montessori speelgoed blokkendoos

Montessori speelgoed voor kinderen van 0 tot 1 jaar

Als je gaat winkelen voor speelgoed voor kinderen kun je eenvoudig overweldigd raken door het enorme aanbod. De speelgoedwinkels liggen vol met de meest uiteenlopende speeltjes en het is allemaal zo kleurrijk en vrolijk dat het niet gek is dat ouders en kinderen hierdoor worden verleid. Maar helaas belanden veel van deze speeltjes al snel weer in de hoek van de kamer. Kinderen hebben tegenwoordig nu eenmaal al snel te veel speelgoed en helaas maar weinig speeltjes waar ze echt door worden uitgedaagd. Creatief, constructief, cognitief, sociaal en motorisch uitdagend speelgoed, volgens de Speelgoed Schijf van Vijf, prikkelt de zintuigen, nodigt uit tot spelen en is nog leerzaam ook. Daarom ben ik groot fan van Montessori speelgoed. In dit artikel leg ik uit wat Montessori speelgoed is en welk speelgoed ik kan aanraden voor kinderen van 0 tot 1 jaar.

Wat is Montessori speelgoed?

montessori speelgoed klaslokaal

De term Montessori heb je vast wel eens gehoord. Montessori is een onderwijstype gebaseerd op de filosofie omtrent ontwikkeling en leergedrag van Maria Montessori. Haar uitgangspunt was dat kinderen een aangeboren drang hebben om te leren en zich te ontwikkelen. Op school, of thuis, kun je deze aangeboren nieuwsgierigheid stimuleren en ondersteunen. Dit doe je door de ontwikkeling van het kind zelf te vormen in plaats van deze te sturen. Het motto ‘help mij het zelf te doen’ spreekt boekdelen. Zelfstandigheid is erg belangrijk, maar ook de verschillende fasen van het kind spelen hierin een belangrijke rol. Binnen het Montessori-onderwijs wordt namelijk gewerkt met periodes van belangstelling, oftewel gevoelige periodes, waarin een kind ontvankelijk is voor het leren van bepaalde vaardigheden.

Wat kenmerkt Montessori speelgoed?

Wat maakt Montessori speelgoed nu echt Montessori speelgoed? Om de nieuwsgierigheid te prikkelen en de ontwikkeling te stimuleren wordt er binnen het Montessori onderwijs gebruik gemaakt van diverse leer- en speelmaterialen. Deze zijn grofweg in te delen in vier categorieën:

  • zintuiglijk materiaal; materialen die de zintuigen stimuleren.
  • taalmateriaal; materialen die de taalvaardigheid stimuleren.
  • rekenmateriaal; materialen die getalbegrip en rekenvaardigheid stimuleren.
  • kosmisch materiaal; materialen die begrip van de wereld om ons heen stimuleren.

Deze spelletjes en dit speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen als hout, wol en vilt. Dit heeft toegevoegde waarde voor het materiaal omdat het sensorisch ook uitdagend is en robuust is om mee te spelen. Je zult niet snel plastic Montessori speelgoed vinden. Het kleurgebruik van Montessori speelgoed valt ook op. Vaak is het speelgoed ingetogen van kleur of voorzien van primaire kleuren.

Het Montessorionderwijs en deze materialen worden toegepast op de peuterschool, de basisschool en het voortgezet onderwijs, maar de concepten kunnen ook heel goed worden toegepast in eigen huis. Vooral door gebruik te maken van de welbekende Montessori materialen en het Montessori speelgoed kun je de ontwikkeling van jouw kind thuis stimuleren.

Montessori speelgoed tips voor 0 tot 1 jaar

Voor baby’s is alles op deze wereld nieuw, interessant en leerzaam. Wanneer de baby zich bewust wordt van zijn of haar omgeving en zichzelf, is er al meer dan genoeg te ontdekken zonder speeltjes. De eerste maanden zijn de haren van mama, de handjes en de eigen voeten al interessant genoeg. Wanneer de nieuwsgierigheid naar andere objecten toeneemt, kun je geleidelijk aan speeltjes introduceren. Maar in dit eerste levensjaar is minder écht meer.

Mobile

Eén van de eerste speeltjes van een baby zal ongetwijfeld een mobile zijn. Deze hanger boven de box of het bedje nodigt uit om naar te kijken en naar te grijpen. Mobiles die aansluiten bij het Montessori gedachtegoed zijn vaak van hout of vilt en voorzien van speeltjes met contrasterende kleuren en texturen.

Stapeltoren

Een klassieke stapeltoren is ideaal speelgoed voor nieuwsgierige baby’s die hun omgeving aan het verkennen zijn. Met de stapeltoren kunnen ze zich lang vermaken. Het ontdekken van de elementen is al een uitdaging, maar ook het stapelen zorgt voor eindeloos veel plezier. Vooral als de toren weer wordt omgegooid!

Rammelaar

Een rammelaar is natuurlijk onmisbaar voor een baby. Het is groot genoeg om vast te pakken en het maakt geluid bij iedere beweging. Er zijn veel mooie houten rammelaars te koop die stevig en veilig zijn en bovendien ook ideaal zijn bij doorkomende tandjes.

Speelspiegel

Baby’s vinden het enorm fascinerend om in de spiegel naar zichzelf te kijken. Een speelspiegel is dan ook eenvoudig, maar ontzettend leuk speelgoed. Ze ontdekken zichzelf en blijven er eindeloos vaak mee spelen. Je kunt ook kiezen voor een ontdekset met diverse spiegeleffecten en lenzen voor nog meer ontdekplezier.

Dit artikel bevat affiliatelinks van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *