minimalisme

5 inspirerende boeken over minimalisme

Wens jij zo nu en dan ook wel eens dat het leven wat eenvoudiger zou zijn? Dat je huis minder rommelig is? En dat niet alles draaide om geld en status? Dan kan ik je van harte aanraden om je eens te verdiepen in het minimalisme. Deze stroming is de laatste jaren enorm populair, maar wordt vaak verkeerd begrepen. Minimalisme draait niet alleen om opruimen en weggooien, maar is in de kern een overtuiging dat het allemaal wel wat minder kan. Dat het leven leuker wordt met minder spullen, minder verplichtingen en minder druk. Klinkt dat je als muziek in de oren? Dan kan ik onderstaande boeken over minimalisme van harte aanbevelen!

Love people, use things

love people use things

Minimalisme en The Minimalists zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus werden jaren geleden ineens het boegbeeld van deze stroming met diverse boeken, diverse inspirerende speeches en een Netflix documentaire. In ‘Love people, use things’ laten ze zien dat minimalisme veel meer is dan alleen ontspullen. Ze bespreken in het boek de invloed van deze filosofie op alle aspecten van het leven.

Love people, use things – Joshua Fields Milburn & Ryan Nicodemus

Opgeruimd!

opgeruimd

Dat minimalisme in één adem wordt genoemd met opruimen en ontspullen hebben we voornamelijk te danken aan de ‘queen of minimalism’ Marie Kondo. Deze Japanse dame heeft de wereld veroverd met haar credo ‘does it spark joy?’. Alhoewel ze tegenwoordig minder actief is, is haar filosofie en zijn haar boeken nog steeds ongekend populair en absoluut de moeite waard voor iedereen die moeite heeft met afstand doen van dingen.

Opgeruimd! – Marie Kondo

Meer door minder

meer door minder

Als je benieuwd bent naar hoe minimalisme kan worden vormgegeven met een drukke baan en een gezin is Joshua Becker een bron van inspiratie. Deze Amerikaan is één van de meest prominente gezichten van het minimalisme en laat zien hoe je meer vrijheid, geluk en tijd kunt krijgen door minimalisme toe te passen op alle aspecten van het leven. In zijn boek ‘Meer door minder’ vertelt hij over zijn eigen reis en zijn ervaringen. Hij staat voor een nuchtere en praktische aanpak die je zeker enorm zal aanspreken.

Meer door minder – Joshua Becker

Verlangen naar minder

verlangen naar minder

Minimaliseren is niet alleen iets van buiten Europa. Ook in Nederland zijn er enkele bekende minimalisten die hun ervaringen en kennis delen. Eén daarvan is Jelle Derckx. Hij is bekend van zijn blog, podcast en zijn boek ‘Verlangen naar minder’. Hierin vertelt hij openhartig over zijn leven en zijn ervaringen met minimalisme. Bovendien deelt hij belangrijke inzichten en handige tips voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan.

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Walden

walden

We denken vaak dat minimalisme en terug naar de kern gaan nieuwe ontwikkelingen zijn, maar niets is minder waar. In 1854 werd namelijk ‘Walden’ gepubliceerd: een boek van Henry David Thoreau. Dit boek wordt door velen aangeduid als de inspiratie voor het minimalisme en het streven naar eenvoud. In 1845 trok de schrijver de natuur in en verbleef hij twee jaar lang in een klein huisje aan Walden Pond. Hier overdacht hij zijn leven, de maatschappij en de natuur. ‘Walden’ is het resultaat hiervan.

Walden – Henry David Thoreau

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *