mantelzorgen

Mantelzorgen: wat is het en hoe kan het vorm worden gegeven?

Mantelzorgen: je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Misschien ken je wel iemand die mantelzorg ontvangt of doet iemand in jouw familie aan mantelzorg. Maar wat is het eigenlijk? En wanneer ben je een mantelzorger? In dit artikel vertel ik je alles over mantelzorgen: wat is het, wie doet het en hoe kan het vorm worden gegeven?

Wat is mantelzorg?

Wanneer iemand in jouw omgeving een ongeluk krijgt, door ziekte minder goed voor zichzelf kan zorgen of een extra paar handen nodig heeft in huis door ouderdom, is het noodzakelijk om hulp in te schakelen. Dit kan in de vorm van professionele hulp, maar er kan ook worden gekozen voor mantelzorg.

Mantelzorgen is het zorgen voor iemand in jouw omgeving op vrijwillige basis. Dit kan een ouder zijn, maar ook een vriend, een buur, een familielid of een partner. In Nederland zijn ruim 5 miljoen mensen mantelzorger. Als mantelzorger bied je hulp aan bij diverse activiteiten om het dagelijks leven makkelijker te maken en de gezondheid te ondersteunen. Dat kan in de vorm van hulp bij de huishouding, geestelijke steun, lichamelijke verzorging, medische verzorging en gezelschap. Deze zorg kan zowel aan huis worden gegeven als in een ziekenhuis, een zorgunit of een verzorgingstehuis.

Wie kan er mantelzorgen?

Mantelzorgen is een taak die op vrijwillige basis wordt gedaan. In principe kan iedereen deze rol op zich nemen: man, vrouw, jong, oud, ervaren of onervaren. Vaak wordt iemand mantelzorger vanuit een persoonlijke relatie met iemand. Door hulp aan te bieden en ondersteuning te geven bij de persoonlijke en medische verzorging kan iemands leven flink vergemakkelijkt worden en is het bovendien mogelijk dat iemand langer zelfstandig kan blijven wonen en kosten kan besparen op professionele hulp. Het is echter ook vaak het geval dat mantelzorg uit noodzaak wordt gedaan. Dit om kosten te drukken of omdat er geen andere hulp beschikbaar is.

De mantelzorger ontzorgen

Mantelzorg is belangrijk en noodzakelijk. De zorg voor een ander kan erg veel voldoening geven, maar het is vaak ook zwaar en neemt veel tijd in beslag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mantelzorgers kampen met stress, angst en overbelasting. Maar wat kan er worden gedaan om de mantelzorger te ontzorgen?

Mantelzorgondersteuning

Wanneer de mantelzorg een te grote belasting dreigt te worden voor iemand, kan er worden besloten mantelzorgondersteuning in te schakelen. Deze ondersteuning kan op diverse manieren worden vormgegeven. De taken kunnen worden verdeeld met anderen uit de directe omgeving, maar er kan ook worden besloten professionele hulp in te schakelen.

Zowel voor het huishouden als voor de verzorging kan hulp worden geregeld om (een deel van) de taken van de mantelzorger over te nemen. Hier zijn echter vaak wel kosten aan verbonden en er kan sprake zijn van wachttijden voor professionele zorg.

Logeerzorg

Als er tijdelijk behoefte is aan een adempauze kan er vaak via de gemeente ook een aanvraag worden geplaatst voor logeerzorg. Bij wijze van proef is hiermee gestart in 2020. De persoon die zorg nodig heeft, wordt tijdelijk verzorgd in een zorginstelling. De mantelzorger heeft hierdoor de handen even vrij en kan tot rust komen en mogelijk andere maatregelen treffen. Dit is één van de manieren waarop de overheid zich inzet om mantelzorgers te ontzorgen.

Ondersteuning en advies

Mantelzorgen kan soms eenzaam en moeilijk zijn. Iemand heeft soms behoefte aan een luisterend oor en advies van iemand anders. Precies om deze reden is de Mantelzorglijn in het leven geroepen. Mantelzorgers kunnen op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 bellen of appen voor advies, een luisterend oor en ondersteuning. Dat kan al een enorm verschil maken.

Kangoeroewoning

Wanneer de mantelzorg van lange duur is en intensief is, kan er eventueel worden besloten een kangoeroewoning te betrekken. Een kangoeroewoning is een woning die bestaat uit twee units: een zelfstandige woning voor de mantelzorger en een zelfstandige woning, de buidelwoning genoemd, voor de ontvanger van de zorg. Zo wordt het verlenen van de zorg makkelijker en is de mantelzorger altijd in de buurt. Dit is vooral ideaal wanneer één van de partners voor de andere partner zorgt of wanneer een kind de zorg voor een ouder op zich neemt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met mantelzorgwoningen.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *