klusjes in huis kind

Klusjes in huis waar jouw kind bij kan helpen

Met kinderen in huis kan de rommel, afwas en was zich snel opstapelen. Een huisgezin runnen is veel werk en alle hulp is daarbij welkom. Gelukkig zijn kinderen prima in staat om hierbij te helpen; ouders hoeven dit echt niet allemaal alleen te doen. Maar welke klusjes kunnen jouw kinderen prima oppakken? En voor welke klusjes zijn ze misschien nog net wat te jong? Ik geef een overzicht van de klusjes in huis waar jouw kind prima bij kan helpen. Dat scheelt jullie weer werk en leert jouw zoon of dochter direct waardevolle vaardigheden en meer verantwoordelijkheidsgevoel.

Klusjes voor 2 tot en met 3 jaar

klusjes in huis kind

Je verwacht het misschien niet, maar kinderen van 1,5 tot 2 jaar kunnen al prima meehelpen in het huishouden. Vaak vinden ze het superleuk om mama of papa te ondersteunen. De klusjes voor deze leeftijd zijn nog vrij eenvoudig, maar pas ze zeker aan op het niveau van jouw kind. Door al vanaf jongs af aan mee te helpen in het gezin, leert jouw zoon of dochter dat dit erbij hoort.

 • bed opmaken
 • speelgoed opruimen
 • was opvouwen
 • was opruimen
 • helpen met tafel dekken
 • helpen met tafel afruimen
 • de tafel afnemen

Klusjes voor 4 tot en met 6 jaar

klusjes in huis kind

Vanaf een jaar of 4 kan jouw kleuter al prima in huis meehelpen. Je kunt hem of haar goed uitleggen wat er moet gebeuren en op deze leeftijd vinden kinderen het vaak fijn om papa en mama na te doen en een handje te helpen. Steeds meer klusjes kunnen zelfstandig worden uitgevoerd, zoals:

 • bed opmaken
 • speelgoed opruimen
 • kamer opruimen
 • was opvouwen
 • was opruimen
 • de tafel dekken
 • de tafel afruimen
 • helpen met koken
 • kasten en tafels afnemen
 • huisdieren voeden en verzorgen

Klusjes voor 7 tot en met 9 jaar

klusjes in huis kind

Vanaf een jaar of 7 worden kinderen ineens een stuk zelfstandiger. Ze kunnen uitstekend meehelpen in het huishouden en het is dan ook slim om kinderen vanaf deze leeftijd vaste taakjes te geven. Dit zijn taakjes die hun verantwoordelijkheid zijn en die regelmatig terugkeren. In een handige app houd je de taakjes van alle gezinsleden eenvoudig bij. Enkele klusjes in huis die geschikt zijn voor kinderen van deze leeftijd:

 • bed opmaken
 • speelgoed opruimen
 • kamer opruimen
 • was opvouwen
 • was opruimen
 • de tafel dekken
 • de tafel afruimen
 • de vaatwasser in- of uitruimen
 • afwassen
 • afdrogen
 • helpen met koken
 • kasten en tafels afnemen
 • stofzuigen in huis
 • huisdieren voeden en verzorgen

Klusjes voor 10 tot en met 12 jaar

klusjes in huis kind

Kinderen van 10 jaar en ouder kunnen al heel wat in huis. Vooral als ze voorgaande jaren al wat klusjes hebben opgepakt, kunnen ze op deze leeftijd de verantwoordelijkheden prima aan. De klusjes kunnen ook wat ingewikkelder worden gemaakt en uit meerdere stappen bestaan. Onderstaande taken zijn voorbeelden van klusjes die jouw kind prima kan uitvoeren op deze leeftijd.

 • kamer opruimen
 • was ophangen
 • was opvouwen en opruimen
 • de tafel dekken
 • de tafel afruimen
 • de vaatwasser in- of uitruimen
 • vuilniszak vervangen
 • afwassen en afdrogen
 • helpen met koken
 • een boodschap halen
 • stoffen en poetsen in huis
 • stofzuigen in huis
 • dweilen in huis
 • huisdieren uitlaten, voeden en verzorgen

Klusjes voor 13 jaar en ouder

klusjes in huis kind

Op deze leeftijd zijn de kinderen oud genoeg om nagenoeg alle klusjes in huis zelfstandig uit te kunnen voeren. Bovendien kan er meer verantwoordelijkheid worden gegeven rond deze leeftijd. Naast ‘gewone’ huishoudelijke klusjes, kunnen kinderen vanaf 13 jaar ook één of meerdere van onderstaande taken op zich nemen. Let er echter wel op dat er genoeg tijd overblijft voor school, sport, hobby’s en vrije tijd.

 • oppassen op de andere kinderen in het gezin
 • een maaltijd koken
 • een was draaien
 • strijken
 • boodschappen doen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *