ecologische voetafdruk

Wat is een ecologische voetafdruk en hoe kun jij deze verkleinen?

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de ecologische voetafdruk. De gemiddelde voetafdruk zou te groot zijn en we zouden deze moeten verkleinen. Maar wat betekent dit precies? In dit artikel leg ik je uit wat een ecologische voetafdruk precies is en wat er nodig is om jouw voetafdruk te verkleinen.

Wat is de ecologische voetafdruk?

ecologische voetafdruk impact

Om onze impact op de aarde inzichtelijk te maken wordt er vaak gebruik gemaakt van de ecologische voetafdruk. Met deze voetafdruk wordt gemeten hoeveel ruimte je als individu op aarde inneemt met de dingen die jij doet, consumeert en achterlaat. Op deze manier kan er worden gemeten hoeveel natuurlijke bronnen we gebruiken in relatie tot de aarde.

De ecologische voetafdruk wordt gemeten in hectare. Het aantal hectare geeft voor een specifiek jaar aan hoeveel grond- en wateroppervlakte een persoon, of een bepaalde groep, gebruikt voor de consumptie, het afval en het energieverbruik.

Alles wat wij doen heeft impact op de planeet. Voor ons voedsel is ruimte nodig om dit te verbouwen, oogsten, vervoeren en verkopen. Onze gebruiksproducten worden gemaakt van grondstoffen die gedolven moeten worden. Vervolgens worden deze producten geproduceerd, vervoerd en verkocht. En dit alles zorgt ook weer voor afval en uitstoot. Voor al deze activiteiten is ruimte nodig en door dit te vertalen in een ecologische voetafdruk wordt het aantal hectare dat wij verbruiken inzichtelijk gemaakt.

De gemiddelde voetafdruk

ecologische voetafdruk impact

De ecologische voetafdruk is een benaming voor de impact die wij als mensen hebben op de aarde. Het is een manier om onze CO2 uitstoot inzichtelijk te maken en vergelijkbaar te maken met anderen.

Zo wordt al snel duidelijk dat wij op te grote voet leven. Ons energieverbruik, ons consumptieniveau en onze impact op het milieu ligt vele malen hoger dan wat eerlijk en duurzaam zou zijn. De leefstijl van de gemiddelde Nederlander heeft zo’n grote voetafdruk dat we 3,5 aardes nodig hebben om voldoende hectare te hebben voor onze persoonlijke levensstijl.

Globaal gezien is het aantal hectare van anderhalve aarde nodig om in onze voetafdruk te kunnen voorzien. Dit maakt ook direct inzichtelijk dat er absoluut geen sprake is van een eerlijke verdeling qua voedsel, energie, resources en ruimte op de wereld.

De ecologische voetafdruk verkleinen

ecologische voetafdruk impact

Ben je benieuwd naar jouw eigen ecologische voetafdruk? Of wil je weten hoe je jouw impact op de aarde kunt verkleinen? Dan kun je dit op diverse manieren meten. Op MilieuCentraal kun je jouw ecologische voetafdruk meten aan de hand van een vragenlijst. Je kunt ook gebruikmaken van de test van Mijn Verborgen Impact van Babette Porcelijn om direct inzicht te krijgen in de gebieden waar je de meeste vooruitgang kunt boeken qua CO2 uitstoot.

Wil jij weten hoe je jouw te grote ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Met deze tips maak je direct veel verschil en haal je jouw gemiddelde voetafdruk flink naar beneden.

Eet minder vlees

De productie van vlees is een enorme bron van impact en opwarming van de aarde. Voor het houden van dieren wordt veel ruimte gebruikt en de veeteelt kost veel waardevolle voeding en water. Bovendien is er veel mis in de bio-industrie. Door minder vlees te eten reduceer je jouw voetafdruk enorm.

Koop vaker tweedehands

Alles wat je consumeert, heeft impact. Deze impact zit in de grondstoffen, de productie, het vervoer, het gebruik en het afval. Door minder nieuwe producten te consumeren, en vaker te kiezen voor tweedehands producten, maak je dus een enorm verschil.

Reis duurzamer

Als je op vakantie gaat of op zakenreis gaat, kun je veel impact verminderen door bewuste keuzes te maken qua vervoer. Vooral vliegreizen dragen enorm bij aan jouw eigen voetafdruk. Door bewust te kiezen voor een groener alternatief, zoals een treinreis of een fietsvakantie, maak je een groot verschil.

Doe bewust boodschappen

Je dagelijkse boodschappen zijn belangrijker dan je denkt voor jouw voetafdruk. Gelukkig kun je hier veel impact mee maken. Door bewust te kiezen voor biologisch, lokaal, duurzaam gekweekt en plantaardig maak je met elke maaltijd jouw voetafdruk minder groot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *