trap

5 tips voor een duurzame traprenovatie

Steeds meer mensen besteden aandacht aan het verduurzamen van hun woning. Door middel van betere isolatie, zonnepanelen en duurzame installaties weten ze zowel de kosten als de impact van de woning drastisch te verlagen. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Er zijn ontzettend veel manieren om het huis te verduurzamen of duurzaam te verbouwen. Neem bijvoorbeeld de trap. Als je een nieuwe trap gaat plaatsen, of de bestaande trap gaat renoveren, zijn er tal van duurzamere keuzes te maken. Ik dit artikel geef ik 5 tips voor een duurzame traprenovatie.

#1 Duurzaam materiaal

trap

Of je nu een bestaande trap gaat renoveren of een nieuwe trap gaat plaatsen, de allereerste keuze die je maakt, is waarschijnlijk voor het materiaal van de trap. De meest duurzame trap die je kunt kiezen is gemaakt van materialen die lang meegaan en die na de levensduur gerecycled kunnen worden. Als je gebruik kunt maken van gerecyclede materialen of tweedehands materialen is dit natuurlijk helemaal ideaal. Zo voorkom je namelijk het gebruik van nieuwe grondstoffen. Een trap kan onder andere worden gemaakt van hout, staal, natuursteen, beton en kunststof. Het spreekt voor zich dat natuurlijke materialen makkelijker te recyclen zijn en dus vaak de duurzamere optie zijn. Kies echter wel voor gecertificeerde materialen die zo min mogelijk zijn behandeld. Hierdoor zullen de kosten voor de traprenovatie wel wat stijgen, maar op de langere termijn heb je hier alleen maar profijt van.

#2 Ecologische verf

verf schilderen

Om de duurzame traprenovatie af te maken, zul je doorgaans gebruikmaken van verf. Hierin heb je ontzettend veel keuze. Kies bij voorkeur voor een ecologische verfsoort. Duurzame verf bevat meer natuurlijke grondstoffen en stoot minder gifstoffen uit. Dat is wel zo prettig in huis. Er is tegenwoordig volop keuze voor eerlijke en duurzame verf die minder schadelijk is voor mens, dier en milieu. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Fairf, Verfgroen en Greenpaints.

#3 Duurzame trapbekleding

vloer

Als je ervoor kiest om de trap te bekleden, kun je hierin ook tal van slimmere en duurzamere keuzes maken. Voor een duurzame traprenovatie met minimale moeite kan laminaat op de trap uitkomst bieden. Laminaat is makkelijk te plaatsen en bovendien erg slijtvast. Kies wel voor laminaat van goede kwaliteit en echt hout en let op het milieukenmerk. Wil je de trap bekleden met tapijt of traptegels? Kies dan zeker voor slijtvast materiaal of traptegels die eenvoudig vervangbaar zijn zonder alles te hoeven vervangen. Zo minimaliseer je de kosten en de impact op de langere termijn. Kies bij voorkeur ook voor een stijl die tijdloos is. Het is verleidelijk om met de woontrends mee te gaan, maar van een tijdloze stijl heb je veel langer plezier.

#4 Plaats plinten en profielen

trap

Een trap wordt veel gebruikt in huis en is dus erg gevoelig voor slijtage. Om slijtplekken en beschadigingen te minimaliseren, is het slim om gebruik te maken van plinten en profielen op de trap. Hiermee werk je de trap netjes af, bescherm je slijtagegevoelige plekken en verhoog je de veiligheid van de trap. Deze plinten en profielen zijn in allerlei vormen, kleuren, materialen en stijlen verkrijgbaar, dus het kan naadloos aansluiten op jouw trap.

#5 Trapverlichting

verlichting

Goede verlichting in huis is ontzettend belangrijk, ook bij de trap. Maar hoe kun je jouw trap en hal nu duurzaam en goed verlichten? Daar zijn allerlei slimme oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van spotjes of led-strips bij de trap om van jouw duurzame trap een echte blikvanger te maken. Maar ook wandlampen of een indrukwekkende plafondlamp volstaan. Kies in elk geval voor led-lampen. Led-lampen zijn tegenwoordig de meest duurzame lampen. Ze verbruiken minder energie en gaan veel langer mee.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Carpetright. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *