Dat is pas goed nieuws! week 2

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, deel ik elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie in de rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Spaanse tabaksfabrikanten verantwoordelijk voor zwerfafval

sigaretten

Iedereen die wel eens zwerfafval heeft geraapt weet hoe ontzettend veel sigarettenpeuken er overal op straat liggen. In Spanje zijn ze daar nu helemaal klaar mee. Vorig jaar werd het al verboden om te roken op openbare stranden en dit jaar worden tabaksfabrikanten verantwoordelijk gesteld voor het afval op straat. Zij zullen moeten betalen voor het opruimen van sigarettenpeuken op straat.

Groei voor groene energie

zonnepanelen

In 2022 heeft groene energie een enorme groeispurt doorgemaakt. Duurzame energie wordt steeds interessanter, maar ook door de oorlog in Oekraïne is de behoefte aan alternatieve energiebronnen sterk toegenomen. Zowel Europa als Amerika en China hebben enorme stappen gezet richting duurzamere energievoorzieningen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) spreekt zelfs van een historisch kantelpunt in navolging van de energiecrisis.

De ozonlaag herstelt zich

Dag van de Aarde

Vorig jaar maakte ik in deze rubriek al melding van een positieve ontwikkeling van de ozonlaag, maar er is meer goed nieuws te melden. De afgelopen vier decennia is de ozonlaag namelijk zodanig hersteld dat deze nu op het niveau is van 1980. Dit betekent dat de ozonlaag de conditie heeft van voor het ontstaan van het ozongat. Experts hopen dat de ozonlaag zich verder blijft verbeteren om de opwarming van de aarde te kunnen beperken.

Single use servies verboden in Engeland

plastic bestek

In steeds meer landen wordt het gebruik van single use plastic aan banden gelegd. Ook Engeland gaat strengere regels instellen voor het gebruik van plastic borden en bestek voor eenmalig gebruik. Het lijkt erop dat de maatregelen in eerste instantie alleen zullen gelden voor plasticgebruik in horecagelegenheden, maar het is een stap in de goede richting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *