handige apps bewust leven

Handige apps voor een bewust leven

Er zijn allerlei manieren waarop je duurzamer leven toegankelijker kunt maken voor jezelf. Standaard een katoenen tasje in je tas meenemen, de verwarming een graad lager instellen of standaard winkelen bij een duurzame supermarkt maken een duurzaam leven al een stuk makkelijker. Maar wist je dat er ook talloze apps zijn om een bewust leven te ondersteunen? In dit artikel deel ik een aantal handige apps die je zeker moet installeren op jouw telefoon.

Duurzaam omgaan met een smartphone

smartphone

We weten allemaal dat elektronica, en ons gebruik ervan, een grote impact heeft op de aarde. De impact van de gebruikte grondstoffen, het energieverbruik en de e-waste is niet te verwaarlozen. Toch kun je op allerlei manieren jouw smartphonegebruik verduurzamen. Zet je apparaten bijvoorbeeld eens uit, kies voor een producent die veel investeert in duurzame ontwikkeling en zorg ervoor dat jouw smartphone, na de levensduur op de juiste manier wordt gerecycled.

De meest impactvolle manier om duurzamer om te gaan met een smartphone is door minder vaak een nieuw model aan te schaffen. Door te kiezen voor een smartphone met een sim only abonnement is jouw abonnement niet gekoppeld aan een specifiek toestel. Hierdoor kun je zelf zo lang doen met een smartphone als jij wilt. Bovendien kun je met een sim only abonnement kiezen voor een refurbished toestel of een ouder model. Dat is een stuk duurzamer dan elke twee jaar wisselen van mobiele telefoon en het scheelt een heleboel e-waste.

Handige apps voor een bewust leven

telefoon

Met jouw smartphone kun je een bewust en duurzaam leven een stuk toegankelijker maken. Met de juiste apps heb je een schat van informatie binnen handbereik en toegang tot talloze platformen om je op weg te helpen bij het maken van de bewustere keuzes.

Questionmark

Het platform Questionmark kennen we al lange tijd, maar de app is nog niet zo bekend. En dat is jammer, want met de Questionmark app kun je in één oogopslag de duurzaamheid van allerlei producten in de supermarkt controleren. De producten worden beoordeeld op gezondheid én duurzaamheid. Je ziet wat de impact van een product is op mens, dier en milieu en welke keurmerken een product heeft. Ben je niet tevreden over de impact van een product? Dan kun je deze vergelijken met een willekeurig ander product.

Too Good To Go

Voedselverspilling voorkomen én geld besparen? Yes please! Met de Too Good To Go app kun jij allerlei supermarkten, restaurants en winkels bij jou in de buurt helpen om de verspilling van voedsel tegen te gaan door de afname van een Too Good To Go Box. Tegen een flinke korting krijg je een box met dagverse producten en producten die de houdbaarheidsdatum naderen en die de volgende dag niet meer kunnen worden verkocht. Dit zijn prima producten waar je heerlijk van kunt genieten, maar waar de winkel vanwege regelgeving van af moet. Het is een win-win situatie!

Afvalscheidingswijzer

Wil je jouw afval graag recyclen, maar vind je het lastig om in te schatten welk afval waar thuishoort? Dan is de Afvalscheidingswijzer een must voor je. Met deze handige app ontdek je in één oogopslag waar jouw chipszak, pizzadoos, sticker of plastic fles thuishoort. Recycling was nog nooit zo makkelijk!

Beat the Microbead

Microplastics in onze verzorgingsproducten is een enorm milieuprobleem. Gelukkig kun je met de handige app Beat the Microbead al jouw verzorgingsproducten snel en eenvoudig controleren op de aanwezigheid van microbeads. Scan de streepjescode en ontdek of jouw favoriete producten wel of geen microplastics bevatten.

Eerlijk Winkelen

Ga je binnenkort een dagje winkelen in een nieuwe stad? Of ben je benieuwd wat jouw stad te bieden heeft aan duurzame hotspots? Check dan de Eerlijk Winkelen app. Dit platform heeft de missie om alle duurzame en eerlijke hotspots in ons land in kaart te brengen. Of je nu zoekt naar een leuke vintagewinkel, een duurzame supermarkt of een vegan restaurant: Eerlijk Winkelen helpt je op weg.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simpel. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *