gordijnen

10x wat te doen met oude gordijnen

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. In dit artikel deel ik 10 tips om oude gordijnen een nieuw leven te geven.

#1 Servetten

servetten

De stof voor gordijnen is vaak stevig en daardoor ideaal voor het maken van mooie en duurzame servetten. Op Katia vind je een goede beschrijving voor de servetten.

#2 Hemelbed

hemelbed

Heb je vitragestrof over? Gebruik dit dan om je eigen hemelbed te creëren. Dit type gordijn leent zich hier uitstekend voor. Door deze stof aan het plafond, of aan de spijlen van je bed, te bevestigen creëer je een oase van rust en gemoedelijkheid in jouw slaapkamer. Zo romantisch!

#3 Kussenhoezen

kussenhoes

Heb je nog wat stof van de gordijnen over? Dan kun je heel eenvoudig matchende kussenhoezen maken, bijvoorbeeld voor op de bank. Een DIY voor simpele kussenhoezen vind je op WikiHow.

#4 Slinger

Overgebleven stukjes stof zijn altijd ideaal voor het maken van een slinger. Je kunt er alle kanten mee op, maar de slingers van Kenarry en Viva El Toro zijn echte favorieten.

#5 Boodschappentas

boodschappentassen

Natuurlijk kun je van overgebleven gordijnstof of overbodige gordijnen ook heel makkelijk je eigen boodschappentas maken. De stof is stevig genoeg om een sterke tas te maken voor al jouw dagelijkse benodigdheden. Een handige DIY vind je op de website van Budgetstoffen.

#6 Tafelkleed

tafelkleed

Als je zelf servetten hebt gemaakt van oude gordijnen kun je hier ook eenvoudig een zelfgemaakt tafelkleed bij maken. Op Katia vind je ook een DIY voor een tafelkleed die je helemaal naar de juiste afmetingen kunt aanpassen.

#7 Herbruikbare zakjes

herbruikbare zakjes

Oude vitrages en lichte gordijnen lenen zich uitstekend voor het maken van herbruikbare zakjes in allerlei formaten. Ideale voor duurzaam boodschappen doen! Een DIY voor herbruikbare zakjes vind je hier.

#8 Picknickkleed

picknickkleed

Door het formaat van de meeste gordijnen leent deze stof zich uitstekend voor het maken van een groot picknickkleed. Je kunt zelfs een onderlaag toevoegen zodat jullie warm en droog zitten in het park. Een DIY vind je op The Homesteady.

#9 Organizer

Tijdens het kamperen, in de kinderkamer of in de gang kan een organizer uitkomst bieden voor het opruimen van een heleboel dingen. Zo’n organizer kun je heel makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met een oud gordijn en de DIY van Instructables.

#10 Waszak

Een waszak is een handige alternatief voor de wasmand en is heel makkelijk zelf te maken, bijvoorbeeld van oude gordijnen. Op Ehow vind je een stap-voor-staptutorial voor een stijlvolle waszak.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *