duurzame seks

5 tips voor duurzame seks

Ik heb op Awkward Duckling al talloze tips voor een duurzaam leven gegeven. We weten hoe we duurzamer kunnen koken, hoe we ons huis energiezuiniger kunnen maken, hoe we verpakkingsvrij boodschappen kunnen doen en hoe we onze kleding kunnen vergroenen. Maar over seks hebben we het nog nauwelijks gehad. En dat is jammer, want er is ook veel dat je op dit gebied kunt vergroenen. Daarom geef ik in dit artikel 5 tips voor duurzame seks. En vergeet niet: consent is cool en seks is pas echt leuk als het voor alle betrokkenen een fijne ervaring is!

1. Duurzame condooms

duurzame seks

Goede anticonceptie is ontzettend belangrijk om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De pil en het spiraaltje zijn daarvoor nog steeds ontzettend populair, maar steeds meer mensen zijn op zoek naar anticonceptiemiddelen die niet hormonaal zijn. Condooms zijn in dat geval ideaal voor bescherming tegen zwangerschappen en diverse seksuele overdraagbare aandoeningen.

De meeste condooms worden van rubber gemaakt. Hierdoor zijn ze al flink duurzaam. Rubber wordt namelijk gewonnen uit de rubberboom en is biologisch afbreekbaar. Toch is er ook in dit productieproces nog veel winst te behalen. Het tappen van rubber is een zeer intensief proces waar arbeiders in Zuid-Amerika en Azië lang niet altijd voldoende voor worden betaald. En ook de arbeidsomstandigheden zijn soms erbarmelijk. Daarnaast is het belangrijk dat er bij de teelt van rubberbomen rekening wordt gehouden met het milieu. Het is essentieel dat er wordt geteeld met respect voor de omgeving en de bodem. Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders van condooms die het milieu en de arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel dragen. Producenten van duurzame condooms zijn onder andere Fair Squared, Mein Kondom, Einhorn en Glyde. Deze merken zijn bovendien ook vegan en net zo veilig als de condooms die je gewend bent!

2. Groene seksspeeltjes

duurzame seksspeeltjes

Met seksspeeltjes kun je jouw seksleven extra spannend en plezierig maken en de keuze is reuze. Of je nu houdt van vibrators, ben wa ballen, een buttplug of een zweepje: het aanbod is overweldigend groot en voor elke voorkeur en mood is er wel een speeltje te vinden. En het goede nieuws is dat ook in deze industrie steeds meer aandacht is voor duurzaam geproduceerde materialen en energiebesparing. Zo zijn er veel sekstoys die herlaadbaar zijn of zelfs op zonne-energie werken! En je hebt ruime keuze qua materialen voor sekstoys. Steeds meer dildo’s en vibrators worden gemaakt van gerecycled materiaal. Maar je kun ook kiezen voor speeltjes van glas of biologisch afbreekbaar materiaal, zoals PLA. En het is natuurlijk heel belangrijk om de speeltjes goed schoon te houden en er voorzichtig mee te zijn. Zo heb je er zo lang mogelijk plezier van.

3. Ecovriendelijk glijmiddel

duurzame seks

Glijmiddel is onmisbaar tijdens de seks, maar het liefst kies je wel voor een glijmiddel dat mild is voor jouw erogene zones én het milieu. Gelukkig heb je volop keuze voor natuurlijk en duurzaam glijmiddel voor duurzame seks. Je verkleint de kans op irritatie, infectie en disbalans als je kiest voor natuurlijke producten zonder onnodige toevoegingen. Het is vooral oppassen met producten die gebruik maken van parfums, conserveringsmiddelen en zeepachtige bestanddelen. Ook is het fijn als deze milde ingrediënten op duurzame manier worden gewonnen. Enkele goede merken voor duurzaam en natuurlijk glijmiddel zijn MedGlide, YES, BIOGlide en Cobeco Bio.

4. Sexy lingerie

duurzame lingerie

Sexy lingerie kan de lust flink opwekken en kan een fijne uitnodiging zijn tot seks, maar dan kiezen we natuurlijk het liefst wel voor lingerie die eerlijk wordt geproduceerd en van duurzame materialen is gemaakt. Gelukkig is er genoeg aanbod aan sexy lingerie van duurzame merken. Dit zijn producten die gemaakt zijn van biologische grondstoffen, zoals bamboe, tencel of zelfs dennenhout, en die fairtrade zijn. Mooie merken voor sexy lingerie zijn onder andere Underprotection, Do You Green, Savara Intimates en Anekdot. Nog meer aanbieders van duurzame lingerie vind je op de website van When Sara Smiles.

5. Duurzame massageolie

duurzame seks

Een fijne massage is heerlijk als voorbereiding op de seks of als voorspel, maar kan ook op zich al erg fijn en intiem zijn. Natuurlijk kun je hierin ook duurzame keuzes maken, bijvoorbeeld op het gebied van massageolie. Een goede en duurzame massageolie bevat duurzaam gewonnen oliën die bovendien mild zijn voor de huid. Er is ontzettend veel aanbod aan massageoliën, maar een paar favoriete duurzame merken zijn Weleda, YES of pure jojoba olie of amandelolie. Houd er wel rekening mee dat de massageolie niet irriterend werkt voor de erogene zones en goed kan worden gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld een condoom.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met EasyToys. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

1 gedachte over “5 tips voor duurzame seks”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *