duurzame bruiloft

5 tips voor een duurzame bruiloft

Jouw bruiloft is een bijzondere gebeurtenis die je natuurlijk op jullie eigen manier wilt vieren met de mensen waar jullie van houden. Als je duurzaam leeft, wil je uiteraard ook jouw bruiloft zo duurzaam mogelijk organiseren. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geef ik 5 tips voor een duurzame bruiloft. Zo vier je jouw speciale dag op een manier die helemaal aansluit bij jullie idealen.

duurzame bruiloft

Duurzame uitnodigingen

Een duurzame bruiloft begint natuurlijk met bewuste uitnodigingen. Gelukkig heb je tal van mooie opties op dit gebied. Steeds meer bedrijven bieden mogelijkheden aan om uitnodigingen te drukken op FSC-papier of gerecycled papier en te laten bedrukken met plantaardige inkt.

Maar dat zijn zeker niet de enige opties. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor uitnodigingen gedrukt op groeipapier: dit is papier waar zaadjes in zijn verwerkt. Na ontvangst kunnen de uitnodigingen worden geplant en groeien er prachtige kruiden of bloemen uit!

Een mooie locatie

Je wilt natuurlijk jouw ja-woord geven op een bijzondere locatie. Gelukkig zijn er tal van unieke trouwlocaties in Nederland waar je uit kunt kiezen. Of je nu wilt trouwen op het strand, in een kasteel, in jullie favoriete brouwerij of wilt trouwen in het bos: het is allemaal mogelijk! Maar hoe weet je nu welke trouwlocaties passen bij jullie idealen? Dat ontdek je eenvoudig door contact op te nemen met de locatie. Vaak vind je al op de website informatie over duurzame bedrijfsvoering, maar aarzel niet om een afspraak te maken om het één en ander te bespreken. Vraag bijvoorbeeld naar hun cateraar, informeer of ze groene energie gebruiken en vraag wat er met het afval gebeurt na een evenement. Zo krijg je een goed beeld van de duurzaamheid van jouw trouwlocatie.

Het vervoer

Op je trouwdag wil je natuurlijk een spetterende entree maken, maar zo’n sportwagen of een oldtimer is niet heel duurzaam. Kom eens in stijl binnen in een koets of op de fiets. Dat is pas een blikvanger!

Sta ook vooral stil bij de bereikbaarheid van jullie trouwlocatie. Zijn er voldoende mogelijkheden om met het openbaar vervoer of op de fiets naar de bruiloft te komen? Al die auto’s op de weg is natuurlijk niet heel duurzaam, vooral niet als men van ver moet komen.

De hapjes en drankjes

Op een bruiloftsfeestje wordt natuurlijk heerlijk gegeten en gedronken. Ook hier kun je heel veel duurzame keuzes maken. Toast met duurzame wijn en serveer biologische koffie en vegetarische of veganistische hapjes tijdens de receptie. Als jullie een cateraar inhuren voor de hapjes en drankjes en eventueel een diner, kies dan bij voorkeur voor een bedrijf dat gebruik maakt van biologische en lokale ingrediënten. Dat is een stuk beter voor het milieu.

Duurzame decoratie

Qua decoratie is er veel mogelijk om de bruiloft duurzaam te maken, of je jouw bruiloft nu binnen of buiten viert. Laat die ballonnen en plastic slingers maar achterwege: met natuurlijke materialen, seizoensbloemen en led-lichtjes creëer je een sfeervol en magisch feest.

Wist je trouwens dat je tweedehands ook heel veel mooie versieringen kunt kopen? Houden jullie van lezen? Decoreer de tafels dan met tweedehands boeken die de gasten mee naar huis mogen nemen. Of gebruik stoffen van tweedehands kledingstukken om je eigen vlaggenlijnen van te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Weddingspaces. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *