duurzaam kerst vieren

Duurzaam Kerst vieren: 5 handige tips

De Kerstdagen staan weer voor de deur. Het is tijd om de mooiste kerstversiering op te hangen, de kerstboom op te tuigen, kaarsjes aan te steken en alvast na te denken over het kerstmenu van dit jaar. Als je graag zo bewust mogelijk leeft, wil je uiteraard ook de kerstdagen zo duurzaam mogelijk vieren. Daarom geef ik in dit artikel 5 handige tips om duurzaam Kerst te vieren.

Een duurzame kerstboom

kerstboom

In december kun je overal terecht voor een mooie kerstboom. Bij de bouwmarkt, de supermarkt, de bloemenstal en zelfs IKEA verkopen ze prachtige en weelderige kerstbomen. Maar hoe goed zijn deze kerstbomen voor het milieu? Er zijn veel factoren van invloed op de milieu-impact, waaronder vervoerskilometers, teelt, type en kapwijze.

Adopteer een boom

De meest duurzame boom is er één die jaar in, jaar uit gebruikt kan worden. Een boom met kluit, het liefst uit de eigen tuin. Behoort dit niet tot de mogelijkheden? Dan kun je er ook voor kiezen om een boom te adopteren. Je ‘leent’ dan een exemplaar bij een lokale kwekerij. Zij zorgen het hele jaar voor de boom en rond de feestdagen mag jij deze af komen halen en in huis zetten ter versiering. Na de feestdagen planten zij de boom weer in de grond.

Duurzaamheid voor kerstversiering

kerstbal

Een kerstboom is natuurlijk niet compleet zonder lampjes en kerstballen. En je wilt uiteraard ook de rest van het huis in kerstsfeer brengen met kerstversiering. Maar wat zijn nu enkele bewuste keuzes die je hier kunt maken?

Hergebruik van kerstversiering

Laten we voorop stellen dat alles wat je meer dan eens gebruikt al goed scoort qua duurzaamheid. Producten die je na één keer gebruiken weggooit zijn alles behalve duurzaam. Kerstversiering die elk jaar weer gebruikt wordt, is verreweg het meest duurzaam, ongeacht waar het vandaan komt en waar het van gemaakt is.

Tweedehands versiering

Natuurlijk hoef je jouw kerstversiering niet nieuw te kopen. Wist je dat je bij de lokale kringloopwinkel rond de feestdagen ontzettend veel kerstversiering kunt vinden? Hier vind je gegarandeerd kerstballen, slingers, beeldjes en lampjes die helemaal passen bij jouw smaak. En het is nog goedkoop ook!

Zelfgemaakte items

Als je creatief bent, kun je bovendien heel veel kerstversiering gewoon zelf maken. Een mooie slinger voor in huis, unieke kerstballen, kerststerren en kerstkransen: je knutselt het zelf in elkaar met materialen die je vaak al gewoon in huis hebt. Over duurzaamheid gesproken!

Kerstcadeaus voor familie en vrienden

kerstcadeaus

Voor veel families is het traditie om met Kerst cadeaus uit te wisselen. Met cadeaus spreken we onze waardering uit voor familie en vrienden en maken we elkaar blij. Maar helaas leidt het vaak wel tot overconsumptie en een heleboel miskopen. Hoe kun je nu duurzaam shoppen voor cadeaus?

Welkome cadeaus

Het meest duurzame kerstcadeau is iets waar de ontvanger écht iets aan heeft en waar hij of zij nog vele jaren plezier van heeft. Het kan best een uitdaging zijn om zo’n uniek cadeau te vinden en daarom is het raadzaam om niet op het laatste moment te wachten tot je gaat winkelen voor cadeaus voor familie en vrienden.

Tweedehands cadeaus

Een andere optie is om jouw cadeaus te kopen bij de kringloopwinkel. Naast mooie versiering voor in huis vind je hier namelijk ook een uitgebreide selectie aan unieke cadeaus. Boeken, speelgoed, interieuritems, kledingstukken: er is keuze genoeg. Bovendien is het ook nog eens goed voor de portemonnee om hier jouw kerstinkopen te doen.

Een duurzaam kerstdiner

kerstdiner

Wat zet jij deze Kerst op tafel? Aan het kerstdiner wordt elk jaar weer veel aandacht besteed. Mensen staan er uren voor in de keuken en verzamelen al weken vooraf diverse recepten. Het liefst stemmen we de gerechten goed op elkaar af, maken we gebruik van echt traditionele recepten en houden we rekening met de voorkeuren van de gasten.

Tips voor duurzaam koken

Het kerstdiner is eenvoudig een stuk duurzamer te maken. Steeds meer tijdschriften en koopboeken anticiperen hierop en delen recepten die goed zijn voor het milieu, dieren, mensen en de aarde. Maar zelf kun je jouw favoriete recepten ook duurzaam maken met deze tips:

  • Kook met seizoensingrediënten in plaats van exotische ingrediënten.
  • Haal jouw groente en fruit het liefst bij een lokale teler.
  • Kook eens wat minder met vis en vlees en experimenteer met groente.
  • Wees creatief met restjes van de dag ervoor.
  • Kies voor biologische ingrediënten om jouw maaltijd te maken.

Een mooie kerstoutfit

kerstoutfit

Een goed kerstfeest is natuurlijk niet compleet zonder een mooie kerstoutfit. Echt duurzaam is zo’n outfit die je maar één keer aantrekt natuurlijk niet. Als je jouw feestkleding vaker dan eens aantrekt en je ieder jaar weer verheugd op jouw favoriete kerstlook: good for you! Dat is fantastisch voor het milieu! Ben je nog op zoek naar manieren om jouw kerstoutfit te verduurzamen, lees dan even verder.

Vintage en tweedehands

De huidige generatie is zich veel bewuster van de charme van vintage items en eigenlijk zouden we daar wel wat van kunnen leren. Tweedehands hoeft namelijk helemaal niet stoffig en ouderwets te zijn, dat laten platformen als Vinted en The Next Closet wel zien. Als je op tijd begint met het zoeken naar de kerstoutfit vind je gegarandeerd jouw ideale look in een vintage shop of op één van deze platformen.

Een kerstoutfit lenen

Wil je liever flink uitpakken met de Kerst? Dan kun je uiteraard ook een mooie outfit lenen. Bij de LENA Fashion Library, My Dressoir, The Collectives of Masterpiece kun je de mooiste fashion items, soms van grote merken, lenen voor een bijzondere gelegenheid. Na een gezellige Kerst stuur je de items gewoon weer terug, klaar voor de volgende gebruiker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *