huiskamer

4 tips voor het huis duurzaam inrichten

Wil je graag duurzamer leven? Dan kan dit op heel veel verschillende manieren; er is geen goede of slechte manier, want alle beetjes helpen. Je kunt bijvoorbeeld minder vlees te eten, jouw afval te scheiden of jouw huis duurzaam inrichten. In dit artikel geef ik 4 handige tips om het huis duurzaam in te richten.

Duurzame raamdecoratie

slaapkamer

Er zijn verschillende manieren te benoemen waarom raamdecoratie een belangrijke rol speelt in de duurzaamheid van jouw woning. Raamdecoratie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder kou en warmte via de ramen in huis komt. Dit doe je door verduisterende raamdecoratie op te hangen, zoals dikke overgordijnen of een verduisterende roljaloezie. Door de verduisterende stof blijft de warmte tijdens de winter beter binnen en blijft de warmte tijdens de zomer juist beter buiten. Een andere manier om je raamdecoratie te verduurzamen, is door milieuvriendelijke stoffen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan in between gordijnen van gerecycled katoen of duurzaam linnen.

Duurzame meubels

woonkamer

Bij het huis duurzaam inrichten spelen meubels uiteraard een belangrijke rol. De meest duurzame optie is uiteraard om zo lang mogelijk met jouw eigen meubels te doen. Probeer dus om niet te veel nieuwe meubels aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld door je huidige meubels op te knappen. Geef ze een laagje verf, vervang de greepjes of zet er andere poten onder. Wil je toch andere meubels kopen? Dan koop je ze het liefst tweedehands. Zo geef je gebruikte meubels een tweede leven en worden ze langer gebruikt. En als je toch iets nieuws wilt kopen, kijk dan of het van duurzaam materiaal is gemaakt. Duurzame meubels beschikken vaak over een bepaald keurmerk, dus let daarop.

Duurzame verlichting

keuken

Om de verlichting in huis duurzamer te maken, is het allereerst belangrijk dat je een goed lichtplan hebt. Een goed lichtplan zorgt er namelijk voor dat je minder lampen tegelijk aan hoeft te doen. Zorg dus voor een goede lichtbron in elke zone van je woning. Daarnaast is het verstandig om alle lampen in huis te vervangen door ledlampen. Ledlampen zijn de meest duurzame lampen op dit moment, omdat ze minder energie verbruiken en langer meegaan. Dit is dus ook nog eens goed voor de portemonnee!

Lager energieverbruik

duurzaam inrichten slaapkamer

Bij duurzaam inrichten is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het besparen van energie. Het energieverbruik is op een heleboel manieren terug te dringen. Zorg bijvoorbeeld voor goede isolatie, zodat je minder vaak de verwarming en airco aan hoeft te zetten. Dicht naden en kieren, plak radiatorfolie achter de verwarming en leg een tochtrol neer bij de deur. Check daarnaast of er geen onnodige apparaten in het stopcontact zitten. Haal dus die opladers uit het stopcontact en zet apparaten echt uit in plaats van op stand-by. Zo verbruik je eenvoudig een stuk minder energie.

Dit artikel is een samenwerking met Veneta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *