beste zorg

Zo krijg jij de beste zorg voor jezelf en jouw gezin

We klagen wat af over de Nederlandse zorg, maar wist je dat het Nederlandse zorg- en ziektekostenstelsel jaar na jaar wordt verkozen tot het beste stelsel in Europa? De Euro Health Consumer Index (EHCI) vergelijkt de zorg- en ziektekostenstelsels van Europese landen op factoren als toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, preventie, medicatie, resultaten en patiëntenrechten. De laatste resultaten dateren uit 2018 en ook toen bleek het Nederlandse stelsel bovenaan te staan. Dit betekent uiteraard niet dat ons zorgstelsel niet verbeterd kan worden, maar het houdt wel in dat goede zorg in Nederland binnen handbereik is. Maar hoe zorgen we ervoor dat we kunnen profiteren van de best mogelijke zorg en behandeling? Bijvoorbeeld als we twijfelen aan het oordeel van onze arts of als we de wachtlijst te lang vinden? Daar geef ik in dit artikel handige tips voor.

1. Zorgbeoordelingen

arts/dokter

In Nederland zijn nagenoeg alle zorgverleners, of het nu artsen, tandartsen of fysiotherapeuten zijn, opgenomen op Zorgkaart Nederland of beoordeeld op Google of op andere vergelijkingswebsites. Hierdoor kun je, voor je een zorgverlener bezoekt, meteen duidelijk zien hoe deze zorgverlener wordt beoordeeld door andere patiënten. Je krijgt inzicht in de bereikbaarheid, vriendelijkheid, professionaliteit en tevredenheid van patiënten. Zo kun je weloverwogen een keuze maken als je op zoek bent naar een nieuwe huisarts, tandarts of fysiotherapeut.

2. Second opinion

beste zorg

Je hebt in Nederland recht op een second opinion. Dit houdt in dat je, bij twijfel over het oordeel van een arts, het recht hebt op het aanvragen van een oordeel van een tweede arts. Zo kan de diagnose of de behandeling opnieuw worden beoordeeld voor extra zekerheid. Dat geeft veel rust en zekerheid, vooral bij ernstige diagnoses met grote impact. Een second opinion wordt doorgaans vergoed vanuit de verzekering.

3. Wachtlijstbemiddeling

zorg

Als je op de wachtlijst staat voor een bepaalde behandeling, maar je vindt deze wachttijd te lang, kun je gebruikmaken van wachtlijstbemiddeling in Nederland. Via jouw zorgverzekeraar kun je bemiddeling aanvragen. Zij zullen dan op zoek gaan naar een ziekenhuis of kliniek waar de zorg eerder kan worden gegeven. Deze service is helemaal gratis en kan echt een groot verschil maken voor de wachttijd.

4. Privékliniek

zorg

Voor goede zorg kun je in Nederland niet alleen terecht in het ziekenhuis. Er zijn ook steeds meer privéklinieken in Nederland waar veel behandelingen kunnen worden uitgevoerd. Van een sterilisatie tot een ablatie van het hart: je kunt bij een privékliniek terecht, zowel in Nederland als in het buitenland. Vaak zijn de wachtlijsten hier korter en is de service en de behandeling uitstekend. Dus als je de wachttijden voor een galblaasoperatie of een hernia operatie te lang vindt, verdiep je dan ook zeker eens in de mogelijkheden bij een privékliniek.

5. Wees duidelijk

arts

Veel mensen vinden het spannend om naar een arts of tandarts te gaan. Door deze spanning komen ze misschien slecht uit hun woorden, spreken ze zich minder snel uit of gaan ze akkoord met behandelingen waar ze niet achter staan. Het is belangrijk dat je voor jezelf durft op te komen bij een zorgverlener. Wees duidelijk in de beschrijving van de klachten, doe vooraf research naar de mogelijkheden en laat je niet overrompelen of wegsturen voor je antwoord hebt op al jouw vragen. De zorg is vaak overbelast en artsen komen tijd tekort. Dit betekent echter niet dat jij hoeft in te leveren op tijd of kwaliteit. Vind je het lastig? Maak dan vooral een briefje met een beschrijving van alle klachten en een overzicht van vragen die je wilt stellen. Dat geeft wat houvast tijdens het gesprek.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Helios Klinieken. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *