keuken

10 tips voor een duurzame keuken

Wil jij graag duurzamer leven? Dan kun je veel positieve veranderingen in huis doorvoeren om energie te besparen, minder afval te creëren en groene ondernemers te ondersteunen. Er zijn allerlei manieren waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Je kunt kiezen voor grote investeringen, zoals zonnepanelen of betere isolatie, maar je kunt ook kleine stapjes zetten richting een duurzamer leven. Er is geen goed of fout en elke duurzamere verandering is er één. In dit artikel geef ik 10 tips voor een duurzame keuken waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

1. Slimme verlichting

Goede verlichting is onmisbaar in de keuken. Het liefst heb je een goede plafondlamp en nog wat spots op het werkgebied zodat je altijd voldoende licht hebt tijdens het koken, of het nu ochtend of avond is. De meest duurzame vorm van verlichting is tegenwoordig ledverlichting. Deze lampen zijn vele malen duurzamer dan spaarlampen en gaan ook nog eens langer mee. Vervang dus, waar mogelijk, de lampen in de keuken door ledlampen.

2. Tochtstrips

Of je nu een keuken aan de woonkamer hebt of in een aanbouw: er gaat altijd wel wat warmte van de keuken verloren door kieren en gaten in huis. Vooral in oudere woningen gaat energie verloren door niet goed aansluitende ramen of deuren en kiertjes bij de kozijnen. Voorkom warmteverlies door tochtstrips en tochtborstels te plaatsen op de plekken waar dit nodig is.

3. Laad de vaatwasser vol

Een vaatwasser in de keuken is ontzettend handig en een uitkomst wanneer je een gezin hebt of een hekel hebt aan afwassen. En helemaal onduurzaam is het niet: een vaatwasser kan zelfs duurzamer zijn dan met de hand afwassen. Zorg er echter wel voor dat de vaatwasser goed volgeladen is voor je deze aanzet.

4. Gebruik de afzuigkap met mate

Een afzuigkap in de keuken is onmisbaar, vooral om vochtproblemen op de lange termijn te voorkomen. Zet echter de afzuigkap niet te pas en te onpas aan. Een afzuigkap kost veel energie en soms is een raampje openzetten meer dan voldoende ventilatie in de keuken.

5. Scheid het afval

In de gemiddelde keuken wordt flink wat afval gecreëerd. Dit kun je aanzienlijk verminderen door verspilling van voedsel te voorkomen en het afval zo goed mogelijk te scheiden. Heel veel potjes, blikjes en verpakkingen kunnen namelijk uitstekend worden hergebruikt. Het zal dan wel op de juiste manier gerecycled moeten worden. Dit recycleproces begint al in jouw keuken.

keuken

6. Installeer een warmwaterkraan

In de keuken verspillen we veel als we warm water uit de kraan willen. Het opwarmen van het water kost veel tijd en dit kost energie en water. Uit onderzoek is gebleken dat een warmwaterkraan een duurzamere oplossing is. Deze kraan is efficiënter qua energie dan warm water uit de kraan en gekookt water.

7. Kies voor duurzame materialen

De keuken is een ontzettend belangrijke plek in huis. Hier wordt tenslotte ons dagelijks eten bereid en hier komen we samen. Het is dan ook belangrijk om bij elke aankoop voor de keuken te zoeken naar de meest duurzame oplossing en duurzame materialen. Dat geldt voor meubels, maar net zo goed voor keukengerei. Het is een investering in jouw huis én in jouw gezondheid.

8. Stop sluipverbruik

In de keuken gebruiken we veel verschillende apparaten. Al deze apparaten kosten stroom wanneer ze worden gebruikt, maar veel van de apparaten slurpen ook elektriciteit als ze ongebruikt zijn. Om dit sluipverbruik tegen te gaan, is het slim om de stekkers van apparaten uit het stopcontact te trekken als ze niet worden gebruikt.

9. Verwarming uit

Als je een radiator in de keuken hebt, kun je deze het beste uitdraaien. Doorgaans is het namelijk helemaal niet nodig om de keuken te verwarmen. Door de keuken actief te gebruiken, bijvoorbeeld door de oven aan te zetten of te koken bij het fornuis, wordt de ruimte vanzelf verwarmd. En bovendien is een koele ruimte beter voor de groente en fruit in de keuken.

10. Ventileren

Goede ventilatie in huis is altijd erg belangrijk, maar vooral in een ruimte als de keuken is het noodzakelijk. Door het koken bouwt zich veel vocht op in de ruimte. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, en problemen met vocht en schimmel te voorkomen, is het essentieel om de ruimte goed te ventileren. Zet regelmatig een raam of deur open en gebruik de afzuigkap tijdens het koken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *