duurzaam autorijden

De 5 beste tips voor duurzaam autorijden

In ons dagelijks leven kunnen we veel bewuste keuzes maken om duurzamer te leven. Van een eigen tasje mee naar de supermarkt tot zonnepanelen op het dak: alle beetjes helpen. Qua autorijden zijn er ook talloze keuzes te maken die jouw impact flink verminderen. De auto laten staan is natuurlijk een optie, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Daarom deel ik in dit artikel de 5 beste tips voor duurzaam autorijden.

duurzaam autorijden

Een elektrische auto rijden

Van alle auto’s die momenteel gekocht, geleased of gehuurd kunnen worden is de elektrische auto verreweg de meest duurzame optie. Een elektrische auto stoot tijdens het rijden aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit. Dit is goed voor het milieu en beter voor de gezondheid van iedereen die in een stad of aan een drukke weg woont. Bovendien verbruikt een elektrische auto geen fossiele brandstoffen. Tegenwoordig heb je ook ruime keuze qua elektrische auto’s en is er voor iedereen een perfecte auto te vinden, zoals de Smart #1.

Carpooling

Als je naar je werk gaat of een andere bestemming bezoekt, is het financieel slim én bovendien heel duurzaam om een auto te delen met anderen. Jaren geleden werd carpooling geïntroduceerd om het aantal auto’s op de weg terug te dringen. Nog steeds is het delen van een auto een slimme manier om uitstoot en drukte op de weg te verminderen. Je kunt afspraken maken met collega’s, maar je kunt ook gebruikmaken van een platform als Toogethr of BlaBlaCar om ritten te delen met anderen en zo impact te verminderen.

Goed onderhoud

Een goed onderhouden auto is veiliger en rijdt een stuk duurzamer. Het is dus belangrijk om jouw auto regelmatig te laten controleren bij een merkspecialist of een dealer, bijvoorbeeld een garage die is gespecialiseerd in de Smart. Hier wordt jouw auto goed gecheckt en worden onderdelen eventueel vervangen met kwalitatief hoogwaardige onderdelen. Bovendien heeft deze garage de expertise in huis om jouw auto weer veilig en zuinig de weg op te laten gaan.

Vermijd files

Rijden in files is niet alleen vervelend en tijdrovend, maar het is ook nog eens heel vervuilend. In een file wordt er veel uitstoot veroorzaakt op één plaats en wordt er veel extra brandstof verbruikt. Files vermijden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen heeft de luxe om buiten de filetijden om te rijden. Toch kun je met regelmatig thuiswerken, flexibele werkuren en alternatieve routes veel doen om filerijden te vermijden en impact te verminderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een slimme app als Waze om drukte op de weg voor te zijn.

Rijd minder snel

Wist je dat de snelheid op de weg een flinke invloed heeft op de vervuiling van auto’s? Een lagere snelheid vermindert de uitstoot van CO2 flink. Ook verbruik je minder brandstof als je minder hard rijdt. Maar dat zijn niet de enige voordelen van het matigen van de snelheid. Minder hard rijden is ook gunstig voor de geluidsoverlast, verkeersdrukte op de wegen én de verkeersveiligheid. Genoeg redenen dus om de snelheid iets terug te schroeven op de weg.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Smart. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *