capsule wardrobe kleding

Wat is een capsule wardrobe en hoe begin je hiermee?

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het verduurzamen van hun garderobe, bijvoorbeeld door het starten van een capsule wardrobe. Dat is fantastisch nieuws, want de kleding die we dagelijks dragen heeft ontzettend veel milieu-impact. Sterker nog, de productie, het vervoer en het gebruik van onze spullen heeft de grootste impact op ons milieu van alle factoren die aan bod komen in ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn.

De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks zo’n 36 nieuwe kledingstukken. Helaas is onze blijdschap met deze kleding vaak maar van korte duur. Gemiddeld wordt een kledingstuk maar 7 keer gedragen. Daarna belandt het achter in onze kast, in het assortiment van de kringloopwinkel of in de recyclebak. Dat is natuurlijk ontzettend zonde en verspillend!

Een capsule wardrobe is natuurlijk geen magische oplossing voor deze verspilling en de misstanden in de kleding industrie, maar het is wel een grote stap naar een duurzamere garderobe waar de kleding met zorg en aandacht wordt uitgezocht. Maar hoe werkt een capsule wardrobe eigenlijk en hoe begin je eraan?

Wat is een capsule wardrobe?

capsule wardrobe kleding

Een capsule wardrobe wordt ook wel een minimalistische garderobe genoemd. Dat komt omdat een capsule wardrobe jouw garderobe terugbrengt naar de essentie. Een capsule garderobe is een selectie van jouw favoriete kledingstukken en accessoires voor een bepaald seizoen. Het zijn stuk voor stuk items die je met liefde draagt en die goed met elkaar te combineren zijn. Zo creëer je een garderobe van favoriete items waar je zonder moeite een heel seizoen plezier van hebt.

Een capsule garderobe bestaat uit alle kledingstukken die je in een seizoen draagt. Het omvat dus truien, broeken, jurken, rokken, jeans, T-shirts, jassen, tops, blouses, vesten, schoenen en andere items die je nodig hebt om jouw outfits samen te stellen. Wat hoort er niet bij deze selectie? Ondergoed, sokken, pyjama’s, sportkleding en andere basics.

‘Officieel’ zou een capsule wardrobe bestaan uit 33 tot 37 kledingstukken, maar ik ben geen voorstander van dit soort rigide regeltjes. Voor iedereen werkt iets anders. Het belangrijkste van een capsule wardrobe is dat je erin slaagt een collectie op te bouwen van items die goed passen bij jouw stijl en lichaam, die je graag draagt, die de dagelijkse stress verminderen en die helemaal bij jou passen.

De voordelen van een capsule wardrobe

capsule wardrobe kleding

Maar waarom zou je een capsule wardrobe willen beginnen? Is het niet juist fijn om een kast met kleding te hebben waar je altijd slaagt voor een goede outfit? Dat is een legitiem punt. Helaas blijkt in de praktijk dat meer niet altijd beter is. Sterker nog: hoe meer kleding je in de kast hebt liggen, hoe moeilijker het wordt om je favoriete items terug te vinden en hoe meer keuzestress je ervaart.

Een minimalistische garderobe bevat misschien minder items, maar bestaat wel uit kwalitatieve kledingstukken die je écht leuk vindt. Hierdoor neemt de keuzestress af, kun je makkelijker combineren, neemt het zelfvertrouwen toe en is er minder kleding om op te ruimen en te wassen.

Een capsule garderobe heeft tal van voordelen en voor iedereen zijn er andere redenen om hiermee te beginnen. Ik zet enkele voordelen op een rij:

  • Het is overzichtelijk.
  • Je kunt investeren in kwaliteitsitems.
  • Het neemt minder ruimte in beslag.
  • Je bespaart er geld mee.
  • Het levert minder keuzestress op.
  • Je gaat bewuster met je kleding om.
  • Het is duurzamer.
  • Je shopt bewuster.

Een capsule wardrobe samenstellen

capsule wardrobe kleding

Een capsule wardrobe samenstellen kun je op diverse manieren doen. Iedereen pakt het op een andere manier aan en er is geen goed of fout. Het belangrijkste is om een capsule kledingkast te creëren waar jij helemaal happy mee bent. Toch zijn er enkele tips die ik mee kan geven om een succesvolle start te maken en een capsule wardrobe samen te stellen.

Bepaal het aantal kledingstukken

Voor je begint het het uitzoeken van jouw kast is het belangrijk om te bepalen uit hoeveel kledingstukken je jouw capsule wardrobe wilt laten bestaan. Hoeveel kleding draag je normaliter in een seizoen? En hoeveel verwacht je nodig te hebben om de komende maanden genoeg outfits te hebben?

Maak een schatting van het aantal items voor jouw garderobe, maar wees niet bang om gaandeweg wijzigingen aan te brengen. Een capsule garderobe samenstellen is een leerproces.

Start met opruimen

Nu je weet hoeveel items je nodig hebt, kun je beginnen met opruimen. Ik raad aan om alle kleding uit de kast te halen en uit te stallen, precies zoals Marie Kondo aanraadt. Zo krijg je direct zicht op wat je hebt en wordt het maken van keuzes makkelijker.

Vaak kun je bij het opruimen van de kleding al snel beoordelen welke kleding je eigenlijk niet wilt gebruiken voor de capsule wardrobe. Dit zijn items die je toch niet draagt, niet goed passen of regelrechte miskopen. De kledingstukken die je niet wilt houden kun je aan iemand anders doorgeven of doneren aan een goed doel.

Kies je favorieten

Kies uit de stapels met kleding eerst jouw persoonlijke favorieten. Dit zijn broeken, tops, blouses, truien, jeans, rokken, jurken, jassen en schoenen die je veel en met plezier draagt. Dit geeft je al een goede indicatie van wat jouw stijl is en wat de basis zou kunnen zijn van jouw capsule garderobe.

Kies voor seizoensgebonden items

Een capsule garderobe bestaat uit items die goed passen én die geschikt zijn voor het seizoen. Daarom wissel je ieder seizoen van garderobe. Selecteer dus items die goed passen bij de huidige weersomstandigheden en het seizoen.

Je hoeft echt niet elk seizoen een geheel nieuwe garderobe samen te stellen. Je kunt gerust gebruikmaken van de items die je al hebt. Het is echter wel handig om elk seizoen jouw garderobe weer onder de loep te nemen en een nieuwe selectie te maken en in de kast te hangen.

Vul je capsule wardrobe aan

Na het uitzoeken van jouw favoriete items heb je goed zicht op wat er precies ontbreekt in jouw garderobe. de volgende stap is jouw capsule wardrobe aanvullen met kledingstukken die je echt nodig hebt en die goed te combineren zijn met de items die je al hebt.

Professioneel advies

Vind je het lastig om zelf een capsule garderobe samen te stellen? Bijvoorbeeld omdat je niet weet waar je in moet investeren of niet weet wat jouw persoonlijke stijl eigenlijk is? Laat je dan eens helpen door iemand anders, bijvoorbeeld met een kleur analyse of door een styliste. Zo krijg je op een andere manier inzicht in jouw stijl en dit kan het opstellen van een capsule garderobe veel makkelijker maken.

Een duurzame capsule wardrobe

kleding

Door een capsule garderobe samen te stellen bespaar je doorgaans veel geld. Je shopt tenslotte een stuk bewuster en koopt minder nieuwe items. Dit biedt volop gelegenheid om, wanneer je wel nieuwe items koopt, echt te investeren in kwalitatief goede kleding van duurzame merken.

Om een duurzame garderobe samen te stellen heb je diverse opties. Je kunt uiteraard kiezen voor tweedehands en vintage items. Door gebruik te maken van pre-loved kleding voorkom je de productie van nieuwe kleding en verminder je de hoeveelheid afval en gebruikte grondstoffen.

Geen fan van tweedehands kleding of vind je het lastig om vintage items in jouw maat of stijl te vinden? Dan kun je uiteraard ook kiezen voor duurzame kledingmerken. Er zijn steeds meer mooie merken die kleding op de markt brengen die ethisch geproduceerd zijn, gemaakt zijn van duurzame grondstoffen en bovendien circulair zijn. Enkele voorbeelden zijn: Armedangels, People Tree, Kuyichi, Patagonia, Komodo, Alchemist, Mud Jeans, GOAT en Organic Basics.

Inspiratie voor een minimalistische kledingkast

capsule wardrobe kleding

Wil je graag aan de slag met jouw minimalistische kledingkast? En kun je wel wat extra inspiratie gebruiken? Dan kan ik de volgende accounts en boeken van harte aanbevelen.

Boeken

De volgende boeken zijn enorm inspirerend als je geïnteresseerd bent in duurzame mode en het opbouwen van een capsule wardrobe:

Accounts

De volgende accounts geven volop inspiratie voor duurzame fashion, capsule wardrobes en persoonlijke stijl:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *