pyjama's

10x wat te doen met oude pyjama’s

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. In dit artikel deel ik 10 tips om oude pyjama’s een nieuw leven te geven.

#1 Sjaal

Van een oude pyjamabroek of een shirt kun je heel eenvoudig een sjaal maken. Op het blog van Gina Michele vind je een handige tutorial.

#2 Kleine pyjama

Ben je handig op de naaimachine? Dan kun je van een oude grote pyjama vrij eenvoudig een pyjama maken voor jouw zoon of dochter. Op Oh Yay Studio vind je een superhandige tutorial.

#3 Kerstversiering

Van een oude pyjama, vooral van flanel, kun je de leukste kerstversiering maken, zoals deze kerstsok. Zelfs beginners op de naaimachine kunnen met de tutorial van Dora Does uit de voeten.

#4 Herbruikbaar keuken’papier’

Ik heb deze tip al vaker gedeeld, maar van oude lappen stof of een oude pyjama kun je heel eenvoudig je eigen herbruikbare keukendoekjes maken. Ideaal om de hoeveelheid afval in de keuken terug te dringen!

#5 Babyslabbetjes

Van zowel het shirt als de broek van een oude pyjama kun je heel eenvoudig een slabbetje maken. Leuk voor je eigen baby, maar ook als kraamcadeau! Op Felt Magnet vind je een uitleg.

#6 Quilt

Wil je de oude pyjama’s van jouw kinderen graag op een bijzondere manier bewaren? Maak er dan een prachtige quilt van. Op Gathered vind je talloze mooie patronen om mee aan de slag te gaan.

#7 Haarband

Vind je de kleur of de print van je oude pyjama zo leuk dat je maar met moeite afscheid kunt nemen? Maak er dan een leuke haarband van! Met deze tutorial van Home Shingar maak je eenvoudig een aantal leuke haarbanden van één oude pyjama.

#8 Hotpacks en coldpacks

Hotpacks en coldpacks zijn altijd handig om in huis te hebben. Ze bieden verlichting bij spierpijn, buikpijn, blessures en nog heel veel meer kwaaltjes. En wist je dat je deze zakjes eenvoudig zelf kunt maken. Met een oude pyjama en een pak rijst maak je in een handomdraai een hotpack of coldpack. Deze kun je vervolgens in de vriezer koelen of in de magnetron opwarmen voor gebruik.

#9 Shorts

Shorts zijn wat mij betreft onmisbaar in de kast. Voor onder een jurkje of op een warme zomerdag is het ideaal. Je maakt heel eenvoudig je eigen shorts, bijvoorbeeld van versleten pyjamabroeken. Op Life Sew Savory vind je een uitleg om mee aan de slag te gaan.

#10 Huisdierspeeltje

Is jouw oude pyjama echt heel versleten? Dan kun je er altijd nog een leuk speeltje van maken voor jouw hond of kat. En het mooiste is dat je er niet eens voor hoeft te kunnen naaien. Op Sew Historically vind je een aantal topideeën.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *