woonkamer

Zo zorg je voor goede luchtkwaliteit in huis

Sinds de coronaperiode zijn we, meer dan ooit, bezig met de luchtkwaliteit binnenshuis. Het is tenslotte belangrijk voor onze eigen gezondheid dat de lucht in ons huis optimaal is. Schimmels, vocht, stof en schadelijke stoffen blijven anders in ons huis hangen en hebben vervelende gevolgen voor onze gezondheid. Ze kunnen zorgen voor vermoeidheid, irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn en allergische klachten. Maar hoe zorg je voor goede luchtkwaliteit in huis? Daar geef ik in dit artikel enkele praktische tips voor!

Ventileren

raam

De allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven voor een goede luchtkwaliteit in huis is ventileren. Niets is zo belangrijk als het verfrissen van de lucht in huis. Veel mensen denken dat dit vanzelf gaat of dat de ventilatieroosters zorgen voor een toevoer van verse lucht. Dit is echter lang niet voldoende om de lucht in huis echt te verversen. Zet daarom dagelijks de ramen lekker tegen elkaar open en laat het flink doorwaaien. Zo krijgen schimmels, bacteriën en vocht minder snel de kans om zich te nestelen in huis.

Lucht ontvochtigen

Een goede luchtvochtigheid in huis is ontzettend belangrijk voor de gezondheid. De ideale luchtvochtigheid is ergens tussen de 40 en 60%. Alles onder deze luchtvochtigheid wordt gezien als te droog en kan zorgen voor vervelende klachten, zoals luchtwegklachten, slaapproblemen, hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Lage luchtvochtigheid kan allerlei redenen hebben. Onder andere slechte ventilatie, maar ook het gebruik van een verwarming of een airco, kan de luchtvochtigheid negatief beïnvloeden. De lucht in huis kan echter ook té vochtig zijn. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door de ligging van het huis, de weersomstandigheden, de ventilatie in huis en de isolatie. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot een toename van schimmels in de lucht, met alle gevolgen van dien, en vochtproblemen in huis. Om de luchtvochtigheid weer op peil te krijgen, kun je gebruik maken van een luchtontvochtiger. De beste luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid op peil, zelfs als er volop wordt gekookt, gedoucht en gewassen in huis.

Kamerplanten

kamerplanten

Wist je dat kamerplanten ook een aanwinst in huis zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren? Er zijn namelijk diverse kamerplanten die luchtzuiverend werken. Ze filteren schadelijke stoffen als tolueen, benzeen en formaldehyde uit de lucht, bevorderen de luchtvochtigheid en werken zelfs positief tegen schimmels en allergenen. En bovendien staat het nog gezellig in huis ook! Bekende luchtzuiverende kamerplanten zijn onder andere de aloë vera, hedera, de krulvaren, de lepelplant en diverse soorten palmen.

Vermijd kaarsen en luchtverfrissers

huiskamer

Veel mensen vinden het fijn om hun huis extra sfeer en een fijne geur te geven met luchtverfrissers en kaarsen. Helaas werken deze producten vaak negatief op de luchtkwaliteit in huis. Bij het verbranden van kaarsen komt namelijk fijnstof vrij en de parfums en stoffen in kaarsen en luchtverfrissers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en luchtwegklachten, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Probeer deze producten in huis dus te vermijden, of kies voor een duurzamer en gezonder alternatief, zoals kaarsen van bijenwas of sojawas en zelfgemaakte luchtverfrissers.

banner voor AD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *