verantwoord alcohol proosten

Zo ga je verantwoord om met alcohol tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen wordt er flink wat af gegeten en gedronken. Met Kerst en Oud & Nieuw, en zelfs met Sinterklaas, staat lekker eten en borrelen vaak centraal. En dan hebben we het nog niet eens over die talloze borrels en jaarafsluitingen die worden gevierd. Nu weten we rationeel wel dat veel alcohol niet zo goed is voor ons, maar hoe houd je jouw alcoholconsumptie binnen de perken tijdens de feestdagen? En hoe ga je verantwoord om met alcohol als je kampt met een verslaving en naar een feestje gaat?

Alcoholconsumptie in Nederland

Tijdens mijn puberteit en studententijd dronk ik er flink op los. Er was altijd wel wat te vieren en alcohol was, achteraf gezien, een handig middel om losser te worden, zorgen los te laten en socialer te zijn. Mijn relatie met alcohol is sinds die periode flink veranderd. Van bijna dagelijks drinken ben ik naar bijna nooit meer drinken gegaan. Ook ben ik realistischer geworden over de risico’s van drinken en de druk die op veel mensen rust om toch vooral gezellig mee te borrelen.

Maar is drinken nog wel zo gezellig als het zo frequent en in zulke grote hoeveelheden gebeurt? Gemiddeld drinkt een Nederlander 1,3 glazen alcohol per dag. Op een feestje neemt dit echter flink toe. Als je beseft dat meer dan 14 glazen alcohol per week voor vrouwen en meer dan 21 glazen alcohol voor mannen als overmatig drinken worden beschouwd, wordt zo’n borrel ineens in heel ander perspectief geplaatst. En als je als vrouw minimaal 4 en als man minimaal 6 glazen alcohol op één dag drinkt, wordt dit bestempeld als zwaar drinken. 

De nadelen van overmatig drinken

Op zo’n avond lijkt een drankje meer of minder niet zoveel uit te maken, maar de volgende ochtend is die kater toch wel heel vervelend. Helaas blijft het qua nadelen van alcoholgebruik niet alleen bij een vervelende hoofdpijn en brakheid. Alcohol heeft nog meer nadelige effecten op zowel de korte als de lange termijn:

  • Black-outs en geheugenverlies
  • Verminderde reactiesnelheid
  • Slechte nachtrust
  • Maagproblemen
  • Darmklachten
  • Hoge bloeddruk
  • Hartritmestoornissen
  • Levercirrose
  • Hersenschade
  • Kanker

Verantwoord drinken tijdens de feestdagen

Wil jij op jouw alcoholgebruik letten tijdens de feestdagen, maar ben je bang dat dit erg lastig wordt? Bijvoorbeeld door druk van anderen, verveling, sociale conventies of een gebrek aan wilskracht? Dan kun je met deze tips verantwoord omgaan met alcohol tijdens feestjes en borrels.

Deel jouw voornemens

Er is, meestal, niets mis met één of twee drankjes tijdens een feestje. Maar als je bang bent dat je niet meer kan stoppen na een paar drankjes, deel je voornemens dan vooraf met een familielid, collega of vriendin. Zo sta je er niet alleen voor en kan iemand anders je voorzien van goede raad.

Bedenk wanneer je drinkt

We associëren alcohol drinken vaak met gezelligheid, maar in veel gevallen drinken mensen niet om het gezellig te hebben. Er wordt alcohol gedronken om losser te worden, om te ontspannen, om problemen te vergeten, om makkelijker contact te leggen of uit verveling. Ontdek wat jouw trigger is om meer te drinken dan jij je hebt voorgenomen. Door de oorzaak te erkennen, wordt het makkelijker om dit in de toekomst te voorkomen.

Drink niet op een lege maag

Als je een borrel bezoekt of naar een feestje gaat is het makkelijk om te weinig of helemaal niet te eten. Maar drinken op een lege maag is niet goed voor je en je kunt je er zeker niet lekker door gaan voelen. Het is verstandig om altijd vooraf al iets te eten of ter plaatse een snack of een maaltijd te nuttigen.

Kies een favoriet alcoholvrij drankje

Een deel van de aantrekkingskracht van alcohol is dat het zo gezellig voelt, een drankje in de hand. En een mooi versierde cocktail doet ook wel erg feestelijk aan. Om deze verleiding te voorkomen kun je eenvoudig een nieuw favoriet drankje uitkiezen waar je echt van geniet op zo’n feestje. Creëer een luxe mocktail om te serveren of te drinken of neem je eigen favoriete frisdrank mee. Citroentje erin, parapluutje erbij en je bent klaar.

Stoppen met drinken

Bovenstaande tips heb ik geschreven uit ervaring en zijn vooral gericht op mensen die willen minderen met alcohol, vooral tijdens de aankomende feestdagen. Kamp jij met alcoholproblemen of een verslaving? Dan zijn de tips waarschijnlijk een stuk minder helpend. Wil je stoppen met drinken of ervaar je problemen door jouw alcoholgebruik? Aarzel dan zeker niet om professionele hulp in te schakelen. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Connection SGGZ. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *