan lid van een sportclub in de buurt of probeer een nieuwe sport uit met tutorials op YouTube. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt van alles uitproberen tot je iets ontdekt waar jij echt blij van wordt.

Ontmoet nieuwe mensen

Ook op latere leeftijd kun je nieuwe mensen ontmoeten en vriendschappen sluiten. Het is misschien niet zo makkelijk als toen je een kind was, maar het is zeker mogelijk. Wil je graag in contact komen met gelijkgestemden of een nieuwe vriendschap aangaan? Word dan lid van een club in jouw buurt, maak eens een praatje met die ene gezellige ouder op het schoolplein of zoek naar nieuwe connecties via een app als Bumble.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met PABO. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *