hybride elektrische auto

De voordelen van een hybride auto

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en toegankelijker in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat er aan het begin van 2022 al ruim 725.500 elektrische en hybride auto’s in ons land rondreden? En dat aantal groeit nog elk jaar door. Een elektrische of hybride auto is dus een slimme aanschaf als je toe bent aan een nieuwe auto. In dit artikel zet ik de voordelen van een hybride auto voor je op een rij.

auto

Zuiniger rijden

Eén van de voornaamste redenen om een hybride auto te kopen is het feit dat hybride auto’s veel zuiniger rijden. Uiteraard kun je veel gebruik maken van de elektrische motor, maar zelfs als je op de benzinemotor rijdt, rijd je zuiniger dan in veel andere auto’s door de ondersteuning van de elektrische motor en de zuinigheid van het design. Elektrisch opladen is bovendien een stuk voordeliger dan tanken, vooral als je gebruikmaakt van een oplaadpunt bij huis of bij jouw werkgever.

Minder klimaatimpact

De opmars van elektrische en hybride auto’s is uiteraard vooral te verklaren door de wens van veel mensen om duurzamer te rijden. We dragen allemaal graag ons steentje bij door de auto minder vaak te pakken, de auto goed te onderhouden en de auto te delen met anderen. Een auto met elektrische motor heeft aanzienlijk minder klimaatimpact dan een diesel- of benzineauto en is daarom een verstandige en duurzame keuze.

Keuzemogelijkheden

De meest bekende hybride auto is een auto met een benzinemotor gecombineerd met een elektromotor. Maar dit is zeker niet de enige vorm van hybride auto’s. Hybride staat voor een auto die gebruik maakt van twee of meer verschillende energiebronnen. Een hybride auto kan dus ook worden aangedreven door waterstof of een dieselmotor. Hybride auto’s met een elektromotor en een benzinemotor zijn het meest voorkomend, maar andere opties zijn minstens zo interessant.

Voordeliger in aanschaf

Elektrische en hybride auto’s zijn steeds beter verkrijgbaar. Nagenoeg alle automerken begeven zich tegenwoordig op deze markt en door de populariteit van auto’s met een elektromotor is het aanbod enorm gestegen en enorm divers, van de welbekende Tesla tot de compacte en populaire Fiat 500 hybride. Dit is ook direct terug te zien in de prijs. Elektrische en hybride auto’s zijn steeds beter betaalbaar, zowel bij aankoop als bij lease. Past een volledig elektrische auto niet binnen het budget? Dan is een hybride auto met elektromotor een goed en betaalbaar alternatief.

Goede actieradius

Eén van de meest gehoorde minpunten van elektrische auto’s is de beperkte actieradius. Een volgeladen tank heeft maar een beperkt bereik en tijdens lange autoritten, bijvoorbeeld op vakantie, zal er zeker onderweg moeten worden gestopt om de auto op te laden. De actieradius wordt met iedere nieuwe generatie auto’s wel beter, maar zal het voorlopig niet halen bij het gemak en het bereik van een benzineauto. Een hybride auto is echter een goede tussenoplossing. Met de gecombineerde motor rijd je grotendeels elektrisch, maar je kunt moeiteloos overschakelen op de benzinemotor wanneer dit nodig is. Dit is een geruststellende gedachte tijdens lange autoritten en zorgt ervoor dat je niet stil komt te staan met een lege tank.

De informatie in dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Viabovag. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *