Dit gebeurt er met de grondstoffen van oude mobiele telefoons

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het hergebruik van materialen. We recyclen papier, glas, plastic en oude kleding. Maar er zijn nog veel meer producten in ons leven die een nieuw leven kunnen krijgen na hun levensduur. Zo zitten onze mobiele telefoons vol met waardevolle stoffen die niet alleen opnieuw te gebruiken zijn, maar ook zeer zeldzaam zijn. Maar wat is die goudmijn in onze smartphones? En wat gebeurt er met deze grondstoffen? Ik vertel je er alles over in dit artikel. Bovendien vertel ik je over de voordelen van refurbished apparaten, zoals een refurbished iPhone 13, om e-waste te besparen.

Zeldzame grondstoffen in mobiele telefoons

smartphone

We staan er vaak niet bij stil, maar de elektronica die we op dagelijkse basis gebruiken zit barstensvol waardevolle grondstoffen, vooral zeldzame metalen. Deze metalen zijn onder andere nodig om elektriciteit te geleiden, je touchscreen te laten werken en om de batterij te vervaardigen. Zo bevat jouw smartphone zo’n 20 mg goud!

Een gemiddeld mobiele telefoon heeft maar liefst 30 verschillende grondstoffen, waaronder:

  • Indium; touchscreen
  • Tin; touchscreen
  • Lithium; batterij
  • Kobalt; batterij
  • Neodymium; speaker, trilfunctie, camera
  • Koper; elektronica, bedrading
  • Zilver; elektronica, bedrading
  • Goud; elektronica, bedrading

Veel van deze grondstoffen zijn schaars en zeer waardevol. Ze zijn onmisbaar voor de werking van veel van onze apparaten, maar het einde van de voorraad lijkt in zicht te zijn. Bovendien is het mijnen van waardevolle grondstoffen erg gevaarlijk en potentieel schadelijk werk dat in veel landen niet meer is toegestaan. Dat verklaart waarom er zoveel interesse is in het hergebruiken van de grondstoffen uit onze gebruikte elektronica. Zo voorkomen we een heleboel e-waste én maken we optimaal gebruik van de resources die we hebben.

Recycling van grondstoffen

smartphone

Goud, lithium, palladium, platinum, zilver: het zijn allemaal grondstoffen die weer gewonnen kunnen worden uit mobiele telefoons na hun levensduur. Maar alleen als deze wordt ingeleverd voor recycling en op de juiste manier wordt verwerkt. Maar wat gebeurt er met je mobiele telefoon als je deze inlevert voor recycling?

Wanneer smartphones worden ingeleverd voor recycling, worden ze op een centrale locatie verzameld en gedemonteerd. Batterijen, printplaatjes, schermpjes, casings: alles wordt gesorteerd en uit elkaar gehaald. Vervolgens worden al deze onderdelen op hun eigen manier klaargemaakt om hergebruikt te worden. Soms vindt dit plaats onder verhitting of juist onder druk om zoveel mogelijk waardevolle stoffen terug te winnen.

Je verwacht het misschien niet, maar je smartphone kan voor maar liefst 90% worden gerecycled na de levensduur. Eerdergenoemde waardevolle metalen kunnen we volop gebruiken, maar ook het plastic, glas en de batterijen kunnen worden hergebruikt. Helaas weten veel mensen dit niet en wordt slechts een kwart van alle geproduceerd mobiele telefoons wereldwijd goed gerecycled. Hier kunnen we dus nog veel winst behalen.

Refurbished smartphones

telefoon

Nu je weet hoeveel waardevolle stoffen er nodig zijn voor jouw smartphone zul je ongetwijfeld met andere ogen naar jouw apparaten kijken. En hopelijk zul je jouw mobiele telefoon ook inleveren voor recycling na de levensduur. Wil je echter een nieuwe mobiele telefoon, maar is jouw smartphone nog niet onbruikbaar? Dan kan refurbishing ook uitkomst bieden om e-waste te voorkomen. Zo kun jij bijvoorbeeld jouw iPhone verkopen om deze een tweede leven te geven.

Rufurbished apparaten zijn apparaten die al eerder zijn gebruikt, maar helemaal gereviseerd en schoongemaakt zijn. Hierdoor zijn ze weer als nieuw en kunnen ze weer een nieuwe ronde mee. Dit maakt veel verschil qua e-waste en het spaart de gebruiker geld uit. Refurbished apparaten zijn namelijk een stuk voordeliger dan nieuwe elektronica.

Door middel van refurbishing en recycling kunnen we samen veel e-waste voorkomen en optimaal gebruikmaken van de middelen die we al tot onze beschikking hebben. Het zijn deze kleine veranderingen die, als we ze allemaal doen, een enorme impact hebben op onze wereld.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fixje.nl. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *