vitamine C

De vele voordelen van vitamine C

De meeste mensen weten wel dat vitamine C belangrijk is voor een goede gezondheid en een goede weerstand. Maar weten we eigenlijk ook waarom? Vitamine C is misschien wel één van de meeste bekende vitamines, maar veel mensen weten nog maar weinig over wat deze vitamine betekent voor onze gezondheid. In dit artikel leg ik uit wat vitamine C precies is en wat de voordelen zijn van vitamine C voor onze gezondheid.

Wat is vitamine C?

vitamine c

Vitamines en mineralen zijn microvoedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het goed functioneren van ons lichaam. Ze leveren geen energie, maar ondersteunen essentiële lichamelijke processen. Vaak worden vitamines en mineralen in één adem genoemd, maar er is wel degelijk een scheikundig verschil. Vitamines komen namelijk uit de levende natuur en kunnen door sommige dieren en planten aangemaakt worden. Zo kunnen mensen kleine hoeveelheden vitamine K en niacine aanmaken en provitamine A en provitamine D omzetten in vitamine A en vitamine D. Mineralen, afkomstig uit de dode natuur, kunnen we niet zelf aanmaken en krijgen we enkel binnen via onze voeding of ons water.

Er zijn 13 verschillende soorten vitamines en vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is één van de meest bekende soorten. Het is een wateroplosbare vitamine die werkt als antioxidant en erg belangrijk is voor onze weerstand. De vitamine speelt bovendien een belangrijke rol bij de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer uit onze voeding.

Waar zit vitamine C in?

vitamine c

Vitamine C krijgen we binnen via ons voedsel. Tal van onze dagelijkse voedingsmiddelen bevatten vitamine C in meer of mindere mate. Deze voedingsmiddelen zijn een uitstekende bron van vitamine C:

  • spruitjes
  • sinaasappel
  • kiwi
  • paprika
  • guave
  • zwarte bessen
  • boerenkool
  • aardbeien
  • peulen
  • spinazie

Ben je bang dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt of wil je vitamine C supplementeren? Dan kun je ook kiezen voor een vitamine C supplement. Je kunt vitamine C kopen in de vorm van capsules. Kies echter wel voor kwalitatief hoogwaardige vitamine C van een betrouwbaar merk dat geen onnodige en ongezonde toevoegingen, zoals suiker, bevat.

De vele voordelen van vitamine C

vitamine C

Boosten van de weerstand

Vitamine C speelt een enorm grote rol in onze weerstand. Het is niet voor niets dat diverse weerstandsupplementen vitamine C bevatten en we ineens meer fruit en groente gaan eten als we ons ziek voelen. Wist je dat het vroeger nog wel eens voorkwam dat mensen overleden door een tekort aan vitamine C? Met name zeelui kampten met een ziekte genaamd scheurbuik. Het zorgde voor bloeduitstortingen, stijve ledematen en interne bloedingen die uiteindelijk tot de dood zouden leiden. Door het gebrek aan groente en fruit aan boord leden deze zeelui aan een ernstig vitamine C tekort dat hun fataal werd. Tegenwoordig komt scheurbuik nog maar nauwelijks voor, maar een tekort kan wel flinke gevolgen hebben voor onze weerstand.

Betere opname van ijzer

IJzer is een enorm belangrijk mineraal voor onze gezondheid. Het is echter zo dat niet al het ijzer uit onze voeding even makkelijk en even goed wordt opgenomen. Gelukkig ondersteunt vitamine C bij de opname van ijzer. Heemijzer, het ijzer dat we binnenkrijgen via vleesproducten, wordt doorgaans maar voor 25% opgenomen. En non-heemijzer, voornamelijk uit groenten, wordt slechts tussen de 1 en 10% opgenomen. Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer.

Een goede mondgezondheid

Een goede mondgezondheid wordt nog wel eens onderschat, maar gezonde tanden en gezond tandvlees zijn erg belangrijk voor ons welzijn. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees en ontstekingen in de mond. Heb je hier vaak last van? Dan kan het zijn dat je meer vitamine C nodig hebt. Bovendien speelt vitamine C een grote rol bij de vorming van collageen en dat is weer belangrijk bij de opbouw en het behoud van sterke botten en sterke tanden.

Een beter gemoed en minder angst

Je verwacht het misschien niet, maar vitamine C speelt zelfs een rol bij onze gemoedstoestand en onze veerkracht. Uit diverse onderzoeken is een relatie tussen vitamine C en angst en stemming gebleken. Mensen met een gebrek aan vitamine C zijn vaker vermoeid en somber. Bovendien kan het supplementeren van vitamine C een positief verschil maken bij angstproblemen.

Sterke botten

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen in ons lichaam. Collageen ken je misschien van huidverzorgingsproducten, maar het is betrokken bij veel meer lichaamsprocessen. Collageen is een eiwit en er zijn maar liefst 28 verschillende soorten collageen bekend. In ons lichaam is ongeveer een derde van alle eiwitten collageen en voornamelijk type 1. Collageen zorgt voor elasticiteit, stevigheid en structuur van bindweefsel, kraakbeen, botten, bloedvaten, pezen en de huid. Vitamine C draagt in ons lichaam bij aan de aanmaak van lichaamseigen collageen en ondersteunt zo de processen die verantwoordelijk zijn voor sterke botten, pezen, bloedvaten en bindweefsels.

De informatie in dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutribites. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *