cv-ketel

10 tips om effectief te besparen op gas

De energieprijzen rijzen de pan uit. Nog nooit waren de prijzen voor stroom en gas zo hoog. Als je deze winter geen torenhoge kosten wilt hebben voor verwarming, koken en douchen, kun je maar beter tijdig beginnen met het besparen op gasverbruik. Maar hoe kun je effectief besparen op gas? Ik geef in dit artikel 10 eenvoudige en slimme tips om jouw gasrekening laag te houden.

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Zet de thermostaat lager

Natuurlijk wil je in jouw eigen woning niet in de kou zitten. Thuis hoor jij je comfortabel te voelen en op je gemak te zijn. Maar de thermostaat wat lager zetten kan over een langere periode een enorm verschil maken in gasverbruik. Zet jouw thermostaat bijvoorbeeld één graad lager deze winter. Daar merk je binnenshuis maar weinig van, vooral met een dikkere trui aan, maar op de gasrekening maakt het een fors verschil.

Douche minder lang

Vooral op koude dagen is een warme douche heerlijk om weer warm te worden en de spieren te ontspannen. Maar probeer eens minder lang te douchen. Tijdens een douchebeurt wordt er flink wat warm water gebruikt en al dit water moet worden opgewarmd. Door minder lang te douchen kun je flink besparen. Als je elke dag de douchetijd verkort, levert dit een flinke besparing qua gasverbruik op!

Verwarm alleen de woonkamer

Een comfortabele woonkamer is belangrijk voor het woongenot, maar het is echt niet nodig om elke kamer in huis te verwarmen tot dezelfde temperatuur. Want wanneer ben je nu eigenlijk op zolder of in de slaapkamer? Zet de verwarming uit op alle kamers waar overdag niet actief gebruik van wordt gemaakt. Dit kan een enorm verschil maken in het verbruik en je merkt er nauwelijks iets van

Houd de deuren dicht

Als je de warmte in de woonkamer, of in een andere kamer, wilt behouden, is het belangrijk om de deuren in huis goed dicht te houden. Bij openstaande deuren ontsnapt de warmte al snel naar de rest van het huis. Hierdoor blijft de verwarming op volle toeren draaien. Maak er dus een goede gewoonte van om de deur te sluiten als je een kamer in- of uitkomt.

Gebruik een slimme thermostaat

Verreweg het meeste gasverbruik in huis komt voort uit de verwarming in huis. Het loont dus om zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Een slimme thermostaat kan hierbij helpen. Met een slimme thermostaat kun je zelf de tijden programmeren dat de verwarming aan- of uitgaat, maar de thermostaat kan ook zelflerend zijn en de verwarming zelf optimaal instellen. Veel moderne thermostaten zijn op afstand te bedienen met de smartphone en bieden helder inzicht in het verbruik.

Installeer tochtstrips

Om warmteverlies in huis tegen te gaan, hoef je echt geen grote investeringen te doen. Met wat kleine aanpassingen kun je het huis al een stuk beter isoleren en energie besparen. Installeer bijvoorbeeld tochtstrips bij naden, kieren, ramen en deuren. Zo voorkom je dat warmte snel verdwijnt uit de ruimte en verwarm je een stuk efficiënter in huis. Tochtstrips zijn voordelig en zeer effectief!

Ga minder vaak in bad

Een warm bad kan wonderen doen na een drukke werkdag of een stressvolle gebeurtenis. Ontspannen is belangrijk en ik zou je nooit jouw bad willen ontnemen. Toch kun je enorm veel energie besparen door minder vaak in bad te gaan. Tijdens het douchen en baden verbruiken we heel veel warm water. In bad gaan kosten zelfs drie keer zoveel warm water dan een korte douchebeurt. Wissel het badderen dus eens af met douchen om snel flink wat gasverbruik uit te sparen.

Gebruik radiatorfolie

Wist je dat veel warmte van de radiatoren in huis direct verloren gaat? De warmte van de radiator verwarmt namelijk niet alleen de kamer, maar ook de muur waar deze op bevestigd is. Hierdoor wordt veel energie verspild en dat is zonde, vooral in deze tijd. Door gebruik te maken van radiatorfolie, voorkom je dit verlies en wordt jouw huis efficiënter verwarmt. Radiatorfolie is vrij voordelig en kan door iedereen worden gebruikt. Je bevestigt deze folie aan de achterzijde van de radiator en de warmte wordt direct teruggekaatst. Hiermee wordt het warmteverlies enorm teruggedrongen.

Stel de cv-ketel goed af

Wist je dat de cv-ketel in huis niet altijd even efficiënt is afgesteld? Door de cv-ketel beter af te stellen en in te regelen kun je tot 20% besparen op het gasverbruik. Het loont dus zeker om hier eens naar te kijken of een ervaren monteur hiervoor in te schakelen. Door de cv-ketel op eco-stand te zetten, de aanvoertemperatuur te verlagen en waterzijdig inregelen kun je een enorm verschil merken in verbruik.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Om minder gas te verbruiken tijdens het douchen kun je uiteraard korter onder de douche staan. Maar er zijn meer manieren om water- en gasverbruik terug te dringen in de badkamer. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een waterbesparende douchekop. Deze douchekop vermengt het water met lucht. Hier merk je praktisch niets van tijdens het douchen, maar het levert toch een flinke besparing op. Ook voor overige kranen in huis zijn waterbesparende mondstukken verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *