duurzame seks

Emancipatie in de slaapkamer

In steeds meer landen en op steeds meer gebieden komen vrouwen in opstand tegen de heersende normen en traditionele rolverdelingen. Voorschriften over kleding, ongelijke representatie in de politiek, misbruik door leidinggevenden en een ongelijke verdeling van de zorgtaken in huis: het zijn allemaal belangrijke onderwerpen die het gesprek van de dag vormen en waar steeds meer vrouwen voor strijden. De emancipatie van vrouwen gaat langzaam, maar is zeker in volle gang. En dat geldt niet alleen in de publieke ruimte. Ook thuis, bijvoorbeeld in de slaapkamer, gebeurt er veel spannends. Hoe ziet deze emancipatie in de slaapkamer er eigenlijk uit?

Mythen over libido

emancipatie in de slaapkamer

Eeuwenlang leek seks iets te zijn waar alleen mannen echt in geïnteresseerd waren en wat alleen werd geïnitieerd door mannen. Vrouwen zouden passief zijn, een laag libido hebben en seks alleen als middel tot het krijgen van kinderen zien. We weten ondertussen dat niets minder waar is. Vrouwen kunnen, net als mannen, een zeer actief libido hebben en volop genieten van seks. Mits het goed is en met instemming van alle betrokken partijen gebeurt.

De seksualiteit van een vrouw zit anders in elkaar dan die van een man. Seksuele opwinding gebeurt bij mannen doorgaans sneller dan bij vrouwen en vrouwen zijn sneller afgeleid en raken deze opwinding ook sneller weer kwijt. Dit betekent niet dat vrouwen minder zin hebben in seks: het betekent simpelweg dat de route naar opwinding en zin anders loopt. Waar mannen opgewonden kunnen worden van een vrouw in erotische lingerie is er voor vrouwen misschien een uitvoerigere aanloop nodig. Steeds meer mannen en vrouwen worden zich hiervan bewust en nemen de touwtjes in handen.

Seksspeeltjes

seks toys

Sex toys bestaan al heel lang. De eerste elektrische vibrator dateert al uit de late 19e eeuw! Toch heeft het gebruik van seksspeeltjes lange tijd in de taboesfeer gezeten. Gelukkig komt er steeds meer openheid rondom het gebruik van sex toys en wordt er door vrouwen en mannen steeds meer mee geëxperimenteerd. Het aanbod is de laatste jaren ook erg veranderd en steeds vrouwvriendelijker geworden. Of je nu een vibrator, een satisfyer, een strapon, zwepen of vaginaballen wilt uitproberen: het is allemaal uitstekend verkrijgbaar en zeer vriendelijk in gebruik. Je kunt seksspeeltjes alleen gebruiken of met een seksuele partner, maar overleg wel altijd zodat iedereen zich prettig voelt bij het gebruik van deze toys.

Anticonceptie

anticonceptie

Voor lange tijd was het voornamelijk de verantwoordelijkheid van de vrouw om zwangerschappen te voorkomen. Het is waar: mannen zorgen vaak voor een condoom, maar kunnen daar ook net zo vaak een probleem van maken. De verantwoordelijkheid voor echt betrouwbare anticonceptie lag dus vaak bij de vrouw zelf in de vorm van de pil, een hormoonring, de prikpil of een spiraaltje. Dat zijn geen milde maatregelen: we weten dat deze hormonale anticonceptiemiddelen de nodige bijwerkingen en zelfs langdurige klachten kunnen veroorzaken.

Gelukkig is er een emancipatie gaande op het gebied van anticonceptie. De mannenpil is volop in ontwikkeling, al lijkt de bereidheid daartoe nog niet heel erg groot te zijn. Sterilisatie bij mannen daarentegen wordt steeds populairder. Een sterilisatie, ook wel een vasectomie genoemd, is een relatief eenvoudige ingreep waarbij beide zaadleiders worden doorgesneden en afgebonden. Hierdoor is de man na een periode van drie maanden niet meer vruchtbaar. Vooral bij stellen die al kinderen hebben of geen kinderen willen is deze ingreep populair. Het neemt de druk en de verantwoordelijkheid van anticonceptie weg bij vrouwen.

De informatie in dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sextoyland. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *