vinden duurzame job

5 tips voor het vinden van een duurzame job

In het dagelijks leven doe je zo goed mogelijk je best om bewust en duurzaam te leven. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je ook met jouw werk een verschil wilt maken. Dat kan al met kleine duurzame veranderingen op kantoor, zoals het hergebruik van een mok of duurzame branding, maar je kunt ook de overstap maken naar een nieuwe duurzame positie. Dat kan bij een mooie organisatie zijn die zich inzet voor een betere wereld, zoals Urgenda of Greenpeace, maar het kan ook een functie zijn waarbij jij de vergroening van de organisatie een handje helpt. Veelgeziene duurzame vacatures zijn bijvoorbeeld adviseur energietransitie, ecoloog, beleidsadviseur natuur en sustainability expert. Maar hoe vind je een duurzame job die past bij jouw overtuigingen? Ik help je daar graag bij met deze 5 tips voor het vinden van een duurzame job.

1. Vind jouw niche

kantoor

Als je op zoek bent naar een baan waarin je jouw passie voor duurzaamheid kunt combineren met jouw skills is het belangrijk om precies te weten wat er aan aanbod is. Wat voor opleiding heb je gedaan? Wat is jouw werkervaring? Welke kennis breng je mee? En hoe kun je deze dingen inzetten voor een duurzamere wereld? Door jezelf bekend te maken met het aanbod op de markt, de huidige vraag naar personeel en de branches die jouw vaardigheden nodig hebben, ontdek je jouw niche. Neem vooral eens een kijkje in de duurzame beroepengids van Sustainable Jobs om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

2. Loop stage

kantoor

Tijdens je studietijd heb je volop gelegenheid om kennis te maken met het arbeidsveld waar je uiteindelijk wilt werken. Door je al tijdens de studie te oriënteren op het aanbod aan duurzame jobs, begin je goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Maak van de gelegenheid gebruik om stage te lopen bij een duurzame organisatie of een circulair bedrijf. Zo doe je de benodigde werkervaring op, maar leg je ook al waardevolle connecties. En wie weet kun je na het afronden van de studie hier direct aan de slag!

3. Maak gebruik van een duurzame vacaturebank

kantoor

De makkelijkste manier voor het vinden van een duurzame job die helemaal aansluit bij jouw potentie en idealen is door gebruik te maken van een duurzame vacaturebank. Bij Sustainable Jobs vind je bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht van openstaande vacatures bij diverse duurzame bedrijven en organisaties. Op de website kun je eenvoudig zoeken naar functies die passen bij jouw wensen en beschikbaarheid en je kunt ook direct online solliciteren.

4. Gebruik de juiste zoektermen

kantoor

Er zijn tal van vacaturepagina’s online, maar hoe vind je nu die ene duurzame droomjob? Als je bij Sustainable Jobs niet de perfecte vacature vindt voor jou, dan kun je ook op andere vacaturebanken kijken naar openstaande posities. Door slim gebruik te maken van de zoekfunctie en de filters kun je ook hier mooie jobs vinden. Geef jouw wensen voor de functie op in de zoekfunctie en filter de resultaten, waar mogelijk, verder met de termen ‘duurzaamheid’, ‘duurzaam’, ‘natuur’, ‘sustainability’ of ‘energietransitie’. Je zult verbaasd staan van het aanbod. Duurzaamheid leeft!

5. Netwerken

kantoor

Binnen bijna elke branche is netwerken nog steeds ontzettend belangrijk voor het uitbreiden van de kennissenkring en het bevorderen van de carrière. Veel mensen vinden netwerken maar lastig en geforceerd, maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Uiteraard kun je een netwerkevent bezoeken om waardevolle connecties aan te gaan, maar ook online kun je uitstekend contact leggen met gelijkgestemden. Via LinkedIn, Facebook en Instagram is het eenvoudiger dan ooit om in contact te komen met bedrijven, organisaties en medewerkers en zo kun je op laagdrempelige manier jezelf presenteren. Bovendien blijf je goed op de hoogte van openstaande vacatures als je deze organisaties, bedrijven en medewerkers op de voet volgt. Zo ben je er snel bij wanneer jouw droomfunctie vrijkomt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met sustainablejobs.nl Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *