ontspannen

5 tips voor het verlagen van stress

De laatste jaren ontdekken we steeds meer over de schadelijke gevolgen van stress en spanning. Stress kan schadelijk zijn voor zowel het lichaam als de geest. Het kan leiden tot een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem. Dit kan op zijn beurt leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, beroertes, diabetes en depressie. Bovendien zorgt stress voor slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Het kan lastig zijn om de alledaagse taken goed uit te voeren als je langdurig onder stress staat. Het is daarom belangrijk om gezonde manieren te vinden om stress te verminderen. In dit artikel geef ik 5 tips voor het verlagen van stress.

Zorg voor voldoende beweging

Lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress. Tijdens het sporten komen er endorfines vrij die de stemming kunnen verbeteren en stresshormonen kunnen verminderen. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen. Dit mag van alles zijn: wandelen, fietsen, zwemmen, hoelahoepen of yoga. Je zult merken dat naarmate je dit vaker doet, dat het positief werkt op zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Na verloop van tijd voel jij je een stuk beter!

Gebruik ontspanningstechnieken

Het klinkt misschien wat zweverig, maar wist je dat je met een aantal eenvoudige oefeningen een heel stuk van je stress kunt wegnemen? Technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, progressieve spierontspanning en mindfulness kunnen helpen bij het verminderen van stress. Probeer dagelijks wat tijd vrij te maken om deze technieken te oefenen. Zo kan een minuut of 10 per dag er al voor zorgen dat je je een totaal ander mens voelt.

Neem pauze van je werkzaamheden

Het nemen van pauzes kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de productiviteit. Probeer regelmatig korte pauzes in te plannen tijdens het werk om even te ontspannen en op te laden. Vooral wanneer je een kantoorbaan hebt, is het aan te raden om iedere 20 minuten even enkele minuten rust te nemen. Haal een kop koffie, maak een praatje met een collega of sluit even de ogen voor een snelle meditatiesessie. Pauzes nemen van je werk is goed voor je hoofd, maar ook voor je lijf.

Gebruik supplementen

Supplementen kunnen heel gunstig zijn voor het verbeteren van je gezondheid én het verminderen van stress. Zo dragen foliumzuur, vitamine B1, B3, B6, B12 en magnesium actief bij aan een betere gemoedstoestand en kan vitamine C uitkomst bieden bij vermoeiheid. Ook het GABA supplement is een perfect voorbeeld van een supplement dat kan helpen bij stress en spanning. GABA is een neurotransmitter die de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen reguleert. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk supplement om angst en stress te verminderen, de slaap te verbeteren en de stemming te verbeteren. Bovendien kan het ook uitkomst bieden bij pre-menstruele klachten!

Praat met iemand

Heb je al lange tijd last van spanning, stress en bijkomende klachten? Dan is het raadzaam om met iemand in gesprek te gaan. Langdurige stress kan verstrekkende gevolgen hebben en is zeker niet iets om mee door te blijven lopen. Het kan heel goed zijn om hier met iemand over te praten. Zo praat je van je af, biedt de ander je een nieuw perspectief en krijg je mogelijk handvatten om met de spanning om te kunnen gaan.

Praten over stress en spanning kan met je partner, vriend of vriendin, ouder of ander familielid. Maar schroom ook niet of professionele hulp in te schakelen. Er zijn heel veel mensen die soms ondersteuning nodig hebben tijdens lastige periodes in hun leven en psychologen en hulpverleners zijn er juist daarom. Neem contact op met jouw huisarts om de mogelijkheden te bespreken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met happyhealthy.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *