duurzame innovaties keuken

5 tips voor duurzame innovaties voor de keuken

Een goede plek om met duurzamer leven te beginnen is in de eigen keuken. Hoe we ons voedsel bewaren en bereiden heeft een enorme impact op het milieu. Welke keuzes we maken tijdens het boodschappen doen, hoe we ons voedsel bewaren, hoe we koken en wat we verspillen: er zijn veel mogelijkheden om duurzamer te leven. De huidige trends in het keukenlandschap zijn er erg op gericht om ons te ondersteunen bij een duurzamer en bewuster leven. Daarom deel ik in dit artikel graag 5 tips voor duurzame innovaties voor de keuken.

De compostbak

compost

Restjes van het koken kun je op allerlei handige manieren in en om het huis gebruiken. Koffiedik kun je gebruiken om de planten te voeden, van restjes groente maak je heerlijke bouillon en met een bananenschil kun je uitstekend poetsen. En het keukenafval dat niet op een andere manier gebruikt kan worden, kan perfect worden gecomposteerd. Daar hoef je echt geen grote composthoop voor in de tuin te hebben. Met slimme compostbakken zoals de Bokashi kun je gewoon in eigen keuken composteren zonder vervelende geurtjes. Zo gebruik je zelfs de laatste restjes op een waardevolle manier en creëer je de beste compost voor jouw tuin.

De inductiekookplaat

inductiekookplaat

De inductiekookplaat is al flink wat jaren op de markt, maar er zijn nog steeds veel huishoudens waar men kookt op gas of op een keramische kookplaat. Dat is jammer, want keer op keer blijkt uit onderzoek dat de inductiekookplaat verreweg de meest duurzame optie is. Het grootste voordeel is uiteraard dat je voor elektrisch koken geen aansluiting op het gas meer nodig hebt. Maar wist je dat de inductiekookplaat ook minder energie verbruikt dan andere opties voor elektrisch koken? Bovendien is koken op inductie veiliger en is de kookplaat veel makkelijker schoon te maken. En het oogt ook veel netter en strakker, bijvoorbeeld in keukens met een kookeiland.

Een kokendwaterkraan

kokendwaterkraan

De Quooker en soortgelijke kranen zijn al enige tijd op de markt, maar worden door veel mensen nog steeds gezien als een luxeproduct. Dat is jammer, want de kokendwaterkraan is echt een duurzame innovatie in de keuken. Met deze kokendwaterkraan krijg je namelijk in een mum van tijd kokend water voor thee, soep of pasta. Er komt maar weinig energie aan te pas en hierdoor is er geen sprake van veel gasverbruik of waterverspilling. Bovendien kun je met deze kraan ook bruiswater maken. Als je hier fan van bent, kun je flink wat pakken of flessen bruiswater uitsparen of zelfs je eigen frisdrank maken. Daarom zien we de kokendwaterkraan in steeds meer huishoudens, van luxe keukens tot nieuwbouwwoningen.

Een duurzame koelkast

minimaliseren in de koelkast

Elektrische apparaten worden steeds duurzamer en alhoewel het meestal de meest duurzame optie is om zo lang mogelijk met je eigen spullen te doen, kan het voor het energieverbruik in huis slim zijn om de koelkast om te wisselen voor een duurzamer exemplaar. Dat scheelt jaarlijks flink wat verbruik. Kies een nieuwe koelkast met een goed energielabel om optimaal te besparen op het energieverbruik. Je energierekening is erbij gebaat, maar jouw boodschappen blijven ook veel langer vers en bruikbaar. Veel van deze nieuwe modellen beschikken namelijk over een vershoudzone voor groente en fruit. In deze lades blijven jouw verse producten écht aanzienlijk langer goed. Zo voorkom je heel eenvoudig flink wat voedselverspilling.

Innovatieve kruidenpotjes

verse kruiden

Verse kruiden in de keuken zijn een echte must, maar lang niet iedereen heeft een keuken of een balkon om deze kruiden te kweken. En in de winter willen we natuurlijk ook het liefst genieten van deze verse smaakmakers. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse innovatieve kruidenpotjes en kruidenbakken verkrijgbaar waarmee indoor gardening heel makkelijk wordt, zelfs als je geen groene vingers hebt. Deze slimme systemen maken bewatering en waterafvoer makkelijker dan ooit en reguleren zelfs het daglicht. Systemen als Click and Grow, Smartwares en Véritable zijn echte aanraders voor de moderne keuken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nuva Keukens. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *