slow living

5 tips voor slow living

De laatste jaren is bewuster leven steeds belangrijker geworden voor mensen. De hectiek van alledag, het vele moeten en de constante prikkels worden veel mensen gewoon te veel. Ze verlangen naar rust, minder moeten en vooral langzamer leven. En dat is precies wat slow living is: leven met aandacht en minder haast in het hier-en-nu. Klinkt goed, toch? Met deze 5 tips introduceer jij slow living ook in jouw leven.

relax

Beoefen mindfulness

Ons brein is zo vaak bezig met zich zorgen te maken over het verleden of de toekomst dat we vergeten in het hier-en-nu te leven. Maar gelukkig kun je dit veranderen door te oefenen met mindfulness. Mindfulness is een toegankelijke techniek om je bewust te worden van het nu en het mooiste is: het kan altijd en overal. Of je nu je tanden poetst, de hond uitlaat of een kop koffie zet, er is altijd gelegenheid om even stil te staan bij jezelf en bij jouw omgeving. Luister naar je omgeving, focus op je ademhaling of wees eens heel bewust van wat je nu aan het doen bent. Zo werk je direct aan onthaasting en leven met aandacht.

Leg je telefoon eens weg

Het is ontzettend moeilijk om bewust en kalm te leven met een smartphone in de hand. De constante alerts, social media en de agenda oefenen een haast magische aantrekkingskracht op ons uit en houden ons in hun ban. Het is dan ook heel lastig om echt even te ontspannen met een smartphone naast je op de bank. Leg jouw telefoon dus eens helemaal weg; het liefst in een andere kamer. Zo wordt de grootste verleider en verstoorder van onze rust direct geëlimineerd.

Trek de natuur in

Niets is beter om even helemaal te ontspannen dan een wandeling door de natuur. Of je nu gaan uitwaaien aan zee, de seizoenen ziet veranderen in het bos of de Schotse Hooglanders bewondert op de heide: de natuur brengt ons tot rust en tot belangrijke inzichten. Trek dus ook tijd uit om te genieten van de natuur. Een fijne wandeling is goed voor het lichaam en voor de geest en je komt gegarandeerd helemaal opgeladen weer thuis.

Begin met een hobby

Om te onthaasten en in het hier-en-nu te leven hoef je echt niet stilletjes op de bank te zitten of door het bos te lopen. Slow living is zoveel meer dan dat. Het betekent bijvoorbeeld ook dat je jouw hobby’s met aandacht beoefent. Hobby’s die echt passen bij slow living zijn talrijk. Puzzelen, lezen, borduren, een instrument bespelen, breien, tekenen, schaken, moestuinieren: het zijn allemaal activiteiten die je echt met zorg en aandacht doet en waardoor je even onthaast.

Schuw het vervelen niet

Wanneer heb jij je voor het laatst verveeld? Dat is ongetwijfeld een lange tijd geleden. We lijken helemaal vergeten te zijn hoe het is om even niets te doen te hebben. Toch is het jammer dat we ons niet meer vervelen. Echt even niets te doen hebben en een leeg hoofd hebben kan namelijk goed zijn voor ontspanning én voor onze creativiteit. Laat de verveling volgende keer gewoon eens toe en zie wat er gebeurt en hoe jij je daarbij voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *